Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovinsko zastavuje očkování vakcínou Johnson & Johnson. Vyšetřuje záhadnou smrt

Autor: ČTK - 
29. září 2021
19:25

Slovinsko dnes zastavilo očkování vakcínou Johnson & Johnson proti covidu-19. Učinilo tak v reakci na úmrtí 20leté ženy, která se tímto preparátem nechala očkovat. Používání vakcíny je pozastaveno do vyjasnění okolností smrti, uvedl podle agentura STA ministr zdravotnictví Janez Poklukar. Účastníci dnešní demonstrace proti covidovým opatřením za mladou ženu drželi minutu ticha.

Žena ležela od pondělka v nemocnici, zemřela dnes ráno v důsledku krevní sraženiny v mozku. Podle ošetřujícího lékaře z lublaňské univerzitní nemocnice Igora Riglera je velká pravděpodobnost, že zemřela kvůli předchozímu očkování vakcínou Johnson & Johnson. Podobné případy jsou známy i ze zahraničí. Lékař připomněl, že podle vědců nastávají v jednom případě ze 100 000.

„Musím zdůraznit, že jsme dosud ve Slovinsku naočkovali 120 000 lidí vakcínou Janssen (od firmy Johnson & Johnson) a že výhody očkování převažují nad potenciálními riziky,“ řekl Poklukar s tím, že pouze za září zemřelo ve Slovinsku více než 100 lidí na covid-19. Podle něj se jedná ve Slovinsku o druhý známý případ komplikací po očkování vakcínou proti covidu-19.

Jednodávková vakcína se podle serveru N1 stala ve Slovinsku žádanou zejména poté, co vláda před dvěma týdny výrazně zpřísnila proticovidová opatření téměř na všech veřejných místech. Doklad o očkování, prodělání nemoci nebo negativní test na koronavirus musejí předkládat všichni zaměstnanci ve veřejném i soukromém sektoru.

V centru Lublaně se dnes koná třetí středu v řadě demonstrace proti covidovým restrikcím s názvem „Stop koronafašismu“. Úmrtí mladé ženy bylo podle agentury APA vodou na mlýn asi 10 000 účastníků protestu, kteří za zemřelou drželi minutu ticha. Přítomen byl i její otec, podle nějž si jeho dcera vakcínou „chtěla koupit svobodu“. Policie při pokusu protestujících zablokovat ulici zasáhla vodním dělem. Předchozí demonstrace v Lublani doprovázely násilnosti.

Zoran Stevanović, hlavní organizátor protestu a lokální politik z města Kranj, dnes uvedl, že jeho hnutí Resni.ca (česky Prav.da) bude kandidovat v parlamentních volbách chystaných na jaro příštího roku. Hlavním programem hnutí je boj proti koronavirovým restrikcím a korupci. APA uskupení přirovnává k nové rakouské straně skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva), která v neděli se šesti procenty překvapivě pronikla do zemského sněmu Horních Rakous a hodlá kandidovat v dalších volbách.

Slovinsko prožívá čtvrtou vlnu epidemie covidu-19. V zemi se dvěma miliony obyvatel se za posledních 24 hodin nákaza koronavirem prokázala u 1037 lidí, devět lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Celková bilance úmrtí je přibližně 4900 lidí. Jednou dávkou vakcíny je naočkováno 53 a dvěma 47 procent obyvatel.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. září 2021 11:28 )

zřejmě už mela protilátky a nechala se píchnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa