Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisíce zdravotníků nedostaly slíbené odměny. Nemáme páku, jak to změnit, přiznal Vojtěch

Aktualizováno -
23. června 2021
17:03
Autor: ČTK - 
23. června 2021
16:40

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR eviduje případy, kdy zařízení nevyplatila zaměstnancům odměny za druhou vlnu epidemie covidu-19 nebo jim je krátila. Předsedkyně svazu Dagmar Žitníková uvedla, že denně řeší telefonáty a e-maily na toto téma, řádově podle ní jde o desítky zařízení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k tomu na dnešním jednání výboru pro zdravotnictví řekl, že není žádná páka, jak k tomu zařízení donutit. Na zaměstnavatele apeloval, aby odměny v plné výši vyplatili.

„Ministerstvo zdravotnictví se znepokojením sleduje postup některých poskytovatelů, kteří odmítají vyplatit zdravotníkům mimořádné odměny za druhou vlnu epidemie covid-19, přestože prostředky na odměny od zdravotních pojišťoven obdrželi,“ informoval za ministerstvo Martin Novotný z tiskového odboru. Prostředky podle resortu nejsou určené na navyšování jejich zisků nebo sanování ztráty z hospodaření.

V nemocnicích a sociální oblasti byly podle odborů odměny za druhou vlnu většinou vyplacené bez problémů, protože šly přímo ze státního rozpočtu. U ambulancí, kterých je asi 40.000, šly peníze z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny je poslaly na základě seznamu zaměstnanců, které má každá ambulance uvedené ve smlouvě.

Podle Žitníkové se tak peníze dostaly jen asi ke třetině lidí. Některým je zaměstnavatelé odmítli vyplatit. „Část poskytovatelů začala říkat, že ty finanční prostředky mohou použít na cokoliv jiného,“ uvedla. Podle ní je ale v kompenzační vyhlášce explicitně uvedeno, že peníze mají jít na odměny. „My s tím nesouhlasíme. Kdo peníze na odměnách nevyplatí, ten by je měl vrátit,“ dodala.

Musí být podle ní nějaká kontrola a následné sankce. Případy, které se odborům podaří shromáždit, chtějí předat ministerstvu. Pokud peníze nedostali jejich členové, kterých je ale podle Žitníkové právě v ambulancích minimum, pomohou jim odbory bránit se i soudně. Ostatním zaměstnancům, kteří se cítí poškození, doporučuje, aby si najali právníka.

Pro zbývající zaměstnance, kteří nebyli na seznamech pojišťoven, budou ještě peníze na odměny vyplaceny. Zdravotnická zařízení je mají opravit do konce července.

Zdravotníci dostali odměny už za loňskou jarní vlnu pandemie, za plný úvazek to bylo 75.000 korun, ostatní pracovníci ve zdravotnických zařízeních 30.000 korun. Stejnou částku měli přislíbenou i za další vlnu. Pro lidi z nemocnic peníze poslala vláda z rozpočtu, šlo asi o 11 miliard korun, ostatním je prostřednictvím vyhlášky vyplatí zdravotní pojišťovny. Ty náklady vyčíslily zhruba na 12,2 miliardy.

Omasta ( 23. června 2021 22:07 )

Co by chtěli zdravotníci?!. Vždyť dostávali trojnásobek odměny za ARO, když dosáhli toho, že se pacienti dostali do těžkého stavu. Místo aby léčili, tak přiváděli lidi ke smrti. 30.000 mrtvých na kovid a žádný praktický lékař nebyl potrestán.

dvorece ( 23. června 2021 18:20 )

Hnus. Tohle si nikdo nesmí dovolit - slíbit a sliby neplnit.
Na podzim s námi covid ještě zamává a nebudu se zdravotníkům divit, když začnou chránit jen sebe a řeči typu - Hippokratova přísaha - si tu nechte pro svoji babičku.

Protože sestřičky nic podobného neskládají, jen obětavě vám utírají pot z čela, když se dusíte...a riskují nemoc i pro své rodiny. Opakuji - hnus.

Covid_19 ( 23. června 2021 17:33 )

když se slíbí odměna za práci, tak se má vyplatit, to je přece veřejný slib, tak neměli slibovat. Vláda zdravotníky obětovala, neměla pro ně ani ochranné pomůcky, i když je opozice v lednu 2020 varovala, že se řítí průšvih, ještě v únoru se Vojtěch raději připravoval na chřipkovou epidemii, která nepřišla...

Covid_19 ( 23. června 2021 17:03 )

Vláda donutila nemocnice nakoupit zbytečně léky za stovky milionů, ty dnes nemocnici v Praze a v Brně chybí, stejně jako chybí Bulovce 90 milionů za Babišovu polní nemocnici v Letňanech, vláda nařídila a Bulovka zaplatila, tak se řídí stát jako firma. Platí se cizími penězi, to Babiš umí z podnikání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa