Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testy na protilátky: Můžete se s nimi prokazovat? Ve spoustě případů narazíte

Autor: Markéta Mikešová - 
22. května 2021
10:45

Možná jste si mysleli, že jste prodělali covid, a tak jste zašli na test protilátek. Možná vám vyšla jejich hladina vysoká. Nabízí se varianta použít tento výsledek k prokazování se na zahrádkách restaurací či na kulturních akcích, že jste nemoc prodělali, člověk by tak nemusel řešit jiné testy nebo spěchat na očkování. V realitě to ale tak neplatí. Protilátkové testy neuznává ani policie, ani hygiena při případných kontrolách a zřejmě nebudou stačit ani v rámci covid pasu. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vysvětluje, kde vězí problém.

Nařízení ministerstva zdravotnictví hovoří jasně. Například při návštěvě zahrádky se můžete prokázat pouze antigenním testem od zaměstnavatele, antigenním samotestem, antigenním testem provedeným specializovaným střediskem či PCR testem. O testech na protilátky nikde není ani slovo a podobné je to u všech nařízení, které testování řeší.

Pokud byste tedy kontrole ukázali výsledek o přítomnosti protilátek vycházející z testů, teoreticky vám může dát pokutu. Jediné uznatelné protilátkové potvrzení je očkování nebo stvrzení o prodělání covidu od lékaře, který ho vystaví na základě pozitivního testu z testovacího centra.

Má to své důvody. Testy na protilátky nedokážou poskytnout přesnou informaci, jak je člověk chráněn. Jen to naznačí, že osoba covidem prošla, a to na základě naměřené hladiny Imunoglobulinu G. Jenže nikdo přesně neví, jakou úroveň lze považovat za účinný štít, navíc hladina se mění v čase. Z tohoto důvodu testy na protilátky nelze v praxi příliš využívat, výsledek jen poslouží pro osobní informování jednotlivců, případně mají smysl při vědeckých zkoumání skupinové imunity.

ECDC: Testy se liší a neřeknou toho moc

(Ne)spolehlivostí protilátkových testů se zabývalo i Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Požádala jej o to Evropská komise v rámci debaty o schvalování zeleného certifikátu, či chcete-li covid pasu, u kterého se aktuálně schvalují konkrétní podmínky. Evropští úředníci chtěli vědět, zda by podobné testy mohly sloužit jako potvrzení o prodělané nemoci pro cestování.

Zdravotníci z ECDC mají jasno – není to dobrý nápad. „Pozitivní výsledek testu na protilátky může být důkazem minulé (včetně nedávné) infekce, aniž by poskytl jakýkoli údaj o době infekce, a nemůže vyloučit aktuální probíhající infekci. Nejedná se tedy o absolutní důkaz, že osoba není nakažlivá a / nebo chráněná před novou infekcí a nemůže virus dále přenášet,“ konstatuje středisko.

„I když testy protilátek poskytují určité důkazy imunitní odpovědi, není známo, zda hladiny protilátek nabízejí dostatečnou ochranu nebo jak dlouho taková ochrana vydrží, tj. jak dlouho bude tato část digitálního zeleného certifikátu platná. Může se stát, že brzy po pozitivním testu na protilátky budou protilátky nedetekovatelné,“ pokračuje ECDC.

Upozorňuje také, že v tuto chvíli nevíme, zda detekované protilátky komerčními testy dokážou ochránit před novými variantami covidu, navíc jednotlivé testy se velmi kvalitativně liší – například testy cílící na tzv. spike protein nezvládnou rozlišit mezi lidmi, kteří nemoc prodělali, a těmi, kteří absolvovali alespoň jednu dávku vakcíny. Ve výsledku se tak podle evropského střediska protilátkové testy skutečně hodí především pro populační studie, nikoliv pro praktickou diagnostiku.

Česko s nimi nepočítá

Teprve se uvidí, jestli Evropská komise doporučení ECDC vyslyší. Ministerstvo zdravotnictví nicméně již navrhlo úpravu zákona, který vydávání covid pasu umožní a o protilátkových testech nehovoří. „Cílem návrhu zákona je stanovit právní rámec pro vydávání certifikátů fyzickým osobám osvědčujících skutečnost, že byly očkovány proti onemocnění covid-19, prodělaly onemocnění covid-19 nebo byly testované na přítomnost viru SARS‑CoV‑2 nebo jeho antigenu,“ uvádí dokument.

Video  Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?  - Videohub
Video se připravuje ...

patrik-poradna ( 22. května 2021 21:45 )

A to je přesně ono ministerstvo tady nejdřív mluvilo o tom že stačí potvrzení o protilátkách Já jsem si to ověřoval na lince 12:12 zároveň na ministerstvu a tam je bylo přesně řečeno přesně co tady teď říct píšou a to je že protilátky jsou v podstatě o ničem a že to není potvrzení vlastně o ničem V podstatě zaplatíte 500 Kč laboratoři za to že vám potvrdila protilátky asi že jste prodělali kovid ale není to platné protože platné to znamená jenom v případě že vám lékař potvrdil kovid při následném testování Tak tomu říkám business jako všechno. Takže v podstatě je buď očkování A nebo se teda nechat jak blbec testovat No u mě vyhrává pouze a jenom testování Já tu vakcínu nechci protože ta vakcína v podstatě zajišťuje akorát svobodu v tom že budete mít papíry že jsme se naučili ale nijak vás nikdo neochrání před tím že jste pozitivní vlastně budete protože vás nikdo testovat nebude což je taková vyčůrat a v podstatě za to že jste se nechali očkovat tedy pro někoho dobro ale pro nás zdravé je to mínus A další věc a to je mnohem důležitější raději se Budu testovat každý tři dny a zadarmo protože to dopadne tak že ani nevíte jakou s***** vám do toho vůbec píchat. Ono totiž je pro ně lepší všechny naočkovat a pak buzerovat No tak víte co pro mě je lepší radši se budu chodit cestovat dělám to celý rok na dovolenou pojedu s testem většina zemí to respektuje a nějaké očkováním nemůže být do p***** pokud to nezmění tak znamená že při testování máte stejně kovid pas jistý. Já totiž vím že za dva nebo za tři roky všichni tyhle lidi co jsou naočkované budou trpět na všechno možné ale to teď nikdo říkat nebude oni ty rizika přijdou až potom až se to pozná za běhu takže takové testovací opice

zelvik22 ( 22. května 2021 18:44 )

A ten co má očkování a covid pass přenašeč být jako nemůže? Ať jdou všichni odborníci do háje, prostě nás chtějí donutít se očkovat, protože jim to sypa do kapes. Já radši 2 roky nikam nepůjdu, než bych se dala očkovat.

panda82 ( 22. května 2021 17:49 )

A který chorý mozek to vymyslel, že se to neuznává, mám důkaz o zdravotním stavu o neškodnosti pro společnost

gerstl ( 22. května 2021 15:23 )

Vypadá to tak. Tady to vidím jako mezeru na podnikatelském trhu

gerstl ( 22. května 2021 15:20 )

Zatímco antigenní test nebo samotest spolehlivý je .
Za hodinu po něm může být vše jinak . Další tři dny, do dalšího testu bude kolem sebe prskat v putyce vesele viry.
Navíc nikdo nezjišťoval jestli víc chrání člověka protilátky v těle nebo papír o testu, který je vlastně na nic .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa