Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Očkování na počkání: Již přes 42 tisíc dávek, nejvíc táhnou obchoďáky, otevírají nová místa

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
09:31

Zájemci, kteří se dopředu neregistrovali, si už přišli pro více než 42 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Největší zájem je v nově otevřených očkovacích místech v obchodních centrech. Hlásit předem se lidé nemusí od 12. července, kdy se otevřela první dvě centra bez registrace. Ve vyčleněných časech očkují zájemce bez registrace i některá stávající centra, jsou ve všech krajích.

Pražská centra na Chodově a hlavním nádraží se otevřela před 23 dny. „Tento týden se do očkovacího centra v OC Chodov začali vracet ti, které jsme zde očkovali mezi prvními. Počet druhých dávek v pondělí převýšil primovakcinace. Druhou dávku jsme podali v 59 procentech případů z celkových 1082 dávek,“ napsali v pondělí na twitter zástupci Institutu klinické a experimentální medicíny, která centrum provozuje.

Od začátku provozu podalo více než 19.000 dávek, což je skoro polovina z těch, která očkovací centra bez registrace vykázala do přehledu spotřeby v informačním systému o očkování. Několikrát se tam počet podaných dávek dostal nad 1000 za den, naposledy v pondělí.

Zájem podle mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Evy Libigerové trvá i o očkování jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson na pražském hlavním nádraží. V pondělí bylo zájemců 530, v úterý 440. Celkově tam už nemocnice vykázala více než 8000 podaných dávek.

Zdravotníci Fakultní nemocnice v Motole, která provozuje očkovací místo v obchodním centrum na Smíchově, očkovali podle Hany Frydrychové z oboru komunikace od 19. července přes 3700 zájemců.

Postupně se otevírají další očkovací centra bez registrace v Praze i v regionech. V obchodních centrech jsou už také v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Olomouci nebo Hradci Králové. V Brně a Ostravě podali kolem 4500 dávek, v Olomouci přes 2300 a v Ústí nad Labem zhruba 1600. Tam, kde je na výběr mezi vakcínami, lidé většinou volí jednodávkovou.

V Pardubickém kraji vyjel očkovací kamion, na první zastávce v krajském městě se nechalo očkovat asi 300 lidí. Dál pokračuje do menších měst. Podobně se lidé mohou v kamionu nechat očkovat i v Praze, o víkendu to bylo možné v zoologické zahradě. Využila toho asi stovka lidí.

Tento týden začínají očkovat neregistrované i další centra v nemocnicích. Ve Všeobecné fakultní nemocnici podle mluvčí Marie Heřmánkové přišlo v pondělí asi dvacet zájemců, v úterý do poledne deset. Od úterý se neregistrovaní mohou nechat očkovat také v Kongresovém centru a od středy v Ústřední vojenské nemocnici nebo Národním očkovacím centru v hale O2 universum.

Očkování proti covidu-19 bylo v Česku zahájeno 27. prosince loňského roku, dosud bylo podáno více než 10 milionů dávek vakcíny. Očkováno bylo podle dat ministerstva více než 5,69 milionu lidí alespoň jednou dávkou a 4,93 milionu, tedy asi 46 procent populace, má očkování dokončeno. Odborníci upozorňují, že aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je třeba pro kolektivní imunitu nejméně 70 procent proočkovaných.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa