Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Selhání vlády v době pandemie? Poslanci se hodiny hádali o vyšetřovací komisi, k závěru nedospěli

Aktualizováno -
15. července 2021
17:20
Autor: ČTK - 
15. července 2021
13:05

Poslanci se dnes dlouhé hodiny přeli v debatě o návrhu na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k řešení koronavirové krize, jak je prosazuje část opozice v čele s Piráty. Vznik nepodpoří vládní hnutí ANO, podle kterého jde jen o politickou propagaci, a KSČM. Komunisté tvrdí, že by zasahovala do živých spisů policie. Koaliční ČSSD sice ohlásila, že zřízení komise podpoří, pochybuje ale o tom, že do říjnových voleb stihne něco vyšetřit. K závěru se poslanci nedostali - schůze Sněmovny kvůli nízkému počtu poslanců přerušena. V pátek pokračuje řádná schůze.

„Je otázka, jestli v krátkém časovém období může něco relevantně zhodnotit,“ řekl předseda klubu ČSSD Jan Chvojka. Podobně se vyjádřil také Milan Feranec z ANO, jenž nevěří tomu, že úkol z navrhovaného zadání lze stihnout. „Účelem je zřídit politickou vyšetřovací komisi, která řekne nějaké závěry před volbami,“ míní. Podle komunisty Leo Luzara není možné zadání pro činnost komise podpořit.

„Selhání v době pandemie není důsledek pachatelů trestné činnosti, to není tak, že se nějací zločinci spikli. Jde o systémové selhání,“ uvedl za předkladatele předseda pirátského klubu Jakub Michálek.

Nejen nákup ochranných pomůcek

Komise by se měla zabývat například nákupem ochranných pomůcek, postupem přijímání protiepidemických opatření, dlouhodobým uzavřením škol nebo státní podporou ekonomiky. Komise by také měla „navrhnout systémové změny a doporučení, které umožní v době pandemie minimalizovat škody, zamezí neodborným a nezákonným rozhodnutím a zajistí co nejvyšší podporu bezpečnostní infrastruktury, zdravotnictví, vzdělávacího systému a dalších klíčových složek státu“.

Závěry by měla podle návrhu předložit do poloviny září. „Bylo by žádoucí, aby Sněmovna schválila doporučení, aby se situace neopakovala,“ uvedl Michálek.

Volný blokoval další projednávání

Značnou dobu dopoledního jednání zabrala vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok). Vznik komise sice podpořil, půjde ale podle něho o „kolbiště politického představení pro veřejnost“. Komise by se měla podle něho zabývat i postupem „pseudoopozice“. „Řídí se heslem čím hůře, tím lépe. Největší vina leží na vládě, ale vy jste spoluviníci,“ vzkázal opozičním stranám.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

fesak2 ( 16. července 2021 07:09 )

Myslím si: Kecy o pandemii by nemusely vůbec být. Kde začalo tohle svinstvo? Především nazývejme věci pravými jmény, ten covid bych přejmenoval na čínskou chřipku, vzniklo to v Číně v laboratoři, odkud to uniklo ven. Čína z toho maximálně finančně vytěžila a stále těží (prodej respirátorů např.). Čína se to snaží ututlat za každou cenu. Stačí se podívat na jejich "pravdivé" údaje o nakažených v Číně. Denně přiznávají jen 10 až 20. http­s://ww­w.wor­ldome­ters­.info/­coro­navi­rus/cou­ntry/c­hina/ To je naprosto směšné! Čína si dělá absolutně co chce, drancuje celý svět, přírodu, oceány.. a tenhle krám (čínská chřipka) jim k tomu pomohl nejvíc. Čína do 50 let převálcuje a vydrancuje celou planetu a věřím, že i Měsíc. Jediný plus vidím v tom, že zastaví šíření islámu ve světě, ale za jakou cenu.

Jirik-ta ( 15. července 2021 21:00 )

je to fanda

Matos7 ( 15. července 2021 20:45 )

Vyšetřovací komisi by bylo třeba na opozici, aby se zjistilo kde se po*rali všichni když dorazila 1.vlna. ted by kazali moudra.

Jirik-ta ( 15. července 2021 19:05 )

přesně, aby jeden den utek a druhý nastal. O nic jiného tu nejde.

jajas ( 15. července 2021 16:22 )

A co teprve, co bude zvoleno ! To bude síla!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa