Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podání ruky se vrací. Anketa odhalila, proč už covid není pro mladé strašákem

Autor: tsv - 
2. listopadu 2021
05:00

Podle britské ankety se valná většina mladých lidí už nebojí si při setkání podat ruku. Zákaz vítacího gesta lidé povětšinou respektovali a nahrazovali ho krátkým dotykem loktů, v době vyšší proočkovanosti ale obavy z fyzického kontaktu postupně opadají. Starší generace naopak před přicházející zimou stále důsledně dbá na preventivní opatření a podávání rukou se spíš straní.

Ačkoli podávání rukou nikdo oficiálně nezakázal, vlády po celém světě doporučovaly se přirozenému gestu raději aktivně vyhýbat a z dotyku se rychle stalo tabu. Na hygienu rukou se zaměřilo velké procento lidí, častěji než podání ruky jsme tak za poslední rok a půl byli svědky spíš právě nového pozdravu loktem. Kapesní dezinfekce nabyla na důležitosti a spolu s rouškou se přidala do základní výbavy při odchodu z domova.

Jak ale potvrdila anketa společnosti JL Partners, s rostoucí proočkovaností strach z fyzického kontaktu klesá. Svou roli má i dlouhé trvání pandemie, díky kterému jsou lidé čím dál tím cyničtější a na krizovou situaci si zvykají.

„Ve skupině mladých voličů řekli všichni až na jednoho, že se vrátili k podávání rukou a přestali nosit roušky,“ řekl pro server DailyMail mluvčí společnosti. Své jednání podle něj zdůvodňovali tím, že „většina lidí už je naočkovaná“ a „riziko je mnohem menší“. Podle některých nastal čas „se s tím naučit žít a pokračovat dál“.

„Je to vakcína a všeobecná otrávenost z covidu, které tohle urychlily,“ dodal mluvčí. Podle průzkumu se ale nový trend týká spíše mladších generací. Starší lidé jsou před blížící se zimou často mnohem opatrnější.

Na dezinfekci se shodnou

„Ze starší skupiny většina řekla, že se podávání ruky dál vyhýbá, několik z nich dodalo, že je to znervózňuje a že si ruce stejně nepodávají rádi,“ dodal mluvčí JL Partners. S rouškami jsou ale liberálnější a netrápí je ani narušené bezpečnostní rozestupy. Podle společnosti mnoho účastníků prohlásilo, že „stejně všichni chytíme covid“.

Mladší a starší skupina se většinově shodla na používání kapesních dezinfekcí. Lahvičku s sebou všude nosí bojácnější i cyničtější účastníci průzkumu, ruce si dezinfikují zpravidla po každém kontaktu s jiným člověkem.

Podle virologa z Leicesterské univerzity se virus přenáší více vzduchem a kapénkami než dotykem, zákaz pozdravu se mu tak zdá zbytečný. Dodal ale, že „zákaz podávání rukou lidem také brání v tom, aby se k sobě přiblížili natolik, aby si ruce mohli podat“, což podle něj pomohlo při dodržování větších bezpečnostních rozestupů.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa