Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Nová opatření kvůli covidu. Zdravotníky čeká testování a vysokoškoláky respirátory

Aktualizováno -
10. listopadu 2021
10:17
Autor: Mii, ČTK - 
10. listopadu 2021
06:49

Covidová situace v Česku není dobrá, začal tiskovou konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se proto v pátek znovu sejde a přijde s novými covidovými opatřeními. Ve čtvrtek ráno bude situaci řešit Rada vlády pro zdravotní rizika. Už ve středu ministři rozhodli, že neočkovaný zdravotní personál na lůžkové péči bude muset být od 15.11 pravidelně testován, cizincům s dlouhodobým pobytem v Česku pak budou vakcíny propláceny z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. A novinka čeká i studenty vysokých škol.

Jaká covidová opatření vláda schválila:

  • Od 15. listopadu bude povinně testován každý zdravotník na lůžkové péči, který není očkován.
  • Cizinci, kteří pobývají dlouhodobě v Česku, mohou zajít na očkování, stát jim to zaplatí z rozpočtu ministerstva zdravotnictví.
  • Studenti vysokých škol v učebnách nad 50 lidí budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky.  
  • Nově bude povinné vyšetřit 30 procent pozitivních vzorků tzv. diskriminačním PCR na přítomnost mutací koronaviru, nikoli všechny.

Video  Vojtěch o nových opatřeních: Testování zdravotníků a respirátory ve vysokých školách  - ČTK
Video se připravuje ...

„Situace není dobrá, očkujte se. Včera bylo do nemocnice přijato přes 300 pacientů, ve věkové kategorii 65+ . Jediné východisko je očkování,“ řekl dosluhující premiér Andrej Babiš. V pátek se také znovu sejde vláda, která projedná další opatření proti šíření epidemie covidu-19. Ještě před tím se ve čtvrtek ráno uskuteční schůze vládní rady pro zdravotní rizika, která návrhy opatření probere.

Neočkovaní zdravotníci

Od 15. listopadu se budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19.

Pravidelné testování budou muset podle Vojtěcha podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Vakcíny pro cizince

Cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území České republiky, budou mít očkování proti covidu-19 hrazené z rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Režim samoplátců byl podle ministra komplikovaný, cizincům nebylo hrazeno očkování z veřejného zdravotního pojištění. „V tuto chvíli každý, kdo legálně pobývá na území České republiky dlouhodobě, bude moci být očkován v zásadě zdarma, na základě úhrady očkování ze státního rozpočtu. Bude si hradit pouze výkon, to znamená aplikaci daného očkování,“ sdělil Vojtěch.

Vysokoškoláci s respirátory

Studenti vysokých škol budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky.  Mimořádné opatření bude platit v učebnách, kde se schází alespoň 50 studentů.

Aktuálně mají studenti vysokých škol povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.

Jirik-ta ( 13. listopadu 2021 09:48 )

2021-11-12,Jip_celkem: 59,==_bez_ockovani: 30,relativni_pocet: 0.508_vek_prumer: 58,=­=_ne­dokon­cene_­ocko­vani: 2,_relativni_pocet: 0.0338,_vek_prumer: 59,=­=_do­konce­ne_oc­kova­ni: 27,_­rela­tivni_­pocet: 0.457,_vek_prumer: 71,===
hospi­tali­zova­ní_cel­kem:35­3,==_b­ez_oc­kova­ni:189­,,_re­lativ­ni_po­cet­.5354,­,_vek_­prumer: 63,==
_nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 12,_­rela­tivni_­pocet: 0.033_vek_prumer: 57,==
_dokon­cene_­ocko­vani: 150,­_rela­tivni_­pocet: 0.424_vek_prumer: 73,=­=_po­silu­jici_­davka: 2,_relativni_pocet: 0.005_vek_prumer: 74===
zemřeli_celkem: 36,==_bez_ockovani: 19,_­rela­tivni_­pocet: 0.527,_vek_prumer: 80,=­=_ne­dokon­cene_­ocko­vani: 3,_vek_prumer: 75,=­=_do­konce­ne_oc­kova­ni: 13,_­rela­tivni_­pocet: 0.361,_vek_prumer: 79,=­=_po­silu­jici_­davka: 1,_relativni_pocet: 0.027,_vek_prumer: 46

Jirik-ta ( 13. listopadu 2021 09:47 )

Jirik-ta ( 13. listopadu 2021 09:47 )

to u nás nehrozí. U nás musí dostat každý vakcínu a co největší státní dluh. Tak to jsou priority. Racionální zvládnutí epidemie chybí.

viho ( 10. listopadu 2021 23:38 )

Vláda na jakákoli opatření rezignovala, protože žádná opatření není schopna správně formulovat tak, aby je nezrušil soud. Jsou to prostě diletanti, kterým šéfuje profesionální lhář Babiš.

deratizater ( 10. listopadu 2021 22:46 )

Japonský „zázrak“
V článku Natural News se píše: „Pandemie vyvolaná očkováním by se mohla vymknout kontrole, ale Japonsko se rozhodlo udělat něco jiného než USA a další kolabující země, které jsou závislé pouze na vakcínách a rouškách. V září země nasadila Ivermectin a začala pacienty úspěšně léčit. Počet případů onemocnění covidem tak prudce klesl. V polovině srpna bylo v Tokiu hlášeno téměř 6 000 případů. Do konce září klesl jejich počet výrazně pod stovku, což je nejméně za posledních 11 měsíců.“

A tamtéž: „Japonsko právě vyrovnalo největší křivku koronaviru, a to díky legalizaci a používání Ivermectinu. Téměř v každé zemi se s každou novou vlnou onemocnění zvyšuje počet nakažených a denně se zvyšuje počet registrovaných úmrtí. Doporučení veřejného zdravotnictví týkající se blokád, izolací, používání roušek a hromadných očkovacích programů nadále způsobují jen nárůst nemocnosti a hospitalizací. Zákaz účinné léčby je zločinem proti lidskosti a prakticky podkopává schopnost lidstva přizpůsobit se respiračním infekcím a zotavit se z nich. Naděje však přichází z Japonska, kde se Ivermectin používá k posílení imunity a odolnosti pacientů trpících onemocněním covid-19.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa