Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Staraly se o nakažené, zemřely. Přední lékařka o smrti dvou sestřiček i odmítání očkování

Autor: Nikola Forejtová - 
27. října 2021
05:00

V nemocnici přišla na svém oddělení o dvě sestřičky, denně se potkávala i s 20 lidmi, kteří na jednotkách intenzivní péče bojovali o život s nemocí covid-19, a přesto dodnes musí vyvracet dezinformace o samotné nemoci i o očkování. Plicařka Martina Koziar Vašáková se snaží motivovat lidi k tomu, aby se nechali vakcinovat, a popisuje, co neochota zajít na vakcínu může způsobit.

Nebojujeme proti státní zlovůli, nepřítelem je virus. Tak by se dal jednou větou shrnout proslov, který měla na úterní tiskové konferenci k epidemické situaci lékařka a náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. 

Vašáková má s bojem proti covid-19 velké zkušenosti. Jako lékařka v Thomayerově nemocnici se denně střetávala s osudy pacientů, jejich blízkých, ale i kolegů v přeplněných „covidových“ oddělení. „Byla to extrémní zátěž,“ vzpomíná na dny, kdy se v nemocnici denně vyskytovalo i 200 nakažených, z čehož 20 jich bylo na JIP nebo ARO. 

Dvě sestřičky za ostatní položily život

„Nejmladšími lidmi, které jsem viděla na lůžku, byli ročníky 93. Jindy zdravý člověk měl oboustrannou pneumonii (...) A zemřelo 6 dětí, to není málo,“ pokračovala lékařka, která nabádá k očkování. Tedy k velmi účinné prevenci proti onemocnění a především proti těžkému průběhu. Odbornice připomíná, že vakcína není lékem. A nemáme lék ani na onemocnění, léčí se jen symptomy. „Máme ale šanci se bránit a neděláme to. Stále diskutujeme, jak s virem vyjít.“ 

Podle Vašákové bychom měli myslet na to, že se jedná i o osobní zodpovědnost a vedle toho, že se nechám vakcinovat, abych nezemřel, to dělám i proto, abych nenakazil své okolí. „Zdravotníci neodlišují lidi, kteří přijdou, jestli jsou očkovaní nebo ne. Věnujeme se tomu, abychom léčili všechny. Neukazujeme na někoho, že je zlý nebo hodný. Jenom z mého oddělení zemřely v souvislosti s péčí o nakažené dvě naše kolegyně, sestřičky. Položily život za to, aby mohli ostatní žít,“ řekla závěrem svého projevu.  

Vašáková o svých zkušenostech s bojem proti covid-19 promluvila v souvislosti s malou proočkovaností v ČR. Ukončení očkování má něco málo přes 6 milionu osob. Z lidí starších 12 let, pro které jsou vakcíny schválené, je nyní očkováno 66 procent, což podle odborníků k zastavení epidemie nestačí. Tempo očkování sice v posledních dnech stoupá, není ale prozatím dostatečné. 

Blesk Zprávy se lékařky zeptaly, jak jsou na tom nemocnice nyní, jak reaguje na dezinformace v okolí a také jak se dívá na nápad zavedení povinného očkování. 

Prof. MUDr. Martina Vašáková, plicní lékařka Prof. MUDr. Martina Vašáková, plicní lékařka | Tonda Tran

Popsala byste nám situaci v Thomayerově nemocnici v minulém roce? A jak je to dnes?

Zatím nemáme zablokovanou intenzivní péči. V minulém roce byla téměř blokována covidem i klinika hrudní chirurgie a její pooperační oddělení bylo předěláno na covid oddělení. Samozřejmě v Thomayerově nemocnici byla covidová oddělení téměř všude. Na pediatrii byli větší pacienti. Používaná byla neurologická lůžka, ORL lůžka, revmatologická, interní i chirurgická. Všude byl covid - denně přes 200 pacientů s covidem a z toho 20 na JIP nebo ARO.

A co by se mohlo stát, kdyby došlo k černému scénáři? Kdybychom pokračovali v tom trendu, který se tu dnes nastínil?

Taková situace tu zatím není, ale při rizikovém scénáři se může stát, že opět ty kapacity budeme muset obětovat pro covid pacienty. A nebude se to týkat jen nás, ale i jiných nemocnic. A zase máme aktivován lůžkový fond, aby se mohly realizovat právě mezi-krajské převody, jak se to děje v dispečinku lůžkové péče. 

Co mě ale na tom nesmírně mrzí, je, že je to de facto - nechci říct zbytečné - ale že bychom to nemuseli mít, kdyby si lidé skutečně uvědomili, proti čemu bojují a jaká by měla být jejich motivace. Je mi prostě neskutečně líto lidí, kteří jsou uváděni v omyl třeba samotnými lékaři, kteří jsou tzv. antivax z různých důvodů. A máme takové lékaře i ve spádové nemocnici, kteří rizikového pacienta odmítají očkovat s tím, že jde o „neozkoušenou vakcínu“. Takže bojujeme nejen s nevědomostí lidí. 

To se děje asi všude.

Ano a to je na tom to nejsmutnější. Morava je tím nejvíce postižena. A velký zářez do vakcinace dala nesmyslná kauza protilátek. Budeme uznávat protilátky? To bylo strašné. Musím říct, že pro mě bylo sic pozdním, ale hořkým zadostiučiněním, že jsme minulý týden vyhráli nejvyšší správní soud o mimořádném opatření, že protilátky se uznávat nebudou. Bylo to zbytečné a zesílilo to nejistotu lidí. Role sehrály i laboratoře, které šly za výdělkem. 

Potkáváte se v nemocnici s odmítači? Vyvracíte jim některé dezinformace, jako je například ta o změně DNA?

Ano. Potkáváme se s tím bohužel i mezi svými kolegy. Třeba na tuto já vždycky říkám, že pakliže by se RNA přepsala do genomu enzymem reverzní transkriptáze, věz, že kdybys byl přirozeně vakcinován koronavirem, tak by ta možnost byla ještě větší. A navíc bys utrpěl další ztrátové poranění mnoha tkání a orgánů. 

Uvědomme si, že to není jen o plicích a dýchání. Virus se jako první setká s centrální nervovým systémem skrze čichový kanál. Lidé pak mohou mít i problémy s pamětí, s náladou. Přirozená imunizace je něco nepopsatelně škodlivějšího, když se to srovná s vakcinací. A koronavirus se nám vrací, dokud nedokoná to dílo, pro které je biologicky předurčen, tedy k odstranění slabých a imunogeneticky znevýhodněných. A nikdo z nás neví, kdo je imunogeneticky znevýhodněn. 

Třetí rok bude rozhodující

Bude se vracet pořád? 

Pozorujeme, že 40 % infikovaných je symptomatických a jak je virus tlačen naším imunitním systémem a jeho odpovědí, tak se přizpůsobuje a nikdo nedokáže predikovat, kam ho našimi snahami dotlačíme. Máme třetí rok pandemie a já budu doufat, že to bude scénář jako u španělské chřipky, kdy po třech letech došlo ke smíru viru a biologické rovnováze a pak už se chřipka periodicky vracela ve zvládnutelné podobě a nebrala si takové počty životů. Věřím, že ten třetí rok bude rozhodující, ale bude záležet na vakcinaci, abychom ochránili nejen naše nejslabší, ale abychom prostě nikoho neházeli přes palubu. 

Nemělo by se vakcinaci věnovat více prostoru? Informovat o ní jasně a jednoduše? 

Já dávám informace každý den komukoliv, kdo chce a požádá o to. Já být novinář, tak nedovolím mluvit o léčbě covidu někoho, kdo neléčí. Pak to u lidí budí dojem, že tomu dotyčný rozumí a není to tak. Najednou jsou proti sobě dva profesoři a člověk, co to čte, neví, kdo je ten pravý a kdo tomu rozumí. Dalším problémem jsou sociální sítě, kde bují diskuze. 

Není pro tyto lidi zavedení ONT (prokázání se testem, potvrzením o prodělání nemoci či očkováním) či povinného očkování právě tím palivem a potvrzením, že je to jen snaha o diskriminaci apod.? Nejsou nynější dohady pro očkování medvědí službou?

Já to beru jako etiku určitých povolání být očkován. Stránka povinnosti, to je otázkou státu, ne mě jako odborníka, co poskytuje odborné podklady. Nicméně považuji vyžadování ONT systému jako legitimní. Portugalsko by bylo mnohem více mrtvé, kdyby jim neřekli: Dokud se nenaočkujete, bude ONT, a pokud to nechceš respektovat, nedovolíme ti, abys druhého zabil. Stát prostě musí ochránit většinu. A Portugalsko už má 90 % naočkovaných a rozvolňují.

Video  Kontroly opatření proti covidu budou v každém okrese, avizovala Svrčinová  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarmusch ( 27. října 2021 21:15 )

Má pravdu, tam funguje nejlíp vrátnice při vybírání parkovného.

jarmusch ( 27. října 2021 21:12 )

Tak nějak. Přidal bych tlustoprdy. Přijdete do nemocnice a každá druhá sestra oteklá ... hnus

jiznicechy ( 27. října 2021 20:12 )

Martina Vašáková je zkrátka více/méně lhářka, manipuluje s fakty a moc tomu nerozumí. Měla byste jí to vysvětlit. Ona je velmi vstřícná a příjemná, jistě si od Vás nechá říct.

vlajo ( 27. října 2021 19:39 )

zelvik stačí ti že já to zažil a nikomu bych to nepřál.Oboustraný zápal plic JIP 14 dní. Čtyři dny si vůbec nepamatuju. Ve spánku se najednou začneš dusit jako když ti někdo ucpe šnorchl. Díky tomu že nekouřím a sportoval jsem tak jsem to udejchal. Utek jsem hrobníkovi z lopaty. Ale i z touto zkušeností nikomu nevnucuju svůj názor. Jsem očkovaný protože už to nechci zažít znovu. Někdo je ve stádu ovcí někdo ve stádu hovězího. Doufám že bude líp.

Zdenek ( 27. října 2021 19:31 )

1 Doktori a sestricky - hold pracuji kde pracuji - takze R I Z I K O je jasne !!!!!!!

2 - P R O B L E M je hnussssss S T A T U jak neui a NEchce financne ohodnottit U mimoradnou praci .... a jak O ministerstvu ttrva nez jim U O D E N U financni vlasttne v y p l a t i .......Zdravotníci nedostali odměny za covid. Uráží nás ta arogance, říkají
24.06.2020 .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa