Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žvýkací testy pro každého: Nemocnice u sv. Anny v Brně otevřela nové testovací místo

Autor: ČTK, mat - 
10. června 2021
10:41

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně začala pro veřejnost používat takzvané žvýkací PCR testy na nemoc covid-19. Otevřela i nové testovací místo. Dosud lidé chodili na testy výtěrem z nosu a žvýkací testy nemocnice využívala pro školáky. Nyní jsou i pro samoplátce a lidi, kterým test hradí zdravotní pojišťovna.

Žvýkacími testy vychází nemocnice vstříc zájemcům o preventivní neinvazivní testy. „Testování je ve vestibulu budovy O1 v časech od 7.30 do 17.15. Testovat se mohou dospělí i děti od tří let," uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

Testovaní dostanou výsledek obvykle do 24 hodin. „Testujeme tímto způsobem již téměř tři tisíce žáků a studentů v deseti brněnských školách. Díky tomu byla ze strany veřejnosti velká poptávka, které se nedivím. Tyto PCR testy jsou neinvazivní, vše si člověk dělá sám, náš personál samozřejmě přímo na místě vysvětlí přesný postup," uvedl náměstek nemocnice Filip Ovesný.

Při testu se používá sterilní a vysoce nasákavý žvýkací tampon. „Člověk ho vloží do úst, ponechá v puse minutu až dvě a poté tampon opět do zkumavky vrátí,“ popsal Ovesný.

Jen po objednání

Zájemci se na test musí objednat přes objednávkový systém na stránkách nemocnice, a to na odkazu Způsob testování: PCR testy ze slin. Bez objednání zdravotníci test nikomu neudělají.

VIDEO: Luděk (77) s covidem-19 podstoupil léčbu regeneronem.

Video  Brňan Luděk (77) s covidem-19 podstoupil léčbu lékem Regeneronem R  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa