Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do února zemře až 500 tisíc lidí s covidem, varuje WHO. Evropa je zpět v centru pandemie

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2021
19:54

Tempo šíření koronaviru v Evropě je velmi znepokojující a mohlo by do února vést k dalšímu půl milionu úmrtí spojených s nemocí covid-19. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), která ze zhoršení epidemické situace viní mimo jiné kombinaci nedostatečné proočkovanosti proti covidu-19 a rozvolnění preventivních opatření. Počet hospitalizací je vyšší v zemích, kde je očkováno méně lidí, upozornila WHO, podle níž se musí evropské země více snažit, aby dalším přenosům viru zabránily.

„Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. „Každá země v Evropě a ve Střední Asii nyní čelí vážné hrozbě nové vlny epidemie covidu-19 nebo už s ní bojuje,“ dodal.

Další představitelé WHO dnes upozornili, že v Evropě vzrostl za poslední měsíc počet případů koronaviru o více než 50 procent. A to navzdory dostatku vakcín proti covidu-19.

„Může tam být sice k dispozici množství vakcín, ale jejich podávání není rovnocenné,“ řekl dnes odborník WHO pro krizové situace Michael Ryan. Vyzval evropské úřady, aby odstranily nedostatky ve vakcinaci obyvatel.

Počet nových případů nákazy koronavirem v Evropě roste podle AFP už téměř šest týdnů za sebou a počet nových úmrtí sedmý týden po sobě. Za posledních sedm dní bylo v Evropě a Střední Asii zaznamenáno 1,8 milionu nových případů a 24.000 úmrtí spojených s covidem-19.

V případě nově nakažených jde o šestiprocentní nárůst nových infekcí oproti předchozímu týdnu a počet úmrtí vzrostl o 12 procent, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že koronavirus se šíří rychleji v zimních měsících, kdy se lidé scházejí častěji ve vnitřních prostorách. Evropa je jediným regionem světa, kde počet infekcí koronavirem v současné době stále roste, upozornila agentura AP.

Nárůst případů WHO vysvětluje nakažlivější koronavirovou variantou delta, uvolněním opatření proti šíření koronaviru, jako je nošení roušek nebo dodržování fyzických rozestupů mezi lidmi, a nedostatečnou proočkovaností. „Většina hospitalizovaných lidí, kteří na covid umírají, není plně očkována,“ zdůraznil Kluge. V regionu, do kterého patří také Rusko, Turecko či bývalé sovětské republiky ve Střední Asii, je plně očkováno 47 procent lidí. Pouze osm zemí má podle Klugeho plně naočkovaných více než 70 procent populace.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nicméně dnes vyzval výrobce vakcín, aby dali přednost dodávkám vakcín do programu COVAX, který si klade za cíl jejich distribuci do méně rozvinutých zemí, kde mnoho lidí nedostalo ještě ani jednu dávku. Do států, které už mají proočkováno přes 40 procent populace, by podle něj další zásoby preparátů směřovat neměly. Posilující dávky proti covidu-19 by podle šéfa WHO měli dostat pouze lidé s oslabenou imunitou.

Evropská sekce WHO monitoruje 53 zemí, přičemž tento region od vypuknutí pandemie zaznamenal 78 milionů případů nákazy koronavirem. Počet úmrtí je v poslední době vysoký především v Rusku, kde za uplynulých sedm dní zemřelo po nákaze koronavirem 8126 lidí, na Ukrajině, která zaznamenala 3819 úmrtí, a v Rumunsku, kde bylo 3100 zemřelých.

Německo dnes zaznamenalo největší denní přírůstek infikovaných od začátku pandemie v podobě 33.949 nově prokázaných případů infekce koronavirem. Počty nakažených rostou prudce mimo jiné i v Rakousku, na Slovensku, v Polsku nebo Maďarsku. Také Česko čelí stoupajícímu počtu nových případů nákazy koronavirem. Ve středu v Česku přibylo 9460 nakažených koronavirem, v úterý testy potvrdily 9902 případů nákazy, což byl nejvyšší denní přírůstek od 23. března.

Kluge varoval, že pokud bude Evropa pokračovat v cestě po této trajektorii, mohlo by v regionu do února zemřít 500.000 lidí v souvislosti s covidem-19. „Musíme změnit naši taktiku, od reakce na nárůst případů covidu-19 k tomu, abychom jim v prvé řadě zabránili,“ uvedl šéf evropské pobočky WHO. Rozdíl oproti loňsku je podle něj v tom, že zdravotnické úřady toho teď vědí o koronaviru víc a mají lepší nástroje k boji proti němu.

Video  Stoprocentní nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Sociolog načrtl, jak ven z pandemie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5553029 ( 5. listopadu 2021 00:32 )

TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA VOJTĚCHA A SVRČINOVOU OD PRÁVNÍKŮ DANIELA LANDY

4. listopadu 2021

„Šíří Vojtěch a Svrčinová nakažlivou nemoc? Věc bude šetřit policie. Včera jsme podali trestní oznámení na ministra zdravotnictví, hlavní hygieničku a další nezjištěné osoby. Vyčítáme jim, že zavedli opatření, která podporují šíření koronaviru očkovanými osobami. Ačkoliv jsme je na to předem upozornili. Zavádění diskriminačních opatření již dávno nemá epidemiologický smysl. Je dokonce v rozporu se zájmem o ochranu veřejného zdraví, jak ji MZ samo stále deklaruje. Jeho jedinou motivací je ekonomický a psychologický nátlak na očkování. To je absolutně nepřijatelné,“ píše institut.

„Právo na odpor je garantováno čl. 23 Listiny základních práv a svobod ČR. Občané České republiky se mohou na odpor postavit ‚proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád‘. Domníváme se, že státní aparát se dnes nachází na samé hranici toho, aby se naplnil čl. 23 listiny. Proto i my jsme nebezpečně blízko tomu, abychom využili našeho práva daného nám listinou, povstali a postavili se státní moci na odpor“

„Není možné, aby Vláda České republiky pod záminkou boje proti covidu porušovala platné právní předpisy a nezákonným způsobem nutila svobodné občany podvolit se její moci. Právní experti iniciativy Žlutý špendlík proto detailně zmapovali limity vládního konání a představí krajní možnosti a formy odporu, pro které má každý občan České republiky – v reakci na překročení nepřekročitelných limitů vládou – oporu v zákoně, v ústavě a v Listině základních práv a svobod“

Zdroj: parlamentnilisty

slafa ( 5. listopadu 2021 00:07 )

Chripku se jim taky nedari zvladnout a rymu chteji zvladnout ockovanim? ta digitalizace lidstva je na potvoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa