Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Těhotná žena (32) lituje odmítnutí očkování. Po covidu potřebuje vozík a dýchací přístroj

Autor: vja - 
18. srpna 2021
13:50

Carolinu Martinezovou (32) z Texasu těžký průběh nemoci covid-19 přinutil strávit dva a půl měsíce na nemocničním lůžku. Nyní nemůže dýchat bez kyslíkového přístroje a k pohybu nyní potřebuje invalidní vozík. Navíc má strach, že prodělaná nemoc by se mohla negativně podepsat na jejím těhotenství. Martinezová lituje, že se nenechala včas naočkovat a vzkazuje ostatním, aby si vakcínu nechali podat co nejdříve. O jejím případu informuje Daily Mail.

Carolina Martinezová (32) z texaského Bastropu se koronavirem nakazila v dubnu tohoto roku. Její stav se rychle zhoršoval a byla převezena do Ascension Seton Medical Center v Austinu, kde byla nucena zůstat dva a půl měsíce, než byla v červenci konečně propuštěna. Těhotná žena z Texasu nyní potřebuje k dýchání kyslíkový přístroj a k pohybu invalidní vozík.

Martinezová uvedla, že lituje toho, že se nenechala očkovat, a nyní vyzývá ostatní, aby si vakcínu podat nechali a vyhnuli se tak osudu, který potkal ji. „Kdybych se nechala očkovat, nebyla bych v takové situaci, v jaké jsem teď,“ uvedla Martinezová.

„Pokud mě můžete použít jako příklad toho, jak to nedělat, prosím, udělejte to. A jděte se nechat očkovat, pokud můžete. Udělejte to pro sebe i svou rodinu,“ dodala.

Martinezová poukázala na dezinformace na sociálních sítích jako na důvod, proč se mnozí jako ona nenechávají očkovat. „Lidé si musí opravdu udělat vlastní průzkum a naslouchat spíše zdravotníkům než lidem, kteří zveřejňují na facebooku věci, které nemusí být pravdivé. Myslela jsem si, že covid můj život neovlivní. Nepřijala jsem potřebná opatření, abych zůstala zdravá a vidíte, jak jsem dopadla.“

Těhotné ženy jako Martinezová jsou považovány za osoby se zvýšeným rizikem komplikací způsobených vakcínami proti covidu-19. Ačkoli byly vakcíny pro těhotné ženy již schváleny, ještě předminulý týden Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nastávajícím matkám doporučovalo, aby se před očkováním poradily se svým lékařem kvůli možným vedlejším účinkům.

Video  Očkování těhotných proti covidu-19: Lékaři doporučují dvě ze schválených vakcín  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktualizované pokyny CDC, které nyní nabádají nastávající matky, aby se nechaly očkovat, jsou reakcí na prudký nárůst počtu těhotných žen nakažených koronavirem. S pouhými 23 % jsou těhotné ženy jednou z nejméně proočkovaných skupin v USA.

Doktorka Jeny Gharteyová, lékařská ředitelka pro mateřství ve společnosti Ascension, pro KXAN uvedla, že její nemocnice v poslední době zaznamenala neobvyklý nárůst těhotných žen, které měly těžký průběh covidu. „Na rozdíl od těch, které zpočátku přicházely s mírnějšími příznaky, nyní většina z nich potřebuje co nejdříve dostat kyslík,“ uvedla. Zmínila rovněž, že žádná z nakažených žen nepodstoupila očkování.

Nedávný nárůst počtu případů se projevuje v celé zemi, nejen u těhotných žen. Počet případů ve Spojených státech vzrostl od začátku července o 616 % a v zemi nyní každým dnem přibývá v průměru 141 000 nových případů. Jedná se o nejvyšší průměr, kterého USA dosáhly od 2. února. Vlna nových případů způsobuje, že mnoha nemocnicím po celé zemi chybí kapacity, aby se mohly vypořádat s pacienty, jako je Martinezová. 

Martinezová očekává, že v příštích týdnech porodí, ale obává se, že její zkušenost z virovým onemocněním by mohla mít negativní dopady na dítě i na ni samotnou. K dýchání nyní potřebuje kyslíkový přístroj a k pohybu používá invalidní vozík nebo chodítko.

„Každý den je pro mne výzvou. Není to snadné,“ uvedla Martinezová. „Nezvládnu teď skoro nic. Čištění zubů, mytí vlasů, cesta z obývacího pokoje ke kuchyňskému stolu - to jsou pro mne poslední dobou skoro nadlidské úkoly. Je to obtížné, ale žiju. Jsem vděčná, že jsem tady a mohu znovu trávit čas se svými blízkými,“ dodala.

ANOrozkradanidotaci ( 18. srpna 2021 21:33 )

Mne pár kamarádů a známých zemřelo na covid, i když byli vcelku jinak zdraví. Nějakou komplikaci po očkování nemá nikdo z nás. Takže začni kvičet, že jsme vyjímeční.

ANOrozkradanidotaci ( 18. srpna 2021 21:31 )

Ať poděkuje čínským soudruhům, kteří tohle svinstvo pustili do světa.

janapu ( 18. srpna 2021 18:05 )

No smutné.
Ale rovnou říkám proč? Dnes a denně jobovka na pokračování, jak nějaká telenovela. A kde je ta vyváženost....s kterou tady dnes a denně media otravují, předhazují.Co takhle na druhou stranu "vah" přihodit vedlejšáky, úmrtí po očkování....
A to absolutně nezlehčuji, i mé rodiny se tohle "svinstvo" nepěkně dotklo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa