Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakousko přitvrzuje. Bezinfekčností se musí prokázat lidé v práci i na adventních trzích

Autor: ČTK - 
26. října 2021
10:20

Rakouská vláda schválila zpřísnění pandemických opatření, které začne platit od pondělí. Zaměstnanci budou muset na pracovišti prokazovat svou bezinfekčnost a podobná povinnost bude platit i pro návštěvníky adventních trhů, informoval v úterý rakouský tisk. Některá opatření se zpřísní, pokud se zvýší počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče.

Podle nových pravidel zaměstnanci, kteří během práce přicházejí do styku s dalšími osobami, budou muset prokázat, že jsou očkovaní, mají negativní výsledek testu na koronavirus či se uzdravili z nemoci covid-19. Do 14. listopadu bude platit přechodné období, během kterého bude možné prokázání bezinfekčnosti nahradit nošením respirátoru na pracovišti. Na většině pracovišť nebude nutné nosit roušku.

Prokázat svou bezinfekčnost budou muset i návštěvníci vánočních trhů. Pořadatelé budou moci například rozdávat náramky, které označí lidi, u kterých pořadatelé bezinfekčnost zkontrolovali.

Při vyšších počtech přestanou platit antigenní testy

Přísnější pravidla budou také platit v alpských barech, nočních klubech a dalších podnicích, kde se mísí konzumace alkoholických nápojů s tancem a podobnými aktivitami. Pro vstup do těchto prostor nebude uznáván negativní antigenní test, ale pouze test PCR.

Některá pravidla se však zpřísní v případě vyššího počtu hospitalizovaných pacientů na jednotkách intenzivní péče. Například po překročení limitu 300 pacientů na JIP přestanou platit samotesty, při 400 a více pacientech pak i antigenní testy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa