Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová kubánská vakcína vyžaduje o dávku navíc. Účinnost hlásí přes 90 procent

Autor: ČTK, sova - 
22. června 2021
12:50

Kuba v pondělí uvedla, že její vlastní vakcína proti covidu-19 nazvaná Abdala má podle poslední fáze klinických studií účinnost 92,28 procenta. A to po aplikaci tří dávek preparátu. Informovaly o tom v úterý agentury Reuters a AFP. Oznámení přišlo několik dní poté, co Havana sdělila, že její očkovací látka proti stejné nemoci zvaná Soberana 2 se při třetí fázi klinických studií ukázala při podání dvou dávek účinná z 62 procent.

Očekává se, že kubánské úřady brzy obě vakcíny schválí pro nouzové použití. Ačkoliv na Kubě zatím žádný očkovací preparát proti covidu-19 neschválili, zdravotníci už podle Reuters plně očkovali kolem milionu obyvatel. Lidé vakcíny dostávají v rámci klinických studií, úřady přitom doufají, že to pomůže zpomalit šíření viru.

V Havaně, kde zdravotníci očkují obyvatele preparátem Abdala asi měsíc, se denní přírůstky infekcí o polovinu snížily, píše Reuters s odvoláním na oficiální data.

Kuba vyvíjí celkem pět látek

Epidemická situace se na karibském ostrově v poslední době zhoršila, pravděpodobně i kvůli více nakažlivým mutacím koronaviru. Kuba, kde žije přibližně 11 milionů obyvatel, registruje od vypuknutí pandemie 169 365 infekcí a 1170 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Komunistické vedení země se rozhodlo nedovážet zahraniční očkovací látky proti covidu-19, ale spolehnout se na domácí vývoj. Někteří odborníci varovali, že je to riskantní krok, ale vypadá to, že se Kubě vyplatí, podotkl Reuters s tím, že vyvinutí vlastních vakcín proti covidu-19 pomůže zemi vylepšit si z vědeckého hlediska reputaci a získat potřebné finance za vývoz látek.

Několik zemí, včetně Argentiny, Jamajky, Mexika, Vietnamu nebo Venezuely, už o kubánské vakcíny projevilo zájem. Írán začal v rámci klinických studií vakcínu Soberana 2 vyrábět. Kubánští vědci vyvíjejí celkem pět kandidátů na vakcíny proti covidu-19.

Covid_19 ( 22. června 2021 15:21 )

znal jsem dost Kubánců, v osmdesátých letech bojovali v Africe a potom za odměnu jeli pracovat do Československa. Kuba byla vývozce revoluce do celého světa....

yokky ( 22. června 2021 15:10 )

yokky ( 22. června 2021 15:09 )

Covid_19 ( 22. června 2021 13:36 )

vyvinout vakcínu není takový problém jako ji masově vyrábět, na tom Kuba skončí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa