Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejen covid: Ve zbídačené Indii zabíjí i zákeřná černá plíseň. Obětí jsou tisíce

Autor: ČTK - 
21. července 2021
21:31

V Indii se za poslední dva měsíce přes 45.000 lidí nakazilo takzvanou černou plísní, infekčním plísňovým onemocněním, které v polovině případů končí smrtí postiženého. Choroba zasahuje zejména lidi s oslabenou imunitou, aktuálně je velmi častá u lidí, kteří prodělali covid-19. Více než 4200 lidí na nemoc odborně zvanou mukormykóza v Indii zemřelo, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na náměstkyni ministra zdravotnictví.

Mukormykóze se lidově říká černá plíseň podle toho, že jedním z jejích projevů je zčernání kolem nosu. Plísňové onemocnění působí rozmazané nebo dvojité vidění, bolesti na hrudi, dýchací obtíže a vykašlávání krve, napadá zejména dutiny, plíce i mozek. Indičtí lékaři museli v poslední době provést několik zásadních operací, aby zabránili rozšíření nemoci do mozku.

Nejpostiženější je stát Maháráštra se správním střediskem Bombají, kde je celkem 9348 případů. Před pandemií covidu-19 bylo v celé Indii zhruba 20 případů tohoto plísňového onemocnění za rok. Letos se v zemi nejvíce případů objevilo v květnu a v červnu, poté počty nakažených začaly zvolna klesat.

Podle odborníků za nevídaným nárůstem stojí časté používání steroidů k léčbě covidu-19, většina pacientů se nakazí mezi 12. a 18. dnem po vyléčení se z covidu. Steroidy snižují obranyschopnost těla a také zvyšují hladinu cukru, uvádí BBC. K ohroženým skupinám patří zejména diabetici, lidé s AIDS nebo po transplantaci orgánů.

V Indii se také na začátku července nakazil ptačí chřipkou jedenáctiletý chlapec, který dnes zemřel. Ve své zemi se stal první obětí viru H5N1, který podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zabil 455 z celkem 862 nakažených. Rodina chlapce i zdravotníci, kteří o něj pečovali, jsou v izolaci, napsala agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa