Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Roman Šmucler exkluzivně pro Blesk: Věděl jsem, že po vakcíně ochrnu!

Aktualizováno -
2. června 2021
19:35
Autor: Vera Renovica - 
2. června 2021
17:37

Tušil, že když dostane do paže vakcínu proti covidu, nejspíš mu ochrne obličej. I tak do toho šel. Fotografii, jež dokládá, jak to vypadá, vystavil na facebook lékař a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler (51). A popsal pro Blesk.cz, jak to všechno bylo.

„Po druhé dávce očkování mi v souladu se známými komplikacemi napůl ochrnul obličej,“ napsal lékař, který se v posledních měsících zviditelnil komentováním covidové krize, na svůj facebookový profil. „U lidí, kteří měli dřív takzvanou Bellovu parézu (obrna lícního nervu - pozn. red.) s tím, že jim ochrnul obličej, je vyšší pravděpodobnost, že zejména po vakcínách značky Pfizer se jim to stane znovu,“ vysvětlil Šmucler pro Blesk.cz.

Přiznal také, že mu v minulosti ochrnul obličej několikrát. „Já jsem se radil dopředu i s naším největším odborníkem na očkování, ten mi doporučil, abych se nenechal očkovat. Ale udělal jsem to, protože jsem doktor a nechtěl jsem, aby se mě pacienti báli,“ říká Šmucler s tím, že se na vše připravoval léky. A jak dlouho trvalo, než se mu zase vrátil do obličeje cit? Několik měsíců. „Já jsem fotku publikoval poté, co to skončilo, abych lidem ukázal pozitivní příběh. Abych dal najevo, že se můžou stát různé věci, ale zvládne se to,“ tvrdí.

Co obrnu způsobuje, ale neví - a to ať už jde o incidenty minulé, případně i konkrétně tento. Nevylučuje totiž, že mohlo jít klidně o shodu náhod a že vakcína komplikaci nezapříčinila. „To neví nikdo (co způsobuje Bellovu parézu - pozn. red.). Není to medicínsky úplně rozřešené,“ řekl pro Blesk.cz. Takzvaná Bellova paréza bývá nejčastější příčinou obrny lícního nervu a následné paralýzy svalů ve tváři. Jejím původcem je nejspíše zánět samotného nervu, ale poznatky pořád chybí.

Vedlejší účinek vakcíny glosoval na sociálních sítích evoluční biolog Jaroslav Flegr, který se o covidu se Šmuclerem dlouhodobě pře. „A tak dopadne každý, kdo si ze mě bude dělat srandu! S pozdravem, Covid,“ napsal.

Video  Roman Šmucler o covidu-19  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 12. července 2021 12:50 )

Óóó, tys tak kladný, Románku. I naočkovat ses nechal kvůli nám, abychom se tě nebáli... pohádka pro hovádka.

Watcheresses ( 8. června 2021 17:03 )

Zuby má ve stejném stavu, v jakém je u nás stomatologie. Příšerné.

Watcheresses ( 8. června 2021 17:02 )

Jak jen to ten zlý pan zubař mohl udělat popíračům všeho a naočkovat se? Nehoráznost! A takový to byl pro ně hrdina...

dulin ( 4. června 2021 01:25 )

Dělá si z lidí p.r.d.e.l,stáhnete si do mobilu určitý program a můžete si se svým obličejem přes foták dělat i takovou reklamu,je to duševní chudák.

dvorece ( 3. června 2021 13:59 )

Problém je, že nevíme, co měl za vakcinu. Protože u Moderny je nebezpečí, že kdo si píchá botox nebo má silikony, tak po vakcíně Moderna má alergii a oteče mu pusa. Novinky.cz
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/ko­rona­virus­/cla­nek/po-vakcine-od-moderny-mohou-lidem-otekat-vyplne-po-plastickych-operacich-40346188

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa