Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatby až pro 150 lidí se vrací do Česka a respirátory budou zřejmě dál bez DPH

Autor: Jakub Veinlich - 
27. května 2021
05:00

Jakkoli se do Česka postupně vrací aspoň částečně život před covidem, některá omezení stále zůstávají. Minimálně do konce června bychom měli nadále nosit respirátory. Protože bude ale platit jejich povinné nošení, měla by zůstat i nižší sazba DPH. Má to ale háček. Musí to nejdřív odhlasovat vláda. Od příštího týdne navíc mají začít platit uvolněná pravidla pro svatby, taneční i sportovní akce. Venku tak na veselku bude moci dorazit až 150 lidí. I tady ale nějaká omezení zůstanou.

Svatby budou opět veselejší. Snoubenci budou moct zvát mnohem víc hostů, než bylo povoleno doposud. Počítá s tím balíček rozvolňování, který po sobě zanechal odcházející ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Nově se týká postupné rozvolňování sportovních, tanečních a jim podobných akcí, stejně jako dalších shromáždění, slavností, poutí, přehlídek, ochutnávek, nejrůznějších oslav, včetně svateb a dalších veřejných nebo soukromých akcí,“ potvrdila nová rozvolnění Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

„Novinky by měly platit od 31. května,“ dodala s tím, že venku se takových akcí bude moct účastnit v jeden okamžik 150 osob venku a 75 uvnitř.

Několikrát odložená svatba Terezy a Milana

Až dosud se mohlo přitom svateb, i pohřbů účastnit jen 30 osob. „My jsme kvůli různým omezením svatbu už několikrát během posledního roku přesouvali. Chtěli jsme mít na oslavě všechny, které máme rádi. Nic nás do sňatku tolik netlačilo. Že by s námi v náš den ale nemohl někdo být, by nás mrzelo. A tak jsme si počkali,“ uvítala pro Blesk Zprávy uvolnění pravidel budoucí nevěsta Tereza. Se svým snoubencem si řeknou své „ano“ 5. června. „Snad už nám to nepřekazí,“ dodal budoucí ženich Milan. Na svatbu i následnou oslavu mají pozvaných na 120 hostů.

„Při všech akcích musí být dodržována i nadále přísný protipandemická opatření,“ upozorňuje epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Při hromadných akcích je samozřejmě potřeba mít i nadále respirátory,“ dodal Prymula.

Milan s Terezou navíc poprosili všechny pozvané hosty, aby chránili i ostatní svatebčany tím, aby se těsně před oslavou otestovali alespoň antigenními testy. „Věříme, že to nebude pro nikoho problém a bude to spíš věc, kterou už dnes bereme spíš automaticky. Samozřejmě někteří už jsou i očkovaní, takže ti už testování absolvovat nemusí. Stejně tak i ti, kteří nemoc prodělali před méně než 180 dny,“ dodal ženich v souladu s pohledem ministerstva zdravotnictví.

Respirátory dál bez DPH

I když přichází další a další vlny postupného rozvolňování, zatím je téměř jisté, že respirátorů se jen tak nezbavíme. Tedy ještě alespoň minimálně měsíc. Právě o takovou dobu by měly být respirátory dál osvobozené od DPH.

„V pondělí předložím vládě návrh na prodloužení prominutí DPH na respirátory o měsíc do konce června. Je to logický krok, protože tyto ochranné pomůcky jsou stále ve vnitřních prostorách povinné a osvobození od DPH je činí dostupnějšími pro širokou veřejnost, zejména pro ohrožené skupiny obyvatel, jako jsou důchodci a rodiny s dětmi,“ potvrdila Blesk Zprávám vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poprvé vláda o zrušení DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší rozhodla na začátku února. Tehdejší opatření platilo na omezenou dobu dvou měsíců od 3. února do 3. dubna a navazovalo na rozhodnutí nahradit roušky respirátory na většině veřejných míst, včetně MHD.

Video  Alena Schillerová, ministryně financí  - Markéta Mikešová
Video se připravuje ...

„Apeluji tímto na obchodní řetězce, aby skutečně byly v dnešní těžké době solidární s našimi důchodci, rodinami s dětmi a se všemi, pro které je pravidelný nákup ochranných pomůcek citelným výdajem zatěžujícím rozpočet domácnosti. K tomuto mimořádnému kroku, jakým je prominutí DPH, přistupuji s důvěrou, že si výrobci a prodejci neponechají tyto peníze jako marži ve svých kapsách a umožní lidem nakupovat respirátory a roušky za nižší ceny,“ vyzývala tehdy ministryně obchodníky.

Pokuta po kontrole v obchodech

Schillerová si v té době také jela obchodníky překontrolovat přímo do prodejen. Cesta ji ale vyšla draho. Za točení videa v autě, při kterém nebyla připoutaná, si totiž vysloužila pokutu. Nejprve vicepremiérka tvrdila, že video vznikalo na parkovišti, nakonec ale vyšlo najevo, že její limuzína, ve které seděla, byla v plném silničním provozu.

„Když jsem byla o víkendu doma, tak jsem tam měla rozhodnutí správního orgánu, byla mně za to vyměřena pokuta 1500 korun, kterou jsem neprodleně zaplatila,“ řekla ministryně v Epicentru Blesk Zpráv na konci února.

Video  Schillerová v autě bez připoutání: Přiznala chybu za pás. Jela kontrolovat ceny respirátorů  - Twitter - A. Schillerová
Video se připravuje ...

Ještě před zaplacením pokuty věnovala vicepremiérka za svůj prohřešek 10 tisíc korun na účet obětí dopravních nehod.  

Naposledy vláda prodloužila platnost nulové sazby DPH u respirátorů osmého března. Pokud vláda lhůtu na návrh ministryně financí v pondělí neprodlouží, 21% DPH u respirátorů začne plat opět od 3. června.

Video  Schillerová ke zrušení DPH pro respirátory: Snad si to výrobci a prodejci nenechají v maržích  - abl
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 27. května 2021 19:35 )

mít nejvíc nakažených na milion obyvatel v EU, to opravdu není úspěch, to je hanebné. Stále se opakují stejné chyby, to je problém

Covid_19 ( 27. května 2021 10:30 )

nejdražší nákupy zdravotnických prostředků v EU, které zařizoval Vojtěch, se řeší již delší dobu, stejně jako jeho vyhlášení o výhře nad koronavirem z jara 2020

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa