Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miliony na boj s covidem šly ministrovým kamarádkám. Prezident ho poslal na „dovolenou“

Autor: ČTK - 
8. června 2021
18:07

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dnes poslal na „speciální dovolenou“ ministra zdravotnictví Zweliho Mkhizeho. Jeho blízké spolupracovnice čelí obvinění z korupce, inkasovat totiž měly peníze oficiálně utracené za veřejné zakázky spojené s bojem proti dopadům covidu-19. Ministr Mkhize jakoukoliv vinu odmítá a o volno sám požádal, informovaly agentury Reuters a AFP. Funkce ministra zdravotnictví se dočasně ujme ministr pro cestovní ruch Mmamoloko Kubayi-Ngubane.

Na konci května média odhalila, že Mkhizeho bývalá tisková mluvčí a bývalá osobní asistentka dostávaly milionové částky na smlouvu o komunikaci. Ministerstvo peníze oficiálně vyplácelo firmě Digital Vibes, kterou v březnu 2020 najalo na komunikační kampaň o koronaviru směrem k veřejnosti. Ve skutečnosti peníze putovaly dvěma dnes již bývalým spolupracovnicím ministra. Ten slíbil věc rychle vyšetřit a napravit, za což sklidil četné posměšky veřejnosti, připomíná AFP.

Jednalo se o poslední z řady obvinění z korupce souvisejících s veřejnými zakázkami v době koronaviru, které způsobily pobouření veřejnosti. Prezident Ramaphosa již dříve slíbil, že korupci bude přísně trestat. Smlouvy v přepočtu za téměř 820 milionů eur (skoro 21 miliard Kč) na zakázky spojené s bojem proti koronaviru v JAR jsou předmětem vyšetřování pro podezření z korupce. Prokurátor už se zabývá případy celkem 63 státních úředníků podezřelých z korupce. Celkem 87 společností je na seznamu firem, které se nesmí ucházet o veřejné zakázky, doplňuje AFP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa