Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prymula se po nárůstu případů obul do vlády: Opatření nestačí. Kde se covid šíří?

Aktualizováno -
11. listopadu 2021
09:05
Autor: ČTK, ula, kal - 
11. listopadu 2021
05:00

Testy v Česku v úterý potvrdily 14.539 případů koronaviru, téměř o polovinu víc než před týdnem a nejvíc za den od poloviny března. V nemocnicích je s covidem-19 téměř 3300 lidí, 486 pacientů ve vážném stavu je nejvíc od počátku května. Vláda oznámila, že od 15. listopadu budou respirátory nosit studenti na vysokých školách během výuky a pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, se budou muset povinně testovat. Podle bývalého ministra zdravotnictví a nyní poradce Miloše Zemana Romana Prymuly nemáme očekávat zlepšení, protože protiepidemická opatření nejsou dostatečná.

„Růst nakažených je asi rychlejší, než se očekávalo, ale logicky se takový nárůst očekávat dal, protože žádná větší plošná opatření se neuplatňují, dochází k četným kontaktům a víme, že varianta delta je extrémně nakažlivá,“ řekl Blesk Zprávám Roman Prymula v reakci na úterní počet nemocných, který přesáhl 14 tisíc.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v ČR dominuje varianta koronaviru delta, konkrétně subtyp nově označený AY.43. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zhruba na 97 procent případů v České republice připadá varianta delta, případně delta plus.

Vláda včera odsouhlasila povinné testování pracovníků v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, nově bude cizincům, kteří dlouhodobě žijí na území Česka, hradit očkování ministerstvo zdravotnictví a studenti na vysokých školách musí nosit respirátory i při výuce. Vláda zároveň chystá projednávání dalších opatření na pátek.

Prymula: Jen „kosmetické úpravy“

Podle Romana Prymuly jsou však stávající opatření jen „kosmetické úpravy“, kdy nelze v nejbližší době očekávat zlepšení. „Vláda by měla zvážit konání velkých akcí, zároveň zvážit testování již očkovaných osob, které pracují v rizikových procesech, jako jsou zdravotníci, pracovníci v zařízeních sociální péče a učitelé ve školách. Zároveň je třeba postarat se o seniory právě v sociálních zařízeních,“ myslí si Prymula.

Podle Prymuly se nákaza momentálně nejvíce šíří v klubech nebo na sportovních utkáních. „Lidé jsou tam v těsném kontaktu, nemají roušky, neplatí tam výrazná omezení,“ míní bývalý ministr zdravotnictví. Jako další problém vidí přenos nákazy z neočkovaných zaměstnanců škol na žáky.

Opatření vlády mohou být razantnější i bez nouzového stavu, míní Prymula. Na argument, že opatření napsaná podle pandemického zákona opakovaně zrušil soud, exministr uvedl: „Myslím si, že je u nás poměrně nastavené to, že při pokusu o zastavení epidemie bojuje výkonná moc s mocí soudní.“

Vláda ANO a ČSSD v pátek ráno schválí další opatření proti šíření covidu-19, řekl po dnešním zasedání premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření dnes podle Babiše velmi aktivně projednávala vládní rada pro zdravotní rizika. Mohou být zásadní povahy, takže má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) za úkol je probrat i se zástupci budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

slemik ( 11. listopadu 2021 16:29 )

Když to říká prase...

Lomikel ( 11. listopadu 2021 15:47 )

No a co jako??
Divoká prasata se přemnožila, přišel na ně prasečí mor.
Lidi se přemnožili, přišel na ně Covid.
Matka příroda si s přemnoženými a invazivními druhy umí poradit..

pe17 ( 11. listopadu 2021 15:44 )

Actimel to by mě taky zajímalo kde berou ta čísla nakažených,když si lidi musí testy platit.

Actimel ( 11. listopadu 2021 14:25 )

Zase meleš, nedonesou jim nic! Já jezdím z Prahy na MOravu k rodičům a nic netahám!!! Nikdo se mě nebojí, nikdo není očkovaný...nikde nejsou fronty na testování, tak kdo je kde testuje, ty tisíce dnes a denně??!!

Actimel ( 11. listopadu 2021 14:21 )

brugal, zanech těch převleků, jsi průhledný jak celofán....a tvoje chytrosti otravné a únavné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa