Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec testů zdarma: Špatný nápad z více důvodů, míní expert. Maďar Vojtěchův návrh hájí

Aktualizováno -
13. července 2021
18:35
Autor: ČTK, simao - 
13. července 2021
18:17

Epidemiolog Rastislav Maďar kvituje záměr ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby od září již nebyly veřejnosti dostupné covidové testy zdarma tak, jako jsou nyní (4 antigenní testy měsíčně + 2 PCR testy k tomu). Maďar v tom vidí snahu motivovat lidi k očkování. A aby bezdůvodně neodmítali vakcíny. Biochemik Jan Trnka však pro iRozhlas.cz nápad kritizoval.

V pondělí ministr Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že od začátku září už lidé nebudou mít nárok na preventivní antigenní nebo PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Dosud mohou podstoupit měsíčně dva PCR testy a jednou týdně test antigenní.

„Jde o to, aby lidé bezdůvodně neodmítali vakcíny poskytnuté bezplatně státem a na druhé straně kvůli tomu neodčerpávali finance státu, tedy nás všech, na testy potřebné pro jejich volnočasové aktivity, například dovolené nebo pro využití služeb či účast na hromadných akcích,“ uvedl epidemiolog Maďar.

Zrušení testů zdarma od září vnímá jako další snahu ministerstva zdravotnictví o motivaci k očkování. Postupně budou podle něj k tvrdší formě motivace přistupovat i další země, některé k tomu u vybraných profesních skupin přistupují už teď.

I v Česku se diskutuje o tom, jestli by očkování zdravotníků nebo pracovníků v sociálních službách nemělo být povinné, případně jestli by ho nemohl vyžadovat zaměstnavatel.

Pro některé skupiny by ale podle Maďara měly testy hrazené ze zdravotního pojištění zůstat. Jde o lidi, kteří se očkovat nemohou, například kvůli objektivní medicínské kontraindikaci, nebo děti do 12 let. S tím podle Vojtěcha počítá i ministerstvo zdravotnictví.

Trnka: Špatný nápad

Zrušení testů na covid zdarma však kritizoval pro Český rozhlas biochemik Jan Trnka, podle kterého jde o možná jeden z nejhorším způsobů, jak motivovat lidi k očkování.

„Rozhodně to nepovažuji za dobrý nápad a to z toho důvodu, že pokud tohle má být motivací k tomu, aby se lidé očkovali, tak je to dost možná jeden z nejhorších způsobů, jak to udělat. Problém je totiž v tom, že v tuto chvíli na většině míst, kde se vyžadují testy nebo očkování, je reálně nikdo nekontroluje. Takže omezení, které není žádným způsobem vymáháno na většině míst, motivační nebude,“ uvedl pro Radiožurnál.

Ve zrušení testů zadarmo pak vidí i další potíž. „Testy samy o sobě mají svoji nějakou velkou hodnotu a to tu, že v případě, že se člověk necítí dobře a je třeba nakažený, se může nechat otestovat a vyloučit sám sebe z cirkulace viru. A to, že ministerstvo se snaží dát překážku k testování, je pro mě opravdu těžko pochopitelné,“ podotkl Trnka.

Testování ve školách i zaměstnání se v září vrátí?

V září bude podle epidemiologa a poradce ministra zdravotnictví Maďara přitom opět zavedeno testování ve školách a v zaměstnání. Ministři zdravotnictví a školství už dříve uvedli, že plně očkovaných dětí se testování ve školách týkat nebude, dá se proto předpokládat, že stejně to bude platit i v zaměstnání.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové bude záležet na vývoji epidemické situace, resort se zaměstnavateli v současné době jedná. „V tuto chvíli platí prokazování se negativním testem zaměstnavateli po návratu ze zahraničí zpět do práce, s výjimkou plně očkovaných 14 dní po druhé dávce a těch, co prodělali v posledních 180 dnech covid,“ napsala mluvčí. Další případná opatření na podzim podle ní resort se zástupci zaměstnavatelů probírá na pravidelných jednáních a vyhodnotí je během srpna.

U škol už je schválený plán tří po sobě jdoucích testování dětí ve středu 1., v pondělí 6. a ve čtvrtek 9. září, výjimku budou mít plně očkované děti starší 12 let. Pokud bude pozitivních více než 25 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní, testování bude ukončeno. Jinak bude testování prodlouženo do konce září.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ajtakrajta56 ( 15. července 2021 10:58 )

Doba totality se blíží - donucovat lidí k očkování, které nemá schválenou licenci, je protiprávní. Navíc testy nejsou spolehlivé, spousta lidí mělo příznaky kovidu a na testu - negativní. Tak nevím, kdo koho by měl do něčeho nutit!

viho ( 13. července 2021 21:32 )

Asi jim jde o vylepšení čísel nakažených před volbami, aby to vypadalo, že vláda koronavirus zvládla. Protože když nebudou testy zdarma, bude se jich dělat mnohem méně, ale lidé budou do restaurací chodit i bez nich. A nakažených bude i mnoho očkovaných. Pokud se ANO po volbách udrží u moci, tak Babiš z další vlny nákazy obviní lidi jako minulý rok. A pokud se po volbách ANO u moci neudrží, bude to mít nová vláda těžké a ANO ji bude z opozice obviňovat, jak to nezvládá.

jajas ( 13. července 2021 21:21 )

Hospodští budou stejně "bulet", protože nenaočkovaní budou marod, takže se zase zavře...a na nějaké testy se můžeme vyprdnout...

Jirik-ta ( 13. července 2021 20:41 )

totalita hadr.

Jirik-ta ( 13. července 2021 20:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa