Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

PŘEHLEDNĚ zpřísňování: Kontroly očkování v hospodách od listopadu. A konec testů zdarma

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. října 2021
19:22
Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2021
05:00

Za úterý v Česku přibylo 3246 případů nákazy, nejvíc od 20. dubna, a v nemocnicích je už 620 lidí. Stoupají i počty mrtvých. Vláda proto ve středu oznámila novou sérii restrikcí. Personál v restauracích bude od listopadu kontrolovat u zákazníků bezinfekčnost, ve všech vnitřních prostorách bude nutné nosit roušky a platnost covidových testů se zkrátí. Také už pro dospělé neočkované osoby nebudou zdarma. Podívejte se celý přehled nových opatření.

Opatření, které schválila vláda:

  • Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimku mají ty osoby, které sedí v kancelářích osamotě.
  • Bezinfekčnost budou muset od 1. listopadu kontrolovat i provozovatelé klubů, restaurací a diskoték. Bez průkazu nebude umožněn vstup. Neplatí to pro jídla sebou.
  • PCR testy budou nově platné jen tři dny, antigenní pouze jeden den.
  • Preventiní testy na covid nebudou od listopadu hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Neplatí to pro děti do 18 let, lidi s očkováním proti covidu a lidi s kontradikcemi.
  • Děti do 12 let nebudou muset nově prokazovat bezinfekčnost. Dosud musely mít test nebo potvrzení o prodělání covidu.
  • Od příštího týdne bude zkrácena doba karantény kontaktů nakažených lidí na sedm dní, pokud ji ukončí negativním PCR testem.
  • Na opatřeních ve školách se vláda neshodla, bude o tom jednat v následujících dnech.

Na pivo s očkováním nebo testem

Personál restaurací či barů nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření, uvedl.

V případě venkovských hospod bude podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace ze Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Luboše Kastnera možné, aby si provozovatel zavedl seznam stálých hostů s uvedením platnosti jejich očkovacího certifikátu a nebudou se muset prokazovat při každé návštěvě.

V případě hostů, kteří se dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu prokáží digitálním certifikátem v mobilní aplikaci, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka vše jasné. U zákazníků, kteří aplikaci nepoužívají, nemají takzvaný chytrý telefon nebo v případě cizinců, personál podle Stárka hosty k prokázání dokladu vyzve, ale nemůže ručit za jeho správnost.

Roušky i novinky u testů

Co se týče nové povinnosti nošení roušek uvnitř, výjimku budou mít podle Vojtěcha lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišti někdo další, respirátory budou muset mít, dodal ministr. Nyní je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.

Vláda podle Vojtěcha také souhlasila s tím, že se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Od listopadu navíc nebudou pro dospělé propláceny.

Očkovaní lidé si preventivní testy budou platit stejně jako neočkovaní, uvedl nejdříve Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví ale později upřesnilo, že očkovaným lidem naopak propláceny zůstanou. Ceny pak dál zůstanou zastropované na 814 korunách za PCR test a 201 korunách za antigenní test.

„Netýká se to testů, které indikuje lékař, které indikuje hygienická stanice v rámci kontaktů s pozitivním, tam bude samozřejmě úhrada dál zachována, ale týká se to testů, které jsou potřeba třeba po návštěvu restaurací, služeb, cestování a podobně,“ uvedl Vojtěch. Už při představení návrhu na zpoplatnění testů uvedl, že cílem je, aby se co nejvíc lidí nechalo očkovat. Testování stojí zdravotní pojišťovny zhruba dvě miliardy korun měsíčně.

Česko v rizikovém scénáři

Šíření covidu v Česku zrychlilo za jediný týden na dvojnásobek. Epidemie se nyní nejvíce šíří v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji. V sedmi krajích za poslední týden přibylo více než 100 případů na 100 000 obyvatel.

V úterý přibylo 3246 případů, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc od 20. dubna. Také lidí s covidem-19 v nemocnicích přibývá, od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je v těžkém stavu. Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo 51 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 44.

Rizikový scénář, ke kterému se Česko podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška i ministra Vojtěcha přesouvá, předpokládá na začátku listopadu kolem 4000 nových případů koronaviru denně a 1200 lidí s covidem-19 v nemocnicích. „V souvislosti s tím, jak roste virová nálož v populaci, tak narůstá i počet hospitalizovaných,“ řekl Dušek Českému rozhlasu Radiožurnálu.

Denní přírůstky počtu nakažených v Česku (údaje k 20. 10. 2021, 8:05) Denní přírůstky počtu nakažených v Česku (údaje k 20. 10. 2021, 8:05) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Přípravy i zákazy v nemocnicích

Na sílící epidemii reagují nemocnice. V Moravskoslezském kraji, který je nyní koronavirem zasažený nejvíce, od úterka platí plošný zákaz návštěv v Městské nemocnici Ostrava, od středy opatření chystají nemocnice Frýdek-Místek a Havířov, od čtvrtka Fakultní nemocnice Ostrava. Návštěvy pacientů zakázala také brněnská fakultní nemocnice u svaté Anny či nemocnice v Hranicích na Přerovsku, omezila je nemocnice ve Vyškově, Kroměříži nebo Zlíně. Od minulé soboty nesmějí návštěvy do léčebny dlouhodobě nemocných českolipské nemocnice.

Zdravotníci se připravují na zvýšené počty covidových pacientů. Městská nemocnice Ostrava zřídila na odděleních geriatrie a chirurgie dvě standardní stanice pro hospitalizaci pozitivních na koronavirus. Českobudějovická nemocnice jako covidovou jednotku vyčlenila infekční oddělení. Třeba v Libereckém kraji ale zatím na péči o pacienty s koronavirem stačí jediná nemocnice, krajská v Liberci.

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

romario71 ( 14. listopadu 2021 23:37 )

No Ty máš dobře vypatlanej mozek covidfašoune.

romario71 ( 14. listopadu 2021 23:35 )

Už by to chtělo defenestraci a toho Kena se zbytkem moci pánů a uplatkářů hned bičem.

jajas ( 21. října 2021 21:31 )

No jo, úřaduje, protože novému skoroministru zdravotnictví Válkovi se teď tato situace nehodí, aby cokoliv řešil. Přibývá nakažených a nechce dělat nepopulární opatření. On si počká až se situace zase uklidní a pak nám řekne, co bylo špatně. Ale jestli si myslí, že jeho nástupem do fuknce covid skončí, tak se mýlí. Navíc dnes skončila své funkční období i "stará vláda". Nicméně Válkova vize, že se musí proočkovat více občanů se nezdá být právě snadná a objevná. Hlavně bude těžko uskutečnitelná. No, uvidíme, Válek!

Zdenek ( 21. října 2021 21:21 )

a dopadne TO jako ....... 8/2021 - „My vám to... Nařídit... Nemůžeme.“ Bomba z Lidlu a Globusu: Bez respirátoru. A obslouží vás

Podle vládních nařízení by lidé, kteří jdou do obchodů, měli mít ochranu úst a nosu. Ale kdo to může vymáhat? Obchodní řetězce podle svého vlastního vyjádření ne. Příznivci občanské iniciativy Zdravé fórum je obeslali a získali odpovědi. Nasadit si respirátor zákazníky nikdo nutit nemůže, znělo ode všech.

/// konzultována právnička pro oblast covidových opatření vzhledem ke vztahu k zákazníkům. „Mimořádná opatření jsou nařízena Vládou ČR, nikoliv společností Lidl.

D o z o r o v ý orgán je s t á t . My nemáme právo uplatňování opatření kontrolovat ani vymáhat,“ píše se v něm. Právnička dodává, že jediné, co může řetězec dělat, je slušně žádat o nasazení ochrany úst. „Nemáme právo odmítnout obsloužit takového zákazníka. Prostě pokračujeme dál ve své práci,“ uvádí se dále v dokumentu získaném Tománkem. Zasáhnout by teoreticky mohla policie, podle dokumentu ovšem Lidl nehodlá tento postup, tedy volání p o l i c i e na zákazníky, uplatňovat, a nehodlá ani řešit konflikty mezi orouškovanými a neorouškovanými zákazníky... ///

krapotkin ( 21. října 2021 20:32 )

Copak, copak soudruzi bazeranti ? To jste si ještě nenahrabali dost, že chcete platit za testy a ještě zkracujete jejich platnost ? Na poslední chvíli chcete rozkrást to, co jste ještě nestihli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa