Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Školáky čeká trojí testování. Vláda dala šanci na kulturu neočkovaným a Češi zase mohou do Tuniska

Aktualizováno -
16. srpna 2021
21:56
Autor: ČTK, trm, ula - 
15. srpna 2021
21:55

Školáky čeká na začátku školního roku minimálně trojí testování na koronavirus, schválila vláda. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nebudou ve školách povinné roušky, nasadit je budou muset jen ty děti, jejichž rodiče odmítnou testování. Vláda zároveň rozhodla o dalším rozvolnění v kultuře a sportu. U akcí pořádaných uvnitř mohou zaplnit plnou kapacitu nad 3 tisíce lidí napůl těmi, kteří jsou očkovaní nebo covid prodělali a napůl neočkovanými, kteří se se podrobí testu. Mění se i cestovní mapa, od příštího se mohou turisté vrátit do Tuniska, které vypadne ze seznamu takzvaně černých zemí.

„Bude provedeno primárně antigenní testování, ve třech vlnách, a to 1., 6. a 9. září,“ potvrdil Vojtěch už dříve oznámená data s tím, že školy si mohou zajistit PCR testy, na které jim stát přispěje. Pokud se dítě například nestihne testovat ve škole, může doložit antigenní či PCR test, který ale musí být proveden u poskytovatele zdravotních služeb. „Pokud se nebude testovat, bude muset nosit ochranu dýchacích cest,“ doplnil ministr. Testem či očkováním se budou muset prokázat i zaměstnanci škol.

Test nebudou muset absolvovat ti, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19.

Pokud jde o stálé kluby, sportovní kolektivy nebo dětské kroužky, tak se musí testovat jednou za 7 dní.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září na konci července. Ministerstvo školství poté materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě do finální podoby mimořádného opatření. Ministerstvo školství pak začalo návrh konzultovat s řediteli škol.

Ředitelům část opatření vadí

Ze zveřejněného návrhu ministerstva zdravotnictví mimo jiné plyne, že školy by měly od září v co největší míře zachovávat homogenitu skupin dětí a omezit slučování tříd či hromadné školní akce. Neměly by se pořádat například besedy či divadelní představení, omezit by se měl i pohyb cizích lidí v prostorách škol a tělocvik by měl být co nejvíc venku. To, kde budou muset děti a zaměstnanci školy nosit roušky či respirátory, by se mělo řídit aktuálními opatřeními ministerstva. Plaga dříve uvedl, že jako minimum předpokládá zachování roušek třeba na chodbách či v šatnách.

Podle některých ředitelů škol řadu navrhovaných opatření nebude možné splnit. Patří mezi ně třeba udržení homogenity žáků, zajištění izolačních místností či zajištění teplé vody ve všech třídách. Podrobná pravidla pro školy a školáky představí Vojtěch s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) představí v úterý dopoledne.

Rozvolnění pro kulturní a sportovní akce 

Vláda dala větší šanci neočkovaným, aby se dostali na kulturní nebo sportovní akce, od 1. září mění pravidla. Pořadatelé budou moci nadále zaplnit plné kapacity hal nebo stadionů, nově ale nad kapacitu 3000 míst mohou zbylá místa napůl rozdělit mezi očkované a lidi s prodělaným covidem a ty, kteří se na akci dostanou na základě negativního testu. 

Podle Vojtěcha jde o férovou dohodu, se kterou souhlasili zástupci ministerstva kultury i sportovního sektoru. Podmínky se rozvolňovaly už od srpna, kdy se odsouhlasilo, že na sportovních a kulturních akcích mohlo být až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř. Nad tento limit ale do vnitřních prostor mohli lidé pouze po covidu nebo s vakcínou.

Zároveň se podle něj zvyšuje kapacita naplnění muzeí, galerií, zámků nebo zoologických zahrad na 100 procent. V současnosti může být maximální kapacita naplněná nejvíce z 75 procent. Organizátoři ale budou muset umožnit návštěvníkům 1,5metrové rozestupy. V restauracích pak bude moci být u stolu šest místo současných čtyř lidí, což je podle Vojtěcha změna kosmetického charakteru.

Od září také bude možné využít on-line testování například v holičství nebo pro hromadné akce jako alternativu k testům přímo na místě. „Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin,“ dodalo ministerstvo zdravotnictví.

Šance pro Tunisko

Od 23. srpna se také mění cestovní mapa. Ze seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy vypadne českými turisty oblíbené Tunisko. Mezi takzvanými černými zeměmi bylo od začátku prázdnin. Nově ze seznamu vypadne také Indie nebo Rusko.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bleskovka ( 17. srpna 2021 05:57 )

Zapomněl na těhotenský test.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa