Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravotníci bez platu, když odmítnou vakcínu? Po Macronových restrikcích návaly na očkování

Autor: ČTK, mach - 
13. července 2021
22:22

Téměř milion Francouzů se během jediného dne registroval k očkování proti covidu-19. Francouzský prezident Emmanuel Macron se chce vyhnout dalšímu celostátnímu lockdownu a v televizním projevu vyzval Francouze, aby se nechali očkovat. Registrační systém Doctolib čelil po jeho prohlášení náporu. Podle Macrona země zpřísní podmínky pro návštěvu restaurací nebo cestování hromadnou dopravou a očkování pracovníků ve zdravotnictví bude povinné.

Aplikace Doctolib, ve které si Francouzi registrují termíny očkování, v úterý ráno hlásila, že během pondělka se na očkování přihlásilo rekordních 926 tisíc lidí. Prezident v pondělí naléhal na všechny Francouze, aby se nechali naočkovat, čímž by zachránili léto a francouzskou ekonomiku. Lidé mladší 35 let přitom tvoří až 65 procent nově registrovaných.

Macron v pondělí oznámil, že od 15. září bude očkování povinné pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Kromě toho ohlásil kontroly „covidových pasů“ v restauracích, v některých dopravních prostředcích a na akcích s více než 50 lidmi. Nová opatření přicházejí po předchozím ochabnutí zájmu o očkování, které je dosud dobrovolné.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Situace v zemi zatím zdaleka není tak špatná jako v Británii či ve Španělsku, počty zachycených infekcí jsou ale znovu na vzestupu. Plně očkováno je nyní zhruba 41 procent obyvatel Francie. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dnes obnovený zájem o očkování uvítal. „Znamená to tisíce zachráněných životů,“ řekl televizi BFM. Dosud ve Francii, která má téměř 68 milionů obyvatel, zemřelo s covidem-19 více než 111 tisíc lidí.

„Když teď nezasáhneme, počty případů a čísla z nemocnic porostou,“ řekl francouzský prezident v televizním projevu. Zároveň ale neohlásil návrat karanténních uzavírek, přičemž podle agentury AP uvedl: „Musíme s virem žít.“ Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran prezidenta doplnil: „Počínaje 15. zářím, jestliže jste zdravotník a nejste očkovaný, nebudete moci dál pracovat a nebudete dál placeni.“

Pro širokou veřejnost absolvování vakcinace proti covidu-19 pro tuto chvíli zůstává dobrovolné, od příštích týdnů se ale od obyvatel Francie začnou na mnoha místech vyžadovat potvrzení o ukončeném očkování nebo o čerstvě provedeném PCR testu s negativním výsledkem, případně o nedávném prodělání covidu-19.

„Zdravotnický pas se bude uplatňovat v kavárnách, restauracích, obchodních centrech, jakož i v nemocnicích, domovech důchodců a zdravotnicko-sociálních zařízeních, ale také v letadlech, vlacích a dálkových autobusových linkách,“ citovala prezidenta Macrona agentura AFP. Uvedený režim má vstoupit v platnost se začátkem srpna, ovšem už od příští středy prý budou potvrzení o bezinfekčnosti podmínkou pro přístup na akce s více než 50 účastníky.

Agentura Reuters podotýká, že ve Francii je relativně silně zakořeněn odpor proti vakcínám. To potvrzují čísla z pravidelného dotazování agentury Morning Consult, která mapuje postoje ke covidovým vakcínám v 15 vybraných zemích. Francie byla minulý týden na třetím místě za Ruskem a Spojenými státy se 17 procenty respondentů, kteří očkování odmítají, zatímco dalších 11 procent ve věci projevilo nejistotu.

strejda777 ( 14. července 2021 12:24 )

Jasně, prostě Macron se s tím n"e"s"e"l"e"! Někdo takový nám tady chybí!

Jirik-ta ( 13. července 2021 23:15 )

A tak to udělejte povinné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa