Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školy nemají zásobu testů. Plaga nemůže další objednat, hádá se s Vojtěchem

Autor: ČTK - 
13. října 2021
15:45

Ministerstvu školství se zatím nepodařilo doobjednat 1,6 milionu testů na covid-19, které chtělo ministerstvo zdravotnictví zajistit jako rezervu pro případné další testování na koronavirus ve školách. Dodavatel úřadu v pátek sdělil, že mu resort zdravotnictví odmítl prodloužit povolení pro uvedení testů na trh, jelikož se zatím nerozhodlo o dalším testování ve školách. Vyplývá to z dopisu ministra školství Roberta Plagy ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (oba za ANO). Dopis s datem z 12. října má ČTK k dispozici. Plaga v něm Vojtěcha vyzval, aby mu sdělil, jak chce zajistit připravenost škol na případnou potřebu dalšího testování na covid-19.

Vojtěch 15. září uvedl, že jeho úřad chce pro školy zajistit dalších 1,6 milionu antigenních testů na covid-19, a osloví proto ministerstvo školství, aby testy doobjednalo jako součást předchozí zakázky pro školy. Minulý týden úřad avizoval, že by se na podzim ve školách mohla konat další tři kola testování jako v září. V úterý ale oznámil, že zatím nebudou. Šíření covidu-19 v ČR zrychluje, v úterý přibylo 1511 nakažených. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli tomu na čtvrtek svolal vládní zdravotní radu.

V souladu s dřívějšími informacemi podle Plagy vyzvalo ministerstvo školství minulý týden dodavatele testů k jejich zajištění s tím, že do skladů Správy státních hmotných rezerv měly přijít 12. října ráno. V pátek 8. října ale dodavatel úřad informoval, že mu resort zdravotnictví neprodlouží povolení uvést testy na trh, protože testování není jisté. Plaga proto nyní Vojtěcha požádal, aby mu sdělil, jak jeho úřad hodlá dál postupovat. Ministerstvo školství má v současnosti k dispozici rezervu asi tří milionu testů, při testování v září se ve školách provedlo zhruba 3,2 milionu testů.

„Závěrem si dovolím opětovně zdůraznit, že využití vyhrazené změny závazku je v současné době z časového hlediska v zásadě jediný možný způsob, jak se společně připravit na případné další plošné testování žáků ve školách v posledním čtvrtletí tohoto roku, případně na cílené testování na úrovni regionů či jednotlivých lokalit, pokud se tato opatření budou s ohledem na vývoj epidemické situace jevit jako důvodná,“ upozornil Plaga.

Zakázku na testy pro školy vyhrála v červenci firma Batist Medical. Od čínské společnosti Genrui Biotech dodala antigenní testy pro výtěr z přední části nosu v celkové hodnotě zhruba 80 milionů Kč. Žáci se ve školách testovali 1. či 2. září a dál 6. a 9. září. Výsledky podle ministerstva zdravotnictví ukázaly, že se šíření nákazy ve školách v tomto období nezhoršovalo.

O záměru využít opce na další testy informovala 27. září ministerstva vládu, která to vzala na vědomí. Následně ministerstvo školství rezervovalo na nákup ve státní pokladně zhruba 30,2 milionu Kč, plyne z Plagova dopisu. Připomenul, že podle dřívějších vyjádření z ministerstva zdravotnictví se předpokládalo opakování plošného testování, pokud by se epidemie zásadně zhoršila.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 13. října 2021 23:36 )

pneumokok = meningokok sorry..

frantacizek ( 13. října 2021 23:25 )

ještě bych tady dopsal, že pokud už nyní máte případ dítěte na koronárce, pak byste jím měli argumentovat v tlaku na rodiče, protože covid prakticky rovná se pneumokok stran možného hledání slabšího místa v organismu a tu éru pneumokoka a umírání mladých jsme tady zažili před 25 lety. Jinak u dětí s povinnou školní docházkou navázat tu povinnost očkování a u středoškoláků a vysokoškoláků zase apel na to, že rodiče příjdou o přídavky na dítě, u všech pak strašení oním případem, existuje-li už takový. Protože bych se divil, kdyby k tomu brzy nedošlo, každý druhý školák je dnes buď na pokraji obezity, nebo už obézní a jeden z rizikových faktorů coby příčina konce na koronárce je právě tento...tady bych zkrátka normálně strašil, ač to nemám rád v ničem

krapotkin ( 13. října 2021 20:35 )

Stačilo by nabídnout Vojtěchovi větší podíl na kšeftech s testy a hned jich bude dost.

frantacizek ( 13. října 2021 19:40 )

úplně zbytečně s tím studenty obtěžujete..

frantacizek ( 13. října 2021 19:38 )

hoří a míří do karantény samozřejmě, třída po třídě. podívejte se na data z Moravskoslezského kraje..testeři. Vůbec vás nechápeme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa