Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vzácný levhart onemocněl koronavirem, má kašel a rýmu. Část zvířat v zoo dostala vakcínu

Autor: ČTK - 
25. července 2021
08:05

Nenaočkovaný samec levharta sněžného žijící v zoologické zahradě v kalifornském San Diegu se nakazil koronavirem, informovala agentura AP.

Ošetřovatelé devítiletého levharta sněžného jménem Ramil si ve čtvrtek všimli, že má kašel a příznaky rýmy. Koronavirovou infekci u této kočkovité šelmy zvané též irbis potvrdily dva různé vzorky trusu. Další symptomy onemocnění se u Ramila neprojevily, ale vzhledem k tomu, že výběh sdílí se samicí levharta sněžného a dvěma levharty mandžuskými, předpokládají ošetřovatelé, že se mohla nakazit i ostatní zvířata. Jsou proto v karanténě a návštěvníci si je nemohou prohlížet. Podle agentury AP není jasné, jak se Ramil nakazil.

Letos v lednu se koronavirem nakazila osmičlenná skupina goril v safari parku v San Diegu. Infekce se na ně přenesla od ošetřovatele, u něhož se neprojevily žádné příznaky onemocnění. AP uvádí, že šlo o první známý případ, kdy se koronavirem nakazili primáti. V únoru a v březnu se nakazilo koronavirem také několik goril v pražské zoo.

Vedení zoologické zahrady v San Diegu v reakci na onemocnění goril nechalo naočkovat zástupce zvířecích druhů nejvíce ohrožených covidem-19 přípravkem od společnosti Zoetis, která bývala v minulosti součástí koncernu Pfizer. Levhart Ramil ovšem vakcínu nedostal.

Zaměstnanci zoologické zahrady, pod níž spadá i safari park, očkování proti covidu-19 povinně nařízené nemají, ale ti, kteří se imunizovat nenechají, musejí v práci neustále nosit ochranu nosu a úst.

Video  Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa