Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda zatrhla Praze 8 očkovací centrum. „Nehorázný přístup,“ rozohnil se starosta

Autor: veef - 
4. května 2021
18:32

Stát změnil politiku přerozdělování vakcín, nově se většina dávek soustředí do velkých očkovacích center jako je to v O2 areně, které se právě v pondělí otevřelo. Z tohoto důvodu musí některá menší očkovací centra omezit svoji činnost, jiná se dokonce ani přes několikaměsíční plánování neotevřou. To se týká například centra, které mělo vzniknout ve spolupráci Nemocnice Na Bulovce a městské části Praha 8 v kulturním domě na Ládví. Ministerstvo zdravotnictví z ničeho nic přípravu centra zastavilo a podle starosty Prahy 8 Ondřeje Grose (ODS) lze proto považovat celý projekt za ukončený.

Praha 8 ve spolupráci s Nemocnicí Na Bulovce několik měsíců připravovala velkokapacitní očkovací centrum v kulturním domě Ládví. Původně se nemocnice na radnici obrátila s prosbou, zda by Praha 8 nemohla poskytnout pozemek, kde by se postavil očkovací stan, nakonec se obě strany dohodly realizovat očkovací centrum v KD Ládví, kde by mělo mnohem důstojnější zázemí.

Vláda projekt ukončila ze dne na den

Vláda České republiky mezitím však přehodnotila očkovací strategii a přípravu očkovacího centra nemocnici 13. dubna zakázala. Bylo to jen pouhý den před tím, než se měla podepisovat smlouva mezi radnicí a nemocnicí.

„Ze strany ministerstva zdravotnictví nám bylo sděleno, že v rámci hlavního města proběhne takzvaná racionalizace očkovacích kapacit. V praxi to znamená, že velké nemocnice přijdou o dodávky očkovacích látek, které budou nově dominantně směřovány do velkokapacitních očkovacích míst v O2 aréně a v Kongresovém centru,“ napsal v omluvném e-mailu starostovi ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Starosta Prahy 8 v reakci na tento podle jeho slov „nehorázný přístup ze strany ministerstva“ reagoval otevřeným dopisem, který zaslal ministrovi zdravotnictví Petrovi Arenbergovi (za ANO) v minulém týdnu. „Očkovací místo v KD Ládví by mělo své neoddiskutovatelné opodstatnění, jelikož mohlo pomoci s vakcinací severu Prahy i přilehlých oblastí Středočeského kraje, je dopravně bezvadně dostupné a spolupráce s FN Bulovka zaručovala naprosto profesionální přístup. To vše, vážený pane ministře, Vámi vedené ministerstvo zmařilo,“ stálo v otevřeném dopise.

Mrtvý projekt

Nebyla to však první korespondence, kterou starosta Ondřej Gros na ministerstvo zdravotnictví zaslal. Už 14. dubna se dožadoval vysvětlení postupu ze strany ministerstva. Odpovědi se mu však nedostalo. „Velmi mne zároveň rozhořčuje, že Vám naše městská část nestála do dnešního dne ani za odpověď na dopis ze dne 14. dubna, zda se s očkováním v KD Ládví stále počítá, byť třeba jen s časovým posunem, jak jste mi osobně napsal v SMS zprávě.“ píše Ondřej Gros.

Blesk se starosty tedy zeptal, jestli se podařilo alespoň nyní s ministerstvem zdravotnictví navázat komunikaci a zjistit více informací. „Vzhledem k tomu, že nereagovalo, musíme považovat celý projekt za mrtvý,“ sdělil Gros. Kromě úsilí vložila městská část do přípravy centra i finance.

„Částka je v tuto chvíli v řádu tisíců, nebudu teď předjímat, zda je konečná s ohledem na nájemce, kteří místo museli v zájmu zřízení očkovacího místa opustit a tím pádem jsme přišli o zisk z nájemného. Za mnohem důležitější považuji fakt, kolik práce přišlo vniveč jen kvůli nepředvídatelnému chování státu,“ řekl starosta. Na vyjádření jsme se zeptali i ministerstva. Do uzávěrky článku žádná odpověď nepřišla.

Zavírají se i další centra

Očkovací centrum na Praze 8 není jediné, které se potýká s těžkostmi. Právě kvůli změněné očkovací politice a také nedostatku vakcín je omezen provoz i dalších, zvláště těch, která jsou blízko velkokapacitních očkovacích míst nebo očkují méně než 1000 lidí týdně. Od začátku května tak v Praze dojde ke zrušení nebo omezení provozu asi v 9 vakcinačních centrech, mezi kterými je například  to v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech nebo v soukromé klinice Iscare, která je hned vedle O2 arény.

I když se dodávky vakcín navyšují a zároveň se snižuje i věková hranice, od kdy se lidé mohou na očkování registrovat (od středy 5. května se mohou registrovat občané starší 50 let, pozn. red.), na očkování jen v Praze stále čekají tisíce lidí. Jen namátkou, v Městské poliklinice ve Spálené ulici je to 1143 lidí, v Thomayerově nemocnici 4791 lidí a v Nemocnici Na Homolce 2962 lidí. Proto je doporučováno pro nově registrované si jednak zjistit vytíženost jednotlivých míst, jednak se v ideálním případě přihlásit právě do některého z velkokapacitních center, tedy buď do O2 arény nebo do Kongresového centra.

Chtěli byste se nechat očkovat bez zbytečných dlouhých front? V O2 Universum mají volné kapacity. Chtěli byste se nechat očkovat bez zbytečných dlouhých front? V O2 Universum mají volné kapacity. | O2 Universum

Covid_19 ( 4. května 2021 18:55 )

známý čekal ve frontě ve Vysočanské nemocnici, čekal a čekal, když se přihlašoval, tak byla fronta docela krátká, jenže nikde nebylo napsané, že je tam stopka. Organizace je to šílená, aby měli koho očkovat v O2, tak pozavírají v okolí očkovací centra a naženou lidi do O2 arény, ti co si vystáli frontu ve Vysočanech, tak zbytečně čekali a museli se přeregistrovat jinam

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa