Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Respirátory v MHD a obchodech skončí? Soud zrušil opatření, vládě spílá opozice

Aktualizováno -
27. července 2021
17:27
Autor: ČTK, for - 
27. července 2021
13:39

Aktuálně platné opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorách není náležitě odůvodněné, Nejvyšší správní soud (NSS) dnes proto opatření zrušil. Zásah má odloženou účinnost, vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku, tedy od jeho doručení oběma stranám. Ministerstvo tak bude mít čas reagovat a odůvodnění případně doplnit. Podle NSS úřad dosud „systematicky ignoruje“ jeho rozhodování. Příště už by tak soud mohl rušit opatření hned, bez odkladu, který přiznal dnes. Verdikt je dostupný na úřední desce.

NSS už dříve vynesl dvě podobná rozhodnutí. Ministerstvu opakovaně vytýkal nedostatky v odůvodnění obdobných opatření. Konkrétně se mělo vypořádat například s otázkou dopadů dlouhodobého nošení respirátorů a také s tím, zda nemohou v některých individuálních případech zdravotní rizika nošení respirátoru převýšit přínosy ochrany dýchacích cest jako prevence šíření koronaviru. Soud žádal doplnit také odkazy na odborné studie. Ministerstvo ale podle NSS většinu nedostatků neodstranilo.

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

Soud zvažoval, zda nemá zrušit opatření s okamžitou účinností nebo dokonce zpětně. Povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách by tak ze dne na den padla, a to včetně třeba návštěv ve zdravotnických zařízeních nebo sociálních službách. Proto ministerstvu poskytl krátký čas na zjednání nápravy.

„Soud si uvědomuje, že je nežádoucí, aby daná povinnost nebyla stanovena ani pro velmi rizikové situace po určitou dobu vůbec. K tomuto řešení však bohužel ministerstvo zdravotnictví soud postupně tlačí, jestliže přes opakované konkrétní výtky soudu není schopno napravit nedostatky. Takový postup proto nelze do budoucna vyloučit, neboť soud nebude mít jinou možnost, jak ministerstvo přimět k respektování jasně vyjádřeného právního názoru,“ doplnil Mikeš.

Podle NSS má opakované nerespektování závěrů soudu za následek právní nejistotu. Důsledkem jsou také zbytečně vynaložené náklady státu na prohrané soudní spory a zahlcování systému správního soudnictví, kdy NSS opakovaně poukazuje na stejná pochybení.

Pisatelem návrhu, jemuž dnes soud vyhověl, je muž, který trpí dlouhodobým onemocněním dýchací soustavy. Nošení respirátoru mu způsobuje obtíže. Zároveň má vysokou hladinu protilátek po prodělaném onemocnění covid-19. Tvrdí, že nošení respirátoru jej ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení.

Vojtěch: Zdůvodníme to, nevím co bude soudu stačit

„Požádal jsem kolegy, aby to zanalyzovali, aby to odůvodnění, které musíme doplnit do tří dnů, skutečně odpovídalo těm předchozím rozsudkům,“ řekl Vojtěch. Nedokáže si představit, že by opatření o zakrývání dýchacích cest neplatilo. „Soud také neřekl, že to opatření jako takové je špatně, že bychom ho nemohli udělat. Řekl, že je problém v odůvodnění, což je myslím ta lepší varianta. Dal nám tři dny, abychom to doplnili. A to musíme udělat,“ shrnul ministr.

„Je otázka, jaká je ta míra zdůvodnění, která bude už soudu stačit. Nevím, jestli se to dá exaktně nastavit,“ konstatoval Vojtěch.

Video  Tisková konference po jednání vlády.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Ochrana dýchacích cest je povinná prakticky po celém světě, doplnil ministr. „Není to tak, že by byla ČR nějakou anomálií. Je to zásadní protiepidemické opatření, které doporučuje Světová zdravotnická organizace a další. Říkat, že je to extenzivní, myslím neobstojí v mezinárodním srovnání,“ zdůraznil.

„Respirátory jsou nadále povinné ve vnitřních prostorách, a to z důvodu nejvyšší možné ochrany. Nošení respirátorů je jedno z důležitých opatření před šířením infekčních kapének a je tak důležitým prostředkem pro zamezení šíření onemocnění. Při dodržování tohoto opatření můžeme velmi dobře předcházet šíření onemocnění a i z tohoto důvodu ho nyní zachováváme ve vnitřních prostorách, a to i v kontextu šíření mutací a zvýšené cestovatelské aktivity v průběhu léta,“ komentovala důležitost respirátorů pro Blesk Zprávy již dříve také mluvčí Vojtěchova resortu Gabriela Štěpanyová.

Vojtěch zatím neví, zda kvůli úpravě bude nutné svolat jednání vlády. „Nebude se měnit ten normativní text, nebude to nové opatření, bude se měnit pouze odůvodnění. Musíme probrat s právníky, jestli je nutné, aby pouze odůvodnění probírala vláda,“ uvedl. Pokud to ministerstvo bude považovat za nutné, požádá Vojtěch premiéra Andreje Babiše (ANO) o mimořádné jednání kabinetu.

Opozice viní vládu z diletanství

Rozhodnutí NSS podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) odhaluje naprosté diletantství vedení státu. „Ministerstvo zdravotnictví by mělo konečně přestat švejkovat a vydat do tří dnů nové opatření tak, aby bylo adekvátně zdůvodněné a u soudu konečně obstálo,“ uvedl Hřib. Pražský primátor zdůraznil že pro hlavní město je téma epidemické bezpečnosti MHD zásadní vzhledem k tomu, že metropole má největší síť veřejné dopravy v zemi. „Zrušení tohoto opatření by byl opravdu velký problém,“ dodal Hřib na twitteru.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová považuje rozhodnutí soudu za opětovné potvrzení, že vláda nerespektuje principy právního státu. „Vláda po našem právním státě šlape během epidemie ráno, odpoledne i večer,“ uvedla na twitteru. Podle Pekarové Adamové by za zrušená vládní opatření měl někdo nést odpovědnost, protože nelze jednat protiprávně bez postihu.

Podle poslance a někdejšího předsedy KDU-ČSL Marka Výborného je rozhodnutí soudu dalším tragickým výsledkem bohorovného přístupu ministerstva zdravotnictví k mimořádným opatřením a jejich zdůvodňování. „Doufám, že se vláda nebude tvářit, že se jí rozhodnutí soudu netýká, a vše napraví,“ uvedl Výborný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

padrino ( 28. července 2021 01:25 )

Abyste se n.e.p.o.s.r.a.l.i,v Číně nosej roušky celý léta a nikdo na to ještě neumřel.Napadlo vás to?

http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/ko­rona­virus-ve-svete-cina-studie-rousky-dotykani-tvare­.A2008­05_074­237_zah­ranic­ni_chtl

gabreta ( 27. července 2021 23:11 )

Je vidět, že naše "nezávislá Justice" umí léčit líp než Lurdy!!

Jirik-ta ( 27. července 2021 22:21 )

frantacizek ( 27. července 2021 22:17 )

pod článkem není diskuze, tak aby měla policie snadnější identifikaci.. chlapci to mají insider prý

frantacizek ( 27. července 2021 22:14 )

teď jsme v hospě debatovali s klukama o té bitce v Sokolově a prý to tam byli sparťanští hooligans - v článku to nemáte, pač kluci říkali, že projíždět Sokolovem a mít tam i půlhodiny na přestup, že to by jim nestačilo..
zprava Taloši, zleva prý Rudí Hujeři, že by se jim splašily ruce a půlka tam zapomněla chlebník se svačinou, jak by se pak snažili dohnat ten vlak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa