Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vakcína od Pfizeru nově i pro děti od 12 let: EU podpořila další průlom u očkování

Aktualizováno -
28. května 2021
23:20
Autor: ČTK - 
28. května 2021
17:10

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek doporučila nasazení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer/BioNTech u dětí od 12 do 15 let, což ještě v pátek schválila Evropská komise. EMA uvedla, že látka by měla být aplikována stejně jako dosud u již schválené kategorie starších 16 let, tedy dvěma injekcemi v rozmezí alespoň tří týdnů. Jedná se o první preparát v EU, který dostal souhlas EMA s nasazením u dětí, k podobnému kroku se již dříve rozhodly úřady v USA či Kanadě. Očkování dětí od 12 let by se v Česku mohlo rozeběhnout ještě na konci června, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Experti považují naočkování dětí a mladistvých za zásadní krok k dosažení kolektivní imunity, a tím k poražení pandemie. Někteří však kritizují snahy bohatých států naočkovat všechny svoje obyvatele, zatímco v chudších částech světa se zatím nedostává dostatečného počtu vakcín ani pro starší či zranitelnější osoby.

Firmy Pfizer a BioNTech v březnu zveřejnily studii, která ukazovala 100procentní účinnost jejich vakcíny proti covidu-19 u zkušebního vzorku 2260 mladistvých mezi 12 a 15 lety. Zároveň se neobjevily náznaky nežádoucích vedlejších účinků.

EMA dnes ve vyjádření také uvedla, že je potřeba zvýšit tempo očkování v EU a že za tímto účelem pracuje na povolení pro rozšíření výrobní kapacity vakcín. Chce rovněž zmírnit pravidla pro skladování již vyrobených dávek.

Podle agentury současná data nepoukazují na to, že by kvůli některým novým variantám koronaviru bylo nutné uvažovat o budoucím doporučení třetí dávky vakcíny k posílení imunity. Tomuto problému však EMA bude nadále věnovat svou pozornost.

Video  Tisková konference k mimořádnému rozvolnění v Česku. (28. 5.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasok ( 28. května 2021 23:30 )

No neviem, ale začať skúšať očkova 12 ročné deti, ja neviem, kto by sa z rodičov odvážil.

E M ( 28. května 2021 23:12 )

mno, nevím ,jsetli má ken děti, ale, nechal by je očkovat po tomhle. Nebo to neví
http­s://a­eronet­.cz/new­s/vi­deo-muz-z-ceska-natocil-sokujici-video-potvrzujici-desivou-konspiraci-skolni-magnetka-opravdu-drzi-na-rameni-v-miste-po-vpichu-vakciny-proti-covid-19-a-ani-se-nehne-ve-vakcine-se-musi-nachazet/

Ksel ( 28. května 2021 19:42 )

Nákaza covidem ustupuje, ale stále dost lidí je nakaženo bruselózou nebo merkelózou.

zada ( 28. května 2021 18:48 )

Vojtěchu, ty děti nemáš.... tak tě mohu pochipit, ale nemohu s tebou souhlasit! . Ostatně ta vaše dobrovolnost očkování hodně zasmrádá tím, že diskriminujete, a to pořádně! ty ostatní co se očkovat nechtějí. Navíc je už evidentní že prostě potřebujete vyočkovat vakcíny, které jsou zřejmě hodně k ničemu ....hlavně aby se farmacie "nažrala" a koza zůstala celá!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa