Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Podmínky pro neočkované: Přituhuje! Přehled opatření napříč Evropou

  • Autor: ČTK,kso - 
    13. 11. 2021
    05:00

    S rostoucím počtem nových případů nákazy koronavirem začínají země zpřísňovat opatření. Zde je výběr plánovaných opatření v cizích zemích, která se budou týkat lidí, kteří nemají platné očkování.

    Česká vláda uvažuje o tom, že by na kulturní a sportovní akce nebo i do restaurací mohli jen lidé, kteří mají očkování nebo jsou do půl roku po prodělání nemoci.

  • 1.Velká Británie

    V Anglii bude podle úterního oznámení vlády od 1. dubna platit povinné očkování zdravotníků proti covidu-19. Dokončeným očkováním se budou muset prokázat zaměstnanci britského zdravotnického systému NHS a také sociální pracovníci. Výjimku z povinného očkování dostanou ti, kteří pro to mají zdravotní důvody. Opatření platí pouze v Anglii, protože ústřední vláda v Londýně stanoví pravidla pouze pro ni.

    Covid-19 v Británii. Covid-19 v Británii. | Reuters

  • 2.Francie

    Podobně jako v Anglii platí od poloviny září povinnost očkování všech zdravotníků alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19, jinak mohou čelit pozastavení výplaty či odvolání z práce. Na základě rozhodnutí nejvyššího soudu ale nemohou být přímo vyhozeni. Povinnost se týká 2,7 milionu pracovníků a vztahuje se na zdravotníky, pečovatele i dobrovolníky v domovech pro seniory a hasiče.

  • 3.Německo

    Země na začátku října pozastavila bezplatné testy na covid-19 pro občany, aby zvýšila tlak na neočkované.

    Bádensko-Württembersko pro neočkované od 3. listopadu stanovilo, že do restaurací a volnočasových zařízení nově mohou jen s PCR testy.

    Rozsáhlé omezení společenského života pro neočkované zavedlo ze spolkových zemí jako první v pondělí Sasko. Lidé bez očkování tam nesmějí do interiérů restaurací, hospod, klubů a na velké kulturní a sportovní akce.

    Vstup do klubů, na diskotéky a na festivaly neočkovaným v úterý zapověděla i spolková země Braniborsko. Mohou tam jen lidé, kteří mají doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci, negativní test už stačit nebude.

    Bavorsko, které se řídí takzvaným nemocničním semaforem podle vytíženosti jednotek intenzivní péče, dosáhlo v úterý červeného stupně. To znamená, že neočkovaní s okamžitou platností nesmí za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami. Výjimkou zůstávají restaurace a hotely, kde postačí PCR test. Nové omezení se týkalo i žáků a studentů. Děti se totiž ve školách v celém Německu pravidelně testují. Bavorský premiér Markus Söder ale v úterý oznámil, že až do konce roku bude mít mládež výjimku, pokud půjde do divadel, kin a za sportem. Do klubů, na stadiony, koncerty a diskotéky se již ale mladí se studentskou kartou nedostanou.

    Hlavní město Berlín podle středečního oznámení tamního Senátu od pondělí 15. listopadu umožní vstup do restaurací, kin, divadel, muzeí nebo galerií jen očkovaným proti covidu-19 nebo osobám zotaveným po tomto onemocnění. Neočkovaní v Berlíně nebudou pouštěni ani do saun, heren či obou zoologických zahrad. Výjimku z takzvaného 2G pravidla budou mít lidé mladší 18 let, kterým bude stačit prokázat se negativním testem.

    Očkování proti covidu-19 v německém Sasku (30. 7. 2021) Očkování proti covidu-19 v německém Sasku (30. 7. 2021) | Reuters

  • 4.Rakousko

    V zemi nemohou neočkovaní od pondělí 8. listopadu do restaurací, kaváren, divadel, hudebních klubů nebo kadeřnictví, testy už nestačí ani u hromadných akcí s účastí více než 25 osob. Pro lidi bez očkování bude prakticky nedosažitelná i zimní dovolená: protože negativní testy nebudou uznávat ani hotely nebo provozovatelé lanovek. Výjimky mají děti do 12 let a lidé, kteří ze zdravotních důvodů vakcínu dostat nemohou.

    Ve spolkové zemi Horní Rakousy, kde je nejhorší epidemiologická situace v Rakousku, chce tamní hejtman od pondělka 15. listopadu vyhlásit pro neočkované uzávěru. Lidé bez vakcíny, kteří covid-19 v nedávné době neprodělali, budou smět opouštět domov jen v nutných případech - například kvůli cestě do práce nebo nákupům nezbytného zboží. Opatření zpřísňuje také spolková země Salcbursko, ale uzávěru zatím nechystá.

    Rakouský kancléř Alexander Schallenberg ve čtvrtek varoval před tím, že v řádu dní budou podmínky pro neočkované ještě tvrdší a čekají je další omezení volného pohybu.

    Rakouští prvňáčci jdou poprvé v tomto školním roce do školy (6. 9. 2021) Rakouští prvňáčci jdou poprvé v tomto školním roce do školy (6. 9. 2021) | Reuters

  • 5.Řecko

    Všichni neočkovaní zaměstnanci, ve veřejném i v soukromém sektoru, se budou podle oznámení vlády z 2. listopadu muset dvakrát týdně testovat na koronavirus. Testy si sami zaplatí. Ti, kdo nejsou očkovaní, budou muset nově předkládat negativní test při vstupu do veřejných prostor, včetně bank, obchodů i venkovních prostor restaurací. Toto opatření se netýká obchodů se základním zbožím, například supermarketů, ani lékáren, ani například kostelů.

    V Řecku lidé protestují proti povinnému očkování V Řecku lidé protestují proti povinnému očkování | Reuters

  • 6.Slovensko

    Vláda ve středu schválila předlohu zákona, podle které by tamní úřady měly mít možnost nařídit firmám a jiným podnikatelům, aby vstup zaměstnanců či zákazníků do svých provozů podmínili zejména covidovým certifikátem, tedy potvrzením o očkování proti covidu-19, o prodělání této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus.

    Pokud zaměstnanec v době nařízených opatření nepředloží covidový certifikát a ani nevyužije dodatečnou možnost bezplatně se u zaměstnavatele otestovat, nedostane se na pracoviště a zaměstnavatel mu nebude muset za toto období vyplatit mzdu. To se bude vztahovat také na policisty či vojáky.

  • 7.Švýcarsko

    Švýcarský profesor ekonomie Marius Brülhart navrhuje vyšší pojištění pro neočkované proti covidu, nebo by tito lidé měli hradit výlohy za případnou hospitalizaci. Podle něj z logiky situace vyplývá, že riziko onemocnění, a tím i náklady na léčbu, jsou u neočkovaných vyšší, proto by podle něj měli tito lidé nést důsledky svého rozhodnutí.

    Koronavirus ve Švýcarsku Koronavirus ve Švýcarsku | Reuters

  • 8.USA

    Federální vláda zveřejnila 4. listopadu nová pravidla, podle kterých budou muset být Američané pracující ve firmách s více než stovkou zaměstnanců od 4. ledna plně naočkovaní, nebo budou muset podstupovat pravidelné testy a nosit na pracovišti roušky. Firmám hrozí pokutou téměř 14 000 dolarů (308 000 Kč) za každého zaměstnance, který nařízení poruší. Příkaz se týká rovněž pracovníků v sociálních a zdravotnických zařízeních, která dostávají příspěvky od státu.

    Pravidla, která americký prezident Joe Biden avizoval již v září, se budou týkat asi 84 milionů Američanů pracujících v soukromém sektoru. Dalších 17 milionů zaměstnanců nemocnic či domů s pečovatelskou službou, které dostávají finance z programů veřejného pojištění Medicare a Medicaid, nebude mít možnost zvolit místo vakcíny testování a v případě odmítnutí očkování jim bude hrozit propuštění.

    Kvůli snaze zavést ve větších firmách povinné testování neočkovaných pracovníků na koronavirus podala skupina amerických států na vládu žalobu. Soud tento týden vládní nařízení dočasně zablokoval s odkazem na „vážné zákonné a ústavní“ problémy.

    Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Stano1963 ( 13. listopadu 2021 14:29 )

odmítači se promoří v garáži u pípy, to je každému po zkušenosti z minulého roku jasné. Takže vláda dělá opatření pro to, aby dělala nějaká opatření

Jana Novakova ( 13. listopadu 2021 13:34 )

Zmirajci kobyla, kolem sebe ještě kope. Oni už ví, že to mají spočítané a proto je třeba přituhovat.

Jana Novakova ( 13. listopadu 2021 13:32 )

Když nikam nebudu smět, tak to bude velmi zajímavé, kdo vlastně ten vir bude roznášet. To není dobrý nápad soudruzi v EU. Znáte to," Kdo jinému jámu kopa, sám do ní padá."

hafblaf ( 13. listopadu 2021 13:07 )

Každá doba má svého třídního nepřítele, dnes mají vymítači - odmítače.

nespokojeny ( 13. listopadu 2021 12:55 )

O co tedy prosím jde? Myslím to dobře, zajímá mě to. Děkuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa