Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

EU objednala 200 milionů dávek neschválené vakcíny. Novavax se bude částečně vyrábět v Česku

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
19:15

Evropská komise ve středu schválila smlouvu s americkou společností Novavax na nákup 200 milionů vakcín proti covidu-19. Na twitteru to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Preparát nyní posuzuje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Pokud bude vakcína schválena, prvních dávek by se podle EK mohla sedmadvacítka dočkat už v posledním čtvrtletí letošního roku.

Podle smlouvy budou mít evropské státy po schválení látky unijními regulačními úřady možnost zakoupit až 100 milionů dávek vakcíny, s možností nákupu dalších 100 milionů dávek do roku 2023.

„Další pojistka pro ochranu populace“

„S tím, jak se v Evropě a po světě šíří nové varianty, je tento kontrakt se společností, která už svou vakcínu úspěšně proti těmto variantám testuje, další pojistkou pro ochranu naší populace,“ uvedla von der Leyenová.

Vakcína firmy Novavax funguje na jiném principu než látky firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca a Johnson & Johnson a využívá technologii již použitou například ve vakcínách proti chřipce či rakovině děložního čípku. Preparát je stabilní mezi dvěma až osmi stupni Celsia, a lze jej proto skladovat v běžných lednicích. Jedna ze složek této vakcíny by se měla vyrábět v závodě Novavax CZ u Jevan nedaleko Prahy.

„Naše nová dohoda s Novavaxem rozšiřuje naše očkovací portfolio o další vakcínu na bázi proteinu, platformu, která má v klinických studiích slibné výsledky,“ uvedla evropská komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Společnost Novavax v prohlášení uvedla, že momentálně pracuje na dodání dat z klinických testů evropským regulačním úřadům, které chce dokončit ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Očekává, že s dodávkou prvních dávek začne po schválení.

Evropská unie si dosud rezervovala 2,4 miliardy dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech v rámci tří různých smluv. Nakoupila také 460 milionů dávek od společnosti Moderna a rezervovala si 405 milionů dávek od firmy CureVac - její vakcína nyní obdobně jako ta od Novavaxu prochází schvalovacím procesem. Další smlouvy blok podepsal se společnostmi AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 22:02 )

reklama na

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa