Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přehledně: V pondělí otevřou hospody i sauny. V klubech bez tance a roušky do konce školního roku

  • Autor: ČTK,trm,vei - 
    Aktualizováno -
    28. 5. 2021
    10:41
    28. 5. 2021
    08:55

    V Česku od pondělí otevřou restaurace a bary, schválila vláda. Ustoupila po tak posledním rozsudku Nejvyššího správního soudu, který kabinetu vmetl, že podle pandemického zákona nemůže hospody a služby omezovat tak, jak to dělala. Otevřít mohou i kluby, vnitřní koupaliště nebo wellness. Otevřít mohou i diskotéky a kluby, nesmí se v nich ale tančit. Původně se plánovalo, že hospody otevřou 14. června. Velká Sledujte přímý přenos tiskové konference

     

    Co vše se změní?

    • Otevřou se restaurace
    • Diskotéky a kluby bez hudby
    • Provoz koupališť a welness
    • Cestování do sedmi zemí po první dávce vakcíny 
    • Roušky ve školách a do konce června

    „Nejsem úplně šťastný, že musíme taková radikální rozvolnění udělat. Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek správního soudu, tak rozvolňujeme až od 14. června,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

  • 1.Otevřou restaurace

    Od pondělí se otevřou restaurace i ve vnitřních prostorech. „S tím, že v těchto provozovnách budou určitá opatření,“ řekl na tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch. Lidé se budou muset prokázat dokladem o očkování prodělání covidu-19, nebo negativním testem. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moct sedět pouze čtyři osoby. Lidé musejí mít ochranu úst a nosu. 

    Vláda rozvolní od pondělí služby. Ministři tak reagují na rozsudek Nejvyššího správního soudu, který jí vytkl opakovaná nezákonná omezení. „Musíme to respektovat a nechci jít proti rozhodnutí soudu,“ řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vláda bude chtít proti rozhodnutí podat ústavní stížnost. 

    Video  Punčochář otevírá hospodu počtvrté za dva roky. Co jeho podnik zachránilo a proč odmítá zdražovat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Diskotéky bez tance

    Otevřou se i diskotéky a hudební kluby. Nesmí se v nich ale tancovat ani znít živá hudba. „Mohou lidé přijít, mohou si sednout, mohou se pobavit, konzumovat, ale tanec, který umožňuje kontakt mezi lidmi, povolený není,“ doplnil Adam Vojtěch. 

    Otevřou se také herny a kasina. Ale lidé musejí mít PCR testy. „Samotesty nejsou umožněny a musejí být doloženy antigenní testy a PCR testy,“ doplnil Vojtěch. V klubech a na diskotékách se ale nebude smět tančit, zakázaná je i živá hudba.

    U kongresů a dalších hromadných akcí bude navýšen počet účastníků. 

  • 3.Provoz koupališť a welness

    Od pondělí se otevřou také umělá koupaliště, wellness a solné jeskyně. 

    „Nejsem úplně šťastný, že musíme taková radikální rozvolnění udělat. Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek správního soudu, tak rozvolňujeme až od 14. června,“ dodal Vojtěch. 

    V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent. 

    V bazénech a koupalištích bude podle Vojtěcha nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

  • 4.Volné cestování po první vakcíně

    Nově se otevírá také možnost snazšího cestování do sedmi zemí. „Týká se to turistů z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Rakouska,“ řekl Adam Vojtěch. Lidé z těchto zemí mohou přijet po první dávce očkování a naopak Češi mohou za stejných podmínek tam. Certifikáty turistů z těchto sedmi zemí budou uznávány i například pro vstup do služeb, které budou v Česku otevřené, dodal Vojtěch.

    Očkovaní z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje od úterý mohou do ČR za turistikou a využívat i hotely a restaurace.      

  • 5.Školáci roušky nesundají

    Roušky budou muset mít žáci a studenti ve školách do konce školního roku. 

    „Povinnost nošení roušek a respirátorů by měla být udržena do konce školního roku a po té uvidím, jak se bude situace vyvíjet. Děti nejsou skupina, která by byla proočkovaná. Děti mohou být potenciálními přenašeči do rodin,“ zdůvodnil ministr Vojtěch ponechání vplatnosti toto opatření. 

    „Krajské hygienické stanice musí ctít mimořádná opatření a nesmí z nich udělovat výjimky,“ dodala Svrčinová s tím, že toto opatření bude platit ve všech školách plošně. 

    Vláda v pondělí jen upraví pravidla pro fotografování tříd. Za současných podmínek by děti musely mít na obličeji buď roušky, nebo na fotkách stát dva metry od sebe.

    „Včera jsme možnost focení prodiskutovali. Na okamžik focení si budou žáci moci sejmout roušky. Budeme to připravovat na pondělní vládu,“ řekla na tiskové konferenci hlavní hygienička. 

    Video  Tisková konference k mimořádnému rozvolnění v Česku. (28.5.2021)  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sasajebedokopce ( 28. května 2021 22:23 )

Nebýt Brusele, tak se tady ten pitoma ani nevykecá...

frantacizek ( 28. května 2021 19:59 )

možná by bylo Adame dobré to raději neodůvodňovat, pač pokud prohlásí, že roušky ve školách u studentů ano, pač jsou neproočkovaní, pak nechápu, proč po mně vyžaduje roušku v restauraci, když sedím s přáteli nebo jdu na Wc, popř. na krytém bazénu, když už očkován jsem..To je další nesmysl z vašich politických hlav. Jestli vám to radí Smejkal, tak tím hůře. Nyní by měla nastoupit už zase logika. Výsledky výzkumů jsou jasné - 99% účinnost vakcíny Pfizer, která je tady dominantní, přes to nejede hoši vlak a nevím, jak chcete ty lidi motivovat jít se očkovat, když pak nemají plné výhody, což je i z vědecké logiky záhodno

UFO1 ( 28. května 2021 17:38 )

Opatření jsou nesmyslná,proto se nedodržují,proto je moc mrtvých,roušky ve školách jsou nesmyslná šikana,projev zoufalství vedeni státu.

UFO1 ( 28. května 2021 17:32 )

Když někdo neumí opatření odůvodnit,soud to shodí,neznamená,že opatření není treba

UFO1 ( 28. května 2021 17:23 )

Disco bez tance,ve sborech a při tv 2m rozestup,roušky při cvicení,kdo to vymyslí? výše IQ,místo pobyty neznamo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa