Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Povinné očkování v Česku? Bez něj kolektivní imunity dosáhneme jen stěží, varuje expert

Autor: Dagmar Machotová - 
25. července 2021
05:00

Celosvětově probíhající očkování vzbuzují naději, že pandemie SARS-CoV-2 skončí v okamžiku, kdy státy dosáhnou tzv. kolektivní imunity. Tedy stavu, kdy nemoc prodělá nebo se proti ní nechá očkovat tolik lidí, že se pandemie sama od sebe zastaví. Původní odhady hovořily o tom, že bude stačit imunizovat přibližně 70 procent populace. S ohledem na nové varianty viru se odborníci shodují v tom, že pro dosažení kolektivní imunity bude potřeba naočkovat mnohem více lidí. Imunolog Václav Hořejší je v otázce dosažení kolektivní imunity skeptický. Dosáhne Česko kolektivní imunity?

V loňském roce se v otázce kolektivní imunity mluvilo mezi odborníky o 70procentní proočkovanosti nebo imunizaci společnosti. Dnes, s ohledem na nové poznatky a varianty viru, se jejich odhad posunul až k 90 procentům. „Všeobecný názor je takový, že u té původní čínské varianty bylo takové reprodukční číslo, že k dosažení kolektivní imunity by stačilo proočkovat nebo jinak imunizovat asi 70 procent obyvatel. Teď tady máme jiné, mnohem nakažlivější varianty, u nichž se předpokládá, že to bude okolo až 90 procent,“ řekl Blesk Zprávám profesor imunologie na Přírodovědecké fakultě UK Václav Hořejší. 

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Situaci podle něj komplikuje fakt, že v Česku je poměrně hodně osob, které se odmítají nechat očkovat a pak je tu asi milion dětí mladších dvanácti let, u kterých se o očkování zatím neuvažuje. „Potom by bylo skutečně iluzorní tohoto stavu dosáhnout. Ale pokud bychom udělali to očkování povinné, aby se dosáhlo té dostatečné proočkovanosti, tak potom by to možné bylo,“ vysvětlil Hořejší.

Kolektivní i individuální odolnost podle profesora ohrožuje možnost výskytu zcela nových variant, které by byly vůči očkování odolné. „V tu chvíli by tady byl úplně nový virus, se kterým bychom museli začít úplně od začátku. To by znamenalo nové lockdowny a nové očkování,“ dodal Hořejší s tím, že prakticky se tento scénář nedá vyloučit.  

Dosáhne Česko kolektivní imunity?

„Já si myslím, že toho nedosáhneme, protože se vláda neodváží udělat povinné očkování. Nechápu proč, je to úplně iracionální,“ řekl Hořejší. Dodal, že i kojenci se očkují povinně proti devíti dětským nemocem a naprostá většina rodičů to respektuje.

Otázkou zůstává, kolik lidí covid v Česku skutečně prodělalo. „Proti onemocnění jsou samozřejmě odolní i lidé, kteří nemoc prodělali, kterých je oficiálně 1,7 milionů. Ovšem neoficiálně se uvádí, že jich je až dvakrát tolik,“ uvedl. To by podle profesora znamenalo přibližně pět milionů osob a spolu s naočkovanými bychom se dostali na devět milionů. „Ale to je pouze spekulace, k tomu nemáme žádná data,“ dodal.

Lidé, kteří onemocnění prodělali, jsou částečně chránění i proti novým variantám viru. „Zatím na všechny varianty, které se tady vyskytly, očkování funguje a stejně tak fungují i protilátky, které vznikly proděláním nemoci. Sice na ty nejnovější varianty nefungují tak dobře, ale pořád ještě dostatečně dobře,“ vysvětlil Hořejší s tím, že počet reinfekcí u lidí, který covid prodělali v loňském roce je dostatečně nízký na to, aby se dalo říct, že lidé jsou dostatečně dobře chráněni.

Data k tomu, kolik lidí covid v Česku skutečně prodělalo, podle Hořejšího chybí. „Dalo by se to docela snadno zjistit, kdyby se udělala pořádná studie na opravdu reprezentativním vzorku lidí v populaci, tak by se ukázalo, kolik lidí má protilátky,“ uvedl.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 25. července 2021 21:27 )

Jirik-ta: Ty už máš dost teď!

Jirik-ta ( 25. července 2021 18:25 )

Jirik-ta ( 25. července 2021 18:23 )

Jirik-ta ( 25. července 2021 18:16 )

je to tak. Jakmile nám začne haprovat imunitní systém, můžeme umřít na cokoliv - tedy nejen na covid. Očkujte se a umřete si na co chcete. Třeba na rakovinu, když na vás teda covid nemá nárok - díky vakcinaci. Hodně síly k přijetí toho co už nemůžeme změnit. Soudruzi bděte. Jednou budeme mít všichni dost.

Jirik-ta ( 25. července 2021 18:07 )

peníze nikomu zdraví nevrátí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa