Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chaos v cestování nekončí: Slovensko zaklekne na neočkované turisty, vstup omezí i Bulharsko

Aktualizováno -
16. července 2021
22:05
Autor: ČTK, mach - 
16. července 2021
17:06

Slovensko od pondělí 19. července podle očekávání zpřísní podmínky vstupu do země pro cestující, kteří nejsou plně očkováni proti onemocnění covid-19. Nově omezí výjimku z izolace pro lidi očkované pouze první dávkou preparátu. Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou dnes vydal úřad hlavního hygienika. Také Bulharsko od stejného termínu zpřísňuje podmínky pro vstup.

Za plně očkovanou slovenské úřady považují osobu, u které uplynuly alespoň dva týdny po druhé dávce vakcíny nebo tři týdny od podání preparátu, pokud šlo o očkování jednodávkovou vakcínou. Do zmíněné kategorie budou patřit i osoby po dvou týdnech od první dávky vakcíny v případě, že ta byla podána do 180 dnů od prodělání covidu-19.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nové opatření bylo vydáno poté, co platnost dosavadního opatření o karanténě tento týden pozastavil ústavní soud právě z důvodu, že výjimku z izolace dostaly i osoby jen s první dávkou vakcíny. Karanténu nebude Slovensko nadále vyžadovat od některých skupin cestujících a lidí, kteří zemí po určených silničních koridorech pouze projíždějí.

Pro plně neočkované proti covidu-19 bude obecně nadále platit povinná dvoutýdenní karanténa, kterou lze ukončit testem na koronavirus s negativním výsledkem. Laboratorní vyšetření lze nadále podstoupit nejdříve pátý den izolace.

Zatímco dosud se na očkované první dávkou vakcíny proti covidu-19 vztahovala plošná výjimka z nástupu do karantény, nově bude opatření přísnější. Volnější režim bude platit pro cestující, kteří do 9. července dostali první dávku zmíněného preparátu a na území Slovenska vstoupí do 2. srpna. Budou sice muset nastoupit do karantény, ale ukončit ji lze na základě testu na koronavirus absolvovaného hned v první den izolace. Tuto změnu po verdiktu ústavního soudu už dříve v tomto týdnu oznámil slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Očkování nutné i do Bulharska

K podobnému opatření přistupuje Bulharsko. „Při cestě do Bulharska je třeba se prokázat dokončeným očkováním, negativním testem nebo prodělaným onemocněním covid-19 v posledních 180 dnech,“ informuje české ministerstvo zahraničí o podmínkách, které začnou platit od pondělí 19. července. 

Oproti tomu snadnější bude pro Čechy vstup na jih Evropy. Španělsko už začne Česko považovat za stát s nízkým rizikem nákazy, bude tak stačit pouze vyplnění Příjezdového formuláře a předložení elektronického QR kódu. Platí to pro leteckou a lodní dopravu. Stejné podmínky se týkají Baleárských a Kanárských ostrovů.

bleskozvod ( 17. července 2021 13:41 )

Skúste pochopiť obsah môjho komentu a pred odoslaním Vášho komentára ešte raz porozmýšľať čo píšete... Mne je úplne jedno, či je diskutujúci Slovák, Čech, Angličan... Napíšte Váš komentár k téme, možno bude zaujímave prečítať si ho...

3962 ( 17. července 2021 13:32 )

Vyliš Slovákovi Babišovi *** - čečenec skurvenej

bleskozvod ( 17. července 2021 10:59 )

No, dovolím si nesúhlasiť, väčšina informácií ohľadne prenosu vírusu očkovanou osobou znie nasledovne:

Môže vakcína znížiť prenos vírusu z jednej osoby na druhú?

Dopad očkovania vakcínou Comirnaty na šírenie vírusu SARS-CoV-2 v komunite zatiaľ nie je známy. Zatiaľ nie je známe, koľko očkovaných osôb môže byť ešte schopných prenášať a šíriť vírus.

Takže moja otázka je: Kto prinesie z dovolenky vírus a roznesie ho medziostatných? Očkovaní alebo neočkovaní? Ak očkovaní môže ísť hneď do práce alebo inde bez karantény a bez testu a neočkovaní musia ísť do karantény a následne si dať urobiť test? ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa