Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poznáte očkovaného pouhým pohledem? Experiment slibuje tři miliony na ruku

Autor: ula - 
14. srpna 2021
05:00

Jste přesvědčeni, že poznáte na první pohled člověka, který je očkován proti covidu-19, aniž by vám ukázal potvrzení nebo měl zrovna přelepenou paži náplastí? Případně se vám v přítomnosti očkovaných lidí dělá mdlo? Pokud to zvládnete dokázat, můžete odejít s třemi miliony v kapse. Český klub skeptiků Sisyfos slibuje vyplatit takovou odměnu tomu, kdo své schopnosti prokáže v experimentu, jehož podmínky si obě strany stanoví. Předseda klubu skeptiků Jaromír Šrámek Blesk Zprávám prozradil, zda už se do výzvy někdo přihlásil a jak moc Češi věří dezinformacím v porovnání s jinými zeměmi.

Paranormální výzva Českého klubu skeptiků SISYFOS je určena každému, kdo je přesvědčený, že na něj nějakým způsobem působí lidé, kteří byli očkování některou ze schválených a v České republice užívaných vakcín proti onemocnění covid-19. Do výzvy se může přihlásit kdokoliv, kdo se domnívá, že může očkovaného jedince rozpoznat pomocí mimosmyslových schopností. Pokud účastník výzvy takovou schopnost skutečně prokáže, získá odměnu 3 415 000 korun. Nejen o této výzvě Blesk Zprávy mluvily s předsedou Českého klubu skeptiků Sisyfos Jaromírem Šrámkem.

Pane předsedo, je tato výzva skutečně reálná, nebo jde o recesi?

Jaromír Šrámek: Ano, naše výzva je reálná. Paranormální výzva probíhá už řadu let. Není to náš originální projekt a název, podobné výzvy probíhají po celém světě. Nejznámější je ta od dnes již zesnulého Jamese Randiho. (James Randi (†) byl kouzelník a vědecký skeptik, jehož nadace nabízí milion dolarů tomu, kteří jsou schopni předvést důkaz jakéhokoli paranormálního, nadpřirozeného úkazu, děje či síly - pozn. red.)

Jak by tedy mělo probíhat rozpoznávání očkovaných a neočkovaných lidí?

Rozhodně ne tak, že by si člověk vyžádal od toho druhého očkovací průkaz nebo krevní vyšetření protilátek. To skutečně není to, co testujeme. Samozřejmě záleží, s čím přijde ten člověk, který se chce testování podrobit. V tomto je neskutečně široké pole. Jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že zvládnou očkovaného rozpoznat podle fotky, nebo dokonce i podle staré fotografie. V tom případě by tento člověk mohl dostat deset starých fotografií a říct, kdo je očkovaný a kdo není. Pokud by to splnil, tak by odměna byla jeho.

Mluvíme o očkování proti covidu nebo o očkování obecně?

Proti covidu, ale někteří lidé jsou přesvědčeni, že takto jsou schopni rozpoznat prakticky cokoliv.

Už se vám někdo přihlásil?

Někteří lidé vám napíšou, že jsou přesvědčeni, že takovou schopnost mají a napíší: „Pošlu vám video na Youtube a manželka dosvědčí, že je pravdivé. Kam vám mám poslat číslo mého účtu?“

Takto to ale fungovat nemůže. Experiment je zajištěn po právní stránce a uzavírá se smlouva, která zajišťuje, že ty výsledky nikdo z nás „neztopí“ . Nicméně už máme několik vážných zájemců a náš realizační tým již nabídky zpracovává.

Testování bude tedy probíhat individuálně?

Ano, je to o individuálním postupu. Je tam snaha navrhnout experiment tak, aby člověk, který testuje svou schopnost, měl maximální vhodné podmínky, a pokud je přesvědčen, že ho něco ruší, tak to tam být nesmí. Pokud by byl přesvědčen, že já vydávám nějaké negativní vibrace, tak tam nesmím být, pokud by byl přesvědčen, že u experimentu musí být jeho manželka a mít na sobě růžové tričko, tak my musíme být schopni to zajistit.

A můžete již zmínit nějaký konkrétní postup rozpoznávání?

Jeden z vážnějších zájemců je přesvědčen, že mu stačí soustředit se na fotografii a z té pozná, zda je člověk očkovaný nebo ne.

Vypínání spotřebičů poblíž očkovaných?

V souvislosti s rozpoznáváním očkovaných lidí koluje po internetu řada reakcí a teorií. Po sociálních sítích koloval text od ženy, která tvrdila, že vedle jejího očkovaného přítele se vypínají elektrické spotřebiče. Případně lidé tvrdí, že se jim poblíž očkovaných lidí dělá nevolno. Myslíte, že to ti lidé myslí skutečně vážně, nebo si dělají legraci?

Já se obávám, že oni to myslí skutečně vážně. Že to je něco zrovna takto bizarního a snadno ověřitelného jako elektrické spotřebiče nebo to, že místo vpichu je magnetické, to jsou věci, které nasedají na jiný problém v myšlení toho příslušného člověka. Ale takové věci jako zdravotní komplikace a nevolnost po styku s očkovaným – oni skutečně mohou věřit tomu, že při setkání s očkovaným jim může být špatně a ono jim špatně skutečně je, takže ten problém, že tomu někdo věří, tady existuje.

Lidé se bojí např. i chodit do veřejných bazénů s očkovanými lidmi, aby se očkovací látka k nim nedoplavila...

U hoaxů a nejen o těch o covidu platí, že těžko vymyslet nějakou hloupost, aby jí alespoň jeden člověk nevzal vážně. A tady je auditorium celkem ochotné převzít cokoliv a bohužel i takové věci se šíří.

Jistá majitelka obchodu s dětským zboží v Olomouci zakázala do své provozovny vstup naočkovaným lidem. Údajně se bála, aby nedošlo k přenosu částeček vakcíny na neočkované zákazníky, hlavně z řad těhotných žen. Řada odborníků se proti tomu ohradila. Co si o tom myslíte vy?

Toto celé plyne ze zdánlivě smysl dávajícího hoaxu, podle kterého může očkovaný kolem sebe šířit spike proteiny. Existují totiž vědecké práce, kde se uvádí, že spike protein je zodpovědný za některé projevy covidu-19, a existují i práce, které ukazují, že spike protein se po jistou dobu a v malém množství může objevit v krvi očkovaného. Je pak jednoduché udělat myšlenkovou zkratku, že očkovaný může šířit spike protein a tím může být nebezpečný. Pokud člověk neví nic o biologii a toto už je kapitola biologie, která spoustě lidí unikla, protože přesahuje standardní středoškolskou látku, může mít pocit, že to vysvětlení je vlastně rozumné a že to tak skutečně může být. Teprve až ten druhý detailnější pohled je, že je to hloupost, ale tam se málokdo dostane. Tento hoax je velmi rozšířený nejen u nás. V USA např. jedna ředitelka soukromé školy vzkázala svým zaměstnancům, že pokud se nechali očkovat, tak jim neprodlouží kontrakt právě ze stejného důvodu jako majitelka olomouckého obchodu.

Nejnebezpečnější hoax v Česku?

Slyšela jsem také teorii, že očkování poškozuje mozek. Projevuje se to např. tím, že člověk má divoké sny.

Poškození mozku kvůli vakcinaci nic nenasvědčuje, to už by se objevily varovné signály, jako tomu bylo např. u krevních sraženin. Ta druhá polovina teorie může být správně – přece jen po vakcíně můžete mít teplotu, já jsem sám byl po první dávce unavený a den a půl jsem spal a to je stav, kdy můžete mít divoké sny. Ale divoká je i tato interpretace (smích)

Jak si Češi stojí v tvorbě divokých teorií v porovnání s jinými zeměmi? Věříme více hoaxům než jiní?

Já si myslím, že se nevymykáme, jsme na průměru, máme určitou, nechci říct přímo výhodu, na rozdíl od jiných zemí. U nás je to tolerované jako roztomilá forma pábitelství, i když se snadno přeskočí do něčeho nebezpečnějšího. Pokud někdo říká, že nebude jíst antibiotika, protože jsou nebezpečná, ale dá si raději odvar z bylin, tak je to sice na hraně, ale bere se to v pohodě. V jiných zemích je to, co má blízko ke konspiračnímu myšlení, podporováno institucemi. V některých zemích můžete studovat homeopatii jako seriózní obor.

To se skutečně dá někde studovat homeopatie jako medicínský obor?

Ono se to samozřejmě nejmenuje přímo homeopatie. I v Londýně ještě v prvních letech tohoto tisíciletí existovala Královská londýnská homeopatická nemocnice (Royal London Homoeopathic Hospital), která byla v roce 2010 jen přejmenována na Královskou londýnskou nemocnici integrativní medicíny (Royal London Hospital for Integrated Medicine). V Rakousku stále existují vysokoškolské ústavy a katedry homeopatie, i když se mohou ukrývat za jinými názvy, třeba právě tou integrativní medicínou.

Takže máme výhodu v tom, že konspirační teorie nejsou podporovány insitutucionálně, nemáme tu insituci, která by v tomto směru páchala, řekněme, škody, takže skutečně na tom nejsme jako země nejhůře.

Ale co různí lékaři, vědci, kteří občas dezinformace podporují?

Ano, je tu bohužel celá řada jednotlivců, která si z neznalosti přisadí a pomáhá tak šíření hoaxů nebo dezinformací, v těchto případech misinformací (člověk vysloví teorii, kterou považuje za pravdivou, ale posléze uzná svůj omyl, pozn. red) a jeho omyl je předávaný dál. To se u nás děje, ale na úrovni jednotliců, ne na institucionální úrovni.

Jaký u nás vládne největší hoax?

Asi ten nejnebezpečnější je ten, že očkování je zbytečné a nebezpečné, a navíc proti nemoci, která je pro některé lidi bohužel „rýmičkou“.

„Věř, ale komu věříš, měř“

Zpět k vaší výzvě. Vy sám si myslíte, že je možné nějak rozpoznat očkovaného člověka od neočkovaného, pokud je postavíte vedle sebe. 

Pokud nemá zrovna paži přelepenou náplastí, tak to skutečně poznat nejde.

Takže se nebojíte, že budete muset někomu vyplatit 3, 5 milionu korun?

Peníze máme od našich donátorů, kteří se zavázali je v případě úspěchu experimentu vyplatit, ale skutečně se toho neobáváme. I když šance, že poznáte člověka očkovaného je jedna ku tisícům. To je sice větší šance než v loterii, ale ta pravděpodobnost je malá. ale na druhou stranu, pokud se to nějakému člověku podaří, tak se vlastně ukáže, že celý svět je špatně, že musíme od začátku budovat fyziku nebo biologii a to by bylo přece kouzelné.

Jak byste přiměl lidi, aby přestali věřit hoaxům?

Bohužel svět je složitý a my musíme spoustě věcí důvěřovat. Nikdo nemá kapacitu na to, aby zvládl sledovat. Když jedeme MHD, tak důvěřujeme řidiči, že zná cestu a dopravní předpisy. Čím je ten problém složitější, tak tím víc musíme někomu důvěřovat, abychom se nezbláznili. Je třeba vzpomenout si na motto trezorového filmu Bílá paní: „Věř, ale komu věříš, měř.“

O Paranormální výzvě si můžete přečíst na facebooku i na stránkách Klubu českých skeptiků Sisyfos.

Pokud jste přesvědčeni, že rozpoznáte člověka očkovaného proti covidu-19, stačí se přihlásit na emailu dotazy@sisyfos.cz

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa