Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pfizer před nákazou ochrání mnohem méně, než se čekalo, ukázala studie. Na vině je čas i delta

Autor: ČTK - 
23. července 2021
18:00

Izraelské zdravotnické úřady registrují pokles účinnosti vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která je hlavní používanou vakcínou v Izraeli. Ochrana proti nakažení koronavirem je nyní 37 procent. Ochrana ale zůstává relativně vysoká proti závažnému průběhu onemocnění covid-19 a také proti hospitalizaci.

V devítimilionovém Izraeli je plně naočkováno přes 5,2 milionu lidí, kvůli převažující variantě delta ale vláda obnovila část omezení. Server Ynet napsal, že nedávno byla nákaza zaznamenána u 5770 lidí s dokončenou imunizací, z nichž 495 muselo být hospitalizováno a 123 zemřelo. Tato čísla se týkají období, kdy bylo provedeno 1,1 milionu testů.

Ministerstvo zdravotnictví v nové zprávě uvedlo, že ochrana proti nakažení je nyní po očkování 39procentní, proti vážnému průběhu choroby 91procentní a proti hospitalizaci 88procentní. Firmy Pfizer a BioNTech původně udávaly vyšší než 90procentní účinnost svého přípravku proti nákaze.

Ynet už před třemi týdny upozornil na snižující se účinnost vakcín proti variantě delta.

Server The Times of Israel napsal, že údajům získaným v Izraeli neodpovídá britská studie, která byla tento týden otištěna v odborném časopise The New England Journal of Medicin. Podle ní vakcína obou zmíněných firem chrání proti symptomatickému průběhu covidu-19 z 88 procent, což je více než dvojnásobek ve srovnání s výsledky v Izraeli.

Odborníci podle The Times of Israel upozorňují, že výsledky jsou poznamenány nepřesnostmi, k nimž řadí nedostatek údajů o infikovaných mezi neočkovanými. V izraelské studii se zřejmě také odráží fakt, že se imunita snižuje s měsíci uplynulými po očkování - lidé naočkovaní v lednu mají podle izraelské studie ochranu před nákazou jenom 16 procent, zatímco u lidí očkovaných v dubnu zůstává na 75 procentech. Dalším argumentem je, že rozdíl není dán jenom časovým odstupem od očkování, ale také tím, že mezi prvními, kdo byli imunizováni, byli lidé náchylnější k nákaze - starší nebo nemocní.

Nadav Davidovič z Ben Gurionovy univerzity řekl, že vakcíny zjevně chrání před hospitalizací a těžkým průběhem nemoci. Nelze podle něj ale spoléhat jenom na ně, je třeba dále testovat, vyžadovat roušky a trvat na vstupu na hromadné akce s patřičným oprávněním. Údaje se podle něj musejí brát s rezervou, protože byly získány z příliš malého vzorku.

Údaje ministerstva zdravotnictví o klesající účinnosti vakcíny proti nákaze přinesly všechny izraelské sdělovací prostředky, které také připomínají, že premiér Naftali Bennett nepřestává vyzývat neočkované, aby se nechali naočkovat. Ve čtvrtek řekl, že neočkovaní občané „ohrožují všechny“. „Náš cíl je jasný - všichni Izraelci, kteří mohou být očkováni, musejí být očkováni,“ řekl. Izrael začal očkovat třetí dávkou lidi se sníženou imunitou.

Současné opětné a rychlé šíření viru se připisuje nedokonalým opatřením na mezinárodním Ben Gurionově letišti, kudy procházejí lidé přijíždějící z ciziny. Neprováděly se tam po příletu důsledně testy a lidé neodcházeli do karantény.

Izrael od příštího čtvrtka obnoví podmínku účasti na venkovních i vnitřních akcích s účastí více než 100 lidí. Vstup bude povolen jen očkovaným a lidem, kteří prodělali covid-19 nebo kteří mají negativní čerstvý test. Dokladem o očkování se budou muset lidé prokazovat i při vstupu do tělocvičen, restaurací, synagog a na konference nebo turistické akce. Doklad o bezinfekčnosti musí mít i účastníci svateb, a to i ti mladší 12 let.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. července 2021 09:23 )

očkujte se ať jste bezinfekční

Jirik-ta ( 23. července 2021 22:41 )

ono hodně záleží na imunitě a v jaký je momentálně člověk kondici když se nakazí. A jak poctivě inhaluje covid v zamořeném prostoru kde se nakazí. Na tom paneláku jsem chtěl uvést jaká část může být asi zasažena ze 40 bytů. A ještě vím o jednom kde zemřelo 5 lidí. Jsou to jen příklady.

Covid_19 ( 23. července 2021 22:09 )

u nás to bylo horší, synovci zemřel tchán, kamarádce otec, dovezli si to ze zdravotnických zařízení v létě a na podzim 2020. Dnes jsou všichni kolem mne promoření nebo naočkovaní, takže na podzim to vidím optimisticky. Očkováni Pfizerem nebo Modernou, tak se uvidí

Jirik-ta ( 23. července 2021 20:20 )

samozřejmě máte přehled - souhlas. Vidím to úplně stejně. U nás paneláku neumřel nikdo, jen asi 4 karantény výtahem a ve veřejných prostorách budovy jsme se pohybovaly všichni. V jiném domě jedna paní se bála nikam nešla, jen se smetím a zpět a na cov umřela, jinak v té budově nikdo. Byla už starší, ale to její manžel také. Tak takto to je s imunitou a promořováním. Kdo nevytvoří protilátky onemocní. Někdo si nechá kontrolovat protilátky i po očkování. Prý se také nemusí vytvořit. ,Zkrátka pokud nám imunitní systém funguje, tak je přesnější a komlexnější (imunitní paměť).
"Lukáš Pollert: Boj proti covidu? Vzniká cosi jako „obecní blaho“ a konkrétní člověk začíná vadit" (hlidacipes)

sorgedoktor ( 23. července 2021 19:55 )

To je dost zajimave sdeleni.....Od nas z rodiny to meli lide kolem 25 roku, prubeh lešhky. Odhadovat proimorenoastz u netestovanych jer dost odvazne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa