Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Influenceři měli za peníze špinit Pfizer: Podivné pozadí nabídky, kde stopy vedou do Ruska

Autor: Markéta Mikešová - 
29. května 2021
05:00

Podivná nabídka přišla před týdnem několika francouzským influencerům. Jistá reklamní agentura jim nabízela 2000 eur (zhruba 50 800 korun), aby veřejně zkritizovali vakcínu proti covidu od společností Pfizer/BioNTech. O agentuře neexistovaly záznamy, na její adrese se nacházela jen prázdná schránka. Francouzská média si rychle všimla, že stopy nabídky vedou do Ruska, což podotýká i analýza Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Podle ní byly e-maily součástí širších dezinformačních snah Ruska, které se snaží zdiskreditovat západní vakcíny. Že k podobné kampani dochází, varovaly i USA a Evropská unie. Záležitost již řeší tajné služby.

Na záhadné e-maily adresované francouzským influencerům upozornil mimo jiné francouzský investigativní server Facts & Furious, podle nějž několik známých tváří sociálních sítí obdrželo nabídku na hanění vakcíny Pfizer od marketingové agentury jménem Fazze. Stačilo vytvořit několik příspěvků na platfomě YouTube či Instagram o tom, jak tato očkovací látka není dobrou volbou, a získali by v přepočtu přes 50 tisíc korun.

Influencery - někteří z nich mají přes milion sledujících - to pobouřilo, a tak screenshoty těchto nabídek zveřejnili. Rychle se ozvali další, z Německa, že jim podobné zprávy také přišly. Všechny byly stejné a požadovaly to samé - zničit pověst vakcíně Pfizer a vychválit jiné. V příspěvcích měli influenceři například říkat, že po této látce se umírá až třikrát častěji.

Na celé záležitosti bylo pochybné snad všechno. Kromě toho, že hanění proticovidových vakcín za úplatu je krajně neetické, neexistovaly žádné záznamy o tom, kdo nebo co Fazze je. Agentura sama sebe prezentovala jako londýnskou firmu, jenže na přiložené britské adrese po bližším prozkoumání nesídlila, ale ani nebyla v Británii registrovaná. Jediné, co se podařilo zjistit, je, že Fazze má být součástí další marketingové organizace jménem AdNow, která působí jak v Británii, tak v Rusku.

RFE/RL upozorňuje, že ačkoliv momentálním vlastníkem AdNow je Rus Stanislav Fesenko, do roku 2018 jím byla Julia Serebrjanskaja. A odtud to začíná být zajímavé.

Falešné podniky jedné ženy

Serebrjanskaja není v Rusku neznámé jméno. Žena má dlouhou historii organizování akcí pro vládnoucí stranu Jednotné Rusko, které předsedá expremiér a exprezident Dmitrij Medveděv. Jemu také pomáhala s kampaní, než se stal prezidentem, a později působila v prezidentské kampani Vladimira Putina. V minulosti rovněž pracovala pro nejsledovanější státní televizi První kanál a nyní se mezi její aktivity řadí šéfování organizace Ruská iniciativa, která se prezentuje jako spolek, jenž se snaží šířit ruské hodnoty ve zbytku světa.

Moskevská pobočka AdNow sídlí na adrese, kde je zaregistrována i další marketingová společnost (už třetí, pro přehled) nazvaná 2WTrade, kterou opět donedávna vedla Serebrjanskaja, než ji přepsala na muže z Guatemaly. Podle webu se firma specializuje na reklamní kampaně pro zdravotnictví a kosmetiku.

Expert na finanční kriminalitu Graham Barrow pro RFE/RL uvedl, že Serebrjanskaju lze považovat za reálného majitele všech tří společností a ty zároveň označit za prázdné schránky, které nemají žádné reálné komerční působení, existují jen proto, aby zakryly zprostředkování nějakého majetku. Navíc všechny byly v nějaký moment součástí offshore subjektů.

Agresivní fond podporující Sputnik V

Jak RFE/RL podotýká, v tuto chvíli nelze jednoznačně potvrdit, že by přes tyto tři marketingové organizace přicházely instrukce přímo od ruské vlády na zdiskreditování vakcín, zatím není dostatek důkazů. Kampaň má ale charakteristiky jednání státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), jenž v zahraničí velmi agresivně propaguje vakcínu Sputnik V a často otevřeně kritizuje západní očkovací látky.

Své zkušenosti s RDIF má například Slovensko. Když slovenský Státní úřad pro kontrolu léčiv informoval, že dodávky Sputniku V, které země obdržela, obsahují vakcínu s jiným složením, než si objednala, fond se velmi hlasitě ozval a slovenské úřady osočil z dezinformační kampaně. Dokonce podal stížnosti na slovenský Denník N a požadoval smazání článku, kde se o této záležitosti hovoří. Později po slovenské vládě chtěl, ať vakcíny vrátí.

RDIF komunikuje hojně přes twitter, kde den co den sdílí údajné důkazy, jak je prý Sputnik V skvělá látka a jak Rusko jejími dodávkami světu pomáhá. Zmiňuje tu také vakcínu AstraZeneca, která je stejně jako Sputnik V na bázi adenovirových vektorů. Fond kritizoval rozhodnutí pozastavit očkování kvůli riziku krevních sraženin, ale říká k ní, že technologie ruské vakcíny je lepší.

V nabídce, kterou obdrželi francouzští influenceři, byla kromě hanění Pfizeru právě podmínka podpory AstraZenecy. Nutno dodat, že AstraZeneca a Sputnik se již v prosinci dohodly, že budou testovat kombinaci obou vakcín. To opět oslavoval RDIF.

Dezinformace řeší EU i USA

Západní země jsou dlouhodobě přesvědčeny, že Rusko v zahraničí vede dezinformační kampaň, kterou se snaží podkopat západní vakcíny a podpořit Sputnik V. Konstatovala to i zpráva Evropské unie z konce dubna. „Prokremelská média, včetně oficiálního účtu Sputnik V na twitteru, se snaží podkopat důvěru veřejnosti v Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) a zpochybnit její postupy a politickou nestrannost,“ stojí v prohlášení.

Rusko se podle EU vyloženě snaží vytvořit narativ, že EMA si na Sputnik V zasedla a schválně jej nechce schválit.

Podobně popisuje ruské aktivity i americké ministerstvo zahraničí, podle něj se stejné dezinformační snahy odehrávají v USA. Dokonce uvádí, že do nich jsou zapojeny přímo ruské tajné služby. „Je to nesmysl. Ruské speciální služby nemají nic společného s kritikou vakcín,“ reagoval na obvinění mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pro The Wall Street Journal.

Francouzská kontrarozvědka mezitím začala vyšetřovat pozadí záhadných nabídek pro influencery, věc řeší i tamní ministerstvo zdravotnictví. Šéf resortu Olivier Véran snahy o zdiskreditování Pfizeru označil pro televizi BFMTV za patetické.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ievice-je-smegma ( 30. května 2021 08:14 )

Sputnik jako nejlepší biologická zbraň na nepřátele. Na ruském seznamu nepřátel jsme na druhém místě hned za USA.

E M ( 29. května 2021 11:01 )

jwen tak se ptám .....na koho by to sváděli, kdyby ruska nebylo...

Ievice-je-smegma ( 29. května 2021 10:45 )

Rusko nás má na druhém místě v seznamu nepřátel hned za USA. Nepřátele je potřeba ničit. Kulometem, bombardováním, speciální verzí vakcíny Sputnik.

Ievice-je-smegma ( 29. května 2021 09:42 )

Tenhle blábol je za ruble nebo těch 2000 euro?

provokaterka ( 29. května 2021 09:27 )

TOP 09 je chráněný pakt,že u nich není otevřená diskuze,že by se Blesk bál uřvané Pekarovky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa