Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kuřáci a covid: Riziko těžkého průběhu nemoci mají dramaticky vyšší, ukázala studie

Autor: tsv - 
29. září 2021
05:00

Nová studie, se kterou přišla britská Oxfordská univerzita, prokázala, že kuřáci v době covidové pandemie bezpochyby patří mezi rizikové skupiny. Pravděpodobnost hospitalizace je v případě nakaženého kuřáka oproti zdravému abstinentovi až o 80 procent vyšší, čelí dokonce i znatelně většímu riziku smrti. Informoval o tom server DailyMail.

Studie zkoumala více než 420 tisíc pacientů a srovnávala průběh nemoci u kuřáků a nekuřáků. Výsledky mluví podle vědců jasně, kuřáci čelí mnohonásobně vyššímu riziku hospitalizace a smrti. Podle výzkumu skončilo v nemocnici 51 z téměř 14 000 kuřáků – tedy jeden z každých 270 – a 36 z nich zemřelo (to znamená jednu oběť připadající na každých 348 kuřáků).

Vědci tyto statistiky porovnali s nekuřáky. Z 250 000 abstinentů bylo hospitalizovaných 440, tedy jeden z 600 lidí. Fatální důsledky covidu zaznamenali u 159 nekouřících pacientů – tedy u jednoho z 1 666.

Kouření podle studie téměř zaručuje závažnější a déle trvající příznaky nemoci. Lehcí kuřáci, kteří denně vykouří méně než devět cigaret, čelí dvojnásobnému riziku smrti než nekuřáci. Střední kuřáci (tedy lidé kouřící 10 až 19 cigaret denně) pak pětinásobnému riziku a těžcí kuřáci (kouřící dvacet cigaret a více) šestinásobnému riziku.

„Naše výsledky jasně naznačují, že kouření zvyšuje pravděpodobnost těžkého průběhu covidu,“ řekl vedoucí výzkumu Ashley Clift. „Stejně jako kouření ovlivňuje riziko srdečních onemocnění, různých rakovin a dalších chorob, ovlivňuje zřejmě i covid.“

Dodal, že pandemie koronaviru se tak stala efektním důvodem, proč s kouřením přestat. „Pandemie respiračního onemocnění by měla být ideální chvílí, kdy se začneme kolektivně soustředit na omezení tabáku,“ konstatoval vědec.

Původní výzkumy šokovaly

Jasný dopad kouření v době koronavirové krize odhalily studie teprve nedávno. Na počátku pandemie totiž vědci odhalili výsledky hovořící o opaku. V prvních měsících loňského roku přitáhly předběžné studie pozornost expertů právě díky šokujícím „zjištěním“, že kouření by mohlo před covidem lidi naopak chránit.

Hovořilo se o tom, že lidem, kteří pravidelně kouří, nehrozí těžký průběh covidu ani smrt. Podle některých statistik měli být kuřáci dokonce odolnější vůči viru, čímž se stali téměř nenakazitelnými. Nad výsledky prvních studií se podivovala valná většina expertů, tehdejší teorie byly ale poté velmi rychle vyvráceny.

Od té doby se na základě pozorování pacientů vědecký svět přesvědčil o opaku. Tedy že kouření a covid nejdou dohromady.

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 29. září 2021 12:28 )

No blbéna tom je, ze lékaři byli šokováni z toho, ze kuřáků je mezi covidakama min než nekuřáků. V tom Oxfordu vždycky přijdou na nějakou blbost.

krtek. ( 29. září 2021 08:38 )

nikotin je toxický, tak je možné ,že covid na povrchu plic a v dýcacích cestách pochcípá

frantacizek ( 29. září 2021 05:23 )

co je to za nesmysl ty první studie, ty si snad zaplatily tabákové firmy. To jsem ani nikde neviděl výzkumy s takovým závěrem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa