Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velký přehled rozvolnění: Vláda povolila tanec v klubech, plné bazény a víc lidí na stadionech

Aktualizováno -
26. července 2021
19:05
Autor: ČTK, for - 
26. července 2021
14:32

Vláda v pondělí projednala další rozvolnění, které začne platit od 1. srpna. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) to umožňuje epidemická situace. Kabinet povolil tanec v klubech a na diskotékách, lidé ale budou muset být buď plně očkovaní, do 180 dní po prodělání covidu nebo mají maximálně 24 hodin starý test. Nově nebudou platit omezení na kapacitu bazénů, navýší se kapacita na kulturních i sportovních akcích. Až do plné kapacity hal a stadionů mohou počet diváků doplnit lidé s dokončeným očkováním a ti, co covid prodělali. Vláda také jmenovala Pavlu Svrčinovou do funkce hlavní hygieničky, bude zároveň i náměstkyní na ministerstvu zdravotnictví. A ministři kývli na to, že i od září stát bude platit ve školách PCR testy, půjde na ně 27 milionů korun. 

Tohle se od 1. srpna 2021 mění:

  • V klubech a na diskotékách se bude moci po doložení bezinfekčnosti tančit
  • Na sportovních a kulturních akcích bude moci být až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř. U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy.
  •  Až do plné kapacity hal a stadionů mohou počet diváků doplnit lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19 nebo ti, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech
  • V bazénech a na koupalištích nebude omezená kapacita
  • Při organizovaných prohlídkách na zámcích či v zoologických zahradách do 20 lidí nebude nutné potvrzovat bezinfekčnost.

Po dlouhých měsících bude v Česku legální si v klubu nebo na diskotéce zatančit.„Jednak umožníme tanec osobám, které jsou očkované nebo jsou 180 dní od prodělání onemocnění nebo se prokáží negativním testem,“ oznámil Vojtěch jednu z novinek. Test nesmí být starší než 24 hodin. Od srpna také padá omezení kapacity třeba u bazénů. Stejně jako u tance bude umožněn vstup plně očkovaným osobám, nebo osobám které se prokáží negativním testem nebo potvrzením o prodělání nemoci. 

Třetí novinkou v rozvolňování bude i zvýšení počtu osob z deseti na dvacet, kdy se nebude muset tato skupina prokazovat OTM (očkování, test, prodělání), v případě hromadných prohlídek na zámcích, v ZOO apod. 

Ministr zdravotnictví uvedl, že se mění i velikost skupin u dětských akcí, a to z 500 na 1000 uvnitř a z tisíc na dva tisíce venku. „Mění se počet diváků na sportovních a kulturních akcí z 5 na 7 tisíc osob venku a z 2 na 3 osob uvnitř,“ dodal Adam Vojtěch. Stojící diváci pak musí mít 2 metry čtvereční na osobu. Doteď to bylo 4 metry na osobu. „Velmi podstatné je to, že měníme počet sedících diváků uvnitř. Lze využít plnou kapacitu, maximálně ale na 3 tisíce osob,“ řekl Vojtěch. Pokud by to bylo nad 3 tisíce osob, tak zde není omezení, osoby ale musí být očkované. 

Například šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík už oznámil, že klub této možnosti využije, plný stadion chce mít na srpnové předkolo Ligy mistrů.

Co se týče vnitřních výstav, v tuto chvíli platí pravidlo, že musí být maximálně jedna osoba na 10 metrů čtverečních. To platí i nadále. „Dáváme ale i alternativu, že je možné využít 75 % kapacity těchto vnitřních výstavních prostor,“ Vojtěch (za ANO). 

Opětovně poprosil občany, aby dodržovali pravidla pro vstup na akce. Tedy aby se prokazovali certifikátem o bezinfekčnosti. 

Česko daruje vakcíny

ČR poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, Afriky a Asie. Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. „Před koronavirem budeme v bezpečí, jen pokud zajistíme vakcíny pro celý svět,“ napsala tajemnice na twitteru státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. 

Podle Vojtěcha mohl stát v evropském daru určit prioritní země, do kterých chce vakcíny poslat. Jsou mezi nimi například Ukrajina, Gruzie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Mali, Thajsko či Bhútán. Mimo evropskou iniciativu Covax jsou dary 250.000 očkovacích dávek pro Vietnam a 30.000 dávek pro Tchaj-wan, doplnil ministr.

Vojtěch také potvrdil dřívější vyjádření premiéra Andreje  Andreje Babiše že Slovensko si odebere místo ČR z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer/BioNTech a zaplatí za ně. Od tohoto dodavatele má ČR podle Vojtěcha objednáno asi 14 milionů dávek, množství se tedy sníží na 13 milionů. ČR má nyní objednáno 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun, podle Vojtěcha však nebude schopna všechny vakcíny spotřebovat.

Vláda schválila proplácení PCR testů ve školách v září, dá na ně 27 milionů korun z Fondu solidarity EU, napsal na twitter ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Vláda schválila návrh MŠMT na proplacení PCR testů školám i v září, a to v celkové hodnotě bezmála 27 milionů korun. Zdrojem financování bude tentokrát Fond solidarity EU. Společně s jarními testy tak bude ve školách finančně podpořeno provedení půl milionu PCR testů,“ uvedl Plaga. 

V květnu a červnu se podle podkladů ministerstva školství udělalo ve školách asi 365.000 PCR testů přibližně za 73 milionů korun. K dispozici úřad měl 100 milionů korun. Částka schválená na zářijové PCR testování odpovídá sumě, která zbyla.

Vláda již dříve schválila, že se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Pokud se škola rozhodne nahradit je PCR testy, bude si testování muset zajistit sama. Do 6. srpna by podle návrhu ministerstva školství měla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) určit podmínky, podle kterých se budou moct peníze na PCR testy čerpat. Školy by se pak měly kritéria dovědět do 13. srpna od ministerstva školství.

Post hlavní hygieničky chtěl jen jeden člověk

Vedle očkování měla vláda na programu i jmenování hlavní hygieničky. Tou se stala Pavla Svrčinová, která byla výkonem této funkce pověřena od poloviny března tohoto roku. Svrčinová bude zároveň náměstkyní na ministerstvu zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výběrové řízení na místo hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví, na začátku června. Do výběrového řízení přišla jen jedna přihláška. Komise doporučila jmenovat do této pozice Svrčinovou.

Osmapadesátiletá Svrčinová vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát získala na Ostravské univerzitě. V letech 2009 až 2015 působila jako auditorka bezpečnosti potravin v Potravním a veterinárním úřadu na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin v rámci Evropské komise v Bruselu. Od roku 2016 do ledna 2020 vedla sekci ochrany a podpory veřejného zdraví na Hygienické stanici hlavního města Prahy. Před příchodem na ministerstvo zdravotnictví byla ředitelkou Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Pavla Svrčinová Pavla Svrčinová | Profimedia

V pozici hlavní hygieničky nahradila Jarmilu Rážovou. Tu na návrh ministerstva zdravotnictví odvolala vláda, tehdejší ministr Jan Blatný (za ANO) důvody nekomentoval.

Video  Tisková konference po jednání vlády.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 28. července 2021 06:58 )

Prostě nejsi originální, ty žluté hvězdy už tady byly, sháněj si raději studený obklad na hlavu, pokud musíš právě toto přirovnání používat..... Jinak na tvé dotazy ti tady určitě "odborně" nikdo neodpoví, já jsem očkovaný a taky nosím respirátory tam, kde je to nařízené, tak třeba já ti s tvým antigenním testem neporadím......

jihra ( 27. července 2021 23:22 )

Jo jo, už je to tu jak za komoušů.

jihra ( 27. července 2021 23:20 )

Přesně tak! Hnus!

jihra ( 27. července 2021 23:19 )

Takže jak to tak vidím, tak z lidí, kteří se z nějakého důvodu nemohou očkovat (to je i můj případ), budou druhořadí občané! Mám takový pocit, že si začnu shánět Davidovu hvězdu s nápisem NEOČKOVANÝ. Za chvilku nás asi začnou zavírat doma, všude nám zakážou vstup ....... a kde to skončí?
A další věc - proč mám nosit např. v Kauflandu respirátor, když mám třeba 4 hodiny starý negativní antigenní test? Tedy jsem zdravý, nemůžu nikoho nakazit. Jak u blbých na dvorku!
Může mi to někdo vysvětlit?

jajas ( 27. července 2021 08:32 )

Nemyslím. Je spokojená, protože má protilátky a nebude se proto očkovat, má čerstvý test......to se každému nepodaří! Takže si prostě umí žít!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa