Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karanténa a testy i pro očkované? U Vojtěcha řeší důležité změny, jasno bude do týdne

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2021
22:44

Ministerstvo zdravotnictví zváží úpravy karantény pro očkované proti covidu-19. Zřejmě budou muset na test, pokud mají pozitivně testovaného v domácnosti. Na dotaz ČTK to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na situaci, kdy podle platných pravidel pro rozhodování hygienických stanic rodiče pozitivního dítěte nejdou na test a mohou dál chodit do práce, upozorňovali někteří odborníci i lidé na sociálních sítích.

„Kolegové teď aktuálně analyzují, jak by bylo možné to nastavit,“ řekl po tiskové konferenci k jednání vlády Vojtěch. Podle něj nejsou pravidla definitivně nastavená, předložit by je chtěl příští týden. Doplnil, že je zřejmé, že očkovaní jsou před nákazou lépe chráněni a podle studií jsou i jako nakažení asi o 60 procent méně infekční.

Aktuální metodický pokyn hlavní hygieničky ohledně udělování karantén a izolace platí od 19. října. Do izolace jde podle něj každý pozitivně testovaný na 14 dní. Do karantény hygienici po vytrasování posílají rizikové kontakty nakažených, mezi pátým a sedmým dnem po kontaktu mají podstoupit PCR test. Při negativním končí karanténa po sedmi dnech, při pozitivním se prodlužuje na dva týdny. Výjimku z karantény mají lidé dva týdny od dokončeného očkování.

Podle některých odborníků se tím dál šíří nákaza, protože nakažliví mohou být i očkovaní lidé. Sociolog Daniel Prokop, který se věnuje výzkumu chování lidí v době pandemie, napsal, že by se také měli testovat. „Testy prochází velká část neočkovaných rizikových, když měli symptomy, kontakt s nakaženým. Ale jen dva z 11 očkovaných rizikových,“ napsal.

Podle něj by se měly přehodnotit testy a karanténa alespoň v případě, že žijí s nakaženým v jedné domácnosti nebo jsou očkováni již delší dobu.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5412314 ( 24. listopadu 2021 07:02 )

Neočkovaní nemohli nic roznášet,neboť na rozdíl od očkovaných byli pod neustálou kontrolou díky pravidelnému povinnému testování.
To očkovaní,pobíhali všude jak splašení bez JEDINÉ KONTROLY,tak co to tady píšete za demagogii.
CHCE TO TROCHU PŘEMÝŠLET.

beruna ( 23. listopadu 2021 01:40 )

Spousta lidí s prominutím chlastá první ligu, hulí, fetuje, nechá se tetovat, láduje se práškama na kdeco, dámy zobou antikoncepci, i když jsou kuřačky nebo obézní, takže jim hrozí mrtvice, ale nechat se naočkovat proti onemocnění, aby ochránili sebe i ostatní a aby se v konečném důsledku udrželo i fungování společnosti, to je pro ně hrůza hrůz a spiknutí a omezování svobody.

beruna ( 23. listopadu 2021 01:31 )

Roznášeli to naopak spíš ti neočkovaní, protože ti mají větší virovou nálož, kdežto u očkovaných ten koronavirus nemá šanci se příliš množit. Kdyby byli očkovaní všichni, tak by ve většině případů nemuseli vůbec do špitálu, protože by případnou nákazu virem prodělali buď bezpříznakově, nebo jako lehkou virózu. To, že se musí přeočkovávat posilující dávkou, je prostě dané tím, že ten virus je nový a poznatky o něm se získávají postupně. Na nevraživosti mezi lidmi mají bohužel velký podíl média, která z toho udělala politikum, a taky bohužel omezenost spousty lidí, kteří jsou ochotni věřit často úplným bl bostem.

prazsky ( 22. listopadu 2021 23:32 )

Myslím si,že covid zde s námi bude napořád a bude se tvářit jako respirační choroba.Já jsem covid prodělal v prosinci 2020 a v červnu 2021 jsem dostal druhou dávku očkování. Vím, že očkování není stoprocentní ale chrání před těžkým průběhem. Kdybychom byli více pročkování, tak jsme se to této situace nemuseli dostat. Portu­galsko­,Špa­nělsko a Itálie mají naočkováno 80 až 90% a mají klid.

e.lesanova ( 22. listopadu 2021 23:13 )

Bohužel, vypadá to, že nynější situace nastala právě díky infikovaným očkovaným, kteří mohli nepochopitelně pobíhat bez testů, trasovaní a šířili vir naprosto nekon­trolo­vaně­...ne­ní to jejich chyba, byli od počátku utvrzováni, že "Tečka" bude jejich "vysvobozením", ochrání je...ukazuje se, že veřejnost byla od počátku pod tlakem naprosto nepravdivých údajů o fungování vakcín. Jde o NESCHVÁLENÉ vakcíny, názory odborníků, vědců, lékařů atd. se naprosto rozcházejí, navíc se z covidu stalo politikum a mezi tím lítá jako oběť občan...a nejen u nás. Dokázali rozeštvat lidi mezi sebou, stoupá agrese, nenávist, útoky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa