Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prymula by zahrádky restaurací otevřel. S Válkem pak popsal blížící se problém očkování

Autor: ČTK, sova - 
2. května 2021
14:12

Pokud nezačnou zdravotníci podávat v příštím týdnu průměrně 100 000 dávek očkování proti koronaviru denně, dostane se očkovací systém do problémů. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové televize Prima se na tom shodli epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula a šéf poslanců TOP 09 a lékař Vlastimil Válek. Podle nich by se mělo začít více vakcín podávat například o víkendech.

V sobotu 1. května zdravotníci v Česku naočkovali proti koronaviru 21 650 lidí, to je zhruba o tisíc méně než minulou sobotu. V pracovní dny tohoto týdne průměrně podali přes 65 000 dávek vakcíny. Ukončené očkování proti nemoc covid-19 má v republice po čtyřech měsících víc než milion lidí, k sobotnímu večeru přesně 1 009 631.

Podle Prymuly se v případě, že se nezačne očkovat požadovaných 100 000 lidí denně, začnou se hromadit vakcíny. „Určitě to bude znamenat, že se ten systém dostane dlouhodoběji do problémů,“ uvedl epidemiolog. Spolu s Válkem doporučili, aby se začalo více očkovat v sobotu a v neděli. „Hlavní problém je, že zdravotníci jsou zapřaženi již přes rok,“ prohlásil Prymula.

Prymula: Kumulace lidí u okének je horší než zahrádky

Podle něj by se také mohlo rozvolňovat rychleji. „Je zde pokles, ale není tak dramatický, klesáme o 15 až 20 procent týdně dolů. Podle mě se rozvolňuje přiměřeným tempem,“ řekl exministr zdravotnictví a epidemiolog.

Co se týče zahrádek, já si osobně myslím, že stojí za to projít jednotlivá města. Zjistíme, že když jsme otevřeli okénka, tak ta kumulace lidí u nich je pro mě osobně mnohem horší než když lidé budou sedět na zahrádkách s nějakým odstupem od sebe,“ uvedl Prymula.

Válek: Totálně vázne centrální koordinace očkování

Za problematické považuje epidemiolog také to, že je dost nenaočkovaných lidí v nejstarších skupinách. Částečně za to podle něj může celkem složitý registrační systém. Podle Válka by pak mohlo pomoci, kdyby více očkovacích látek dostávali praktičtí lékaři. Senioři jim důvěřují více než očkovacím centrům. „Totálně vázne centrální koordinace,“ dodal poslanec.

Válek uvedl, že je potřeba co nejvíce lidí naočkovat před letními školními prázdninami. V červenci a srpnu budou totiž chtít lidé odjíždět na dovolenou, vybrat si ji také budou chtít zejména zdravotníci.

Očkovat se budou moci i vysokoškolští pedagogové

V ČR se začalo očkovat koncem loňského prosince, nejdříve přišli na řadu klienti domovů pro seniory a zdravotníci, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi.

Od pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo čtvrtého stupně. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol. Někteří senioři registrovaní především u svých praktických lékařů však stále na očkování čekají.

Video  TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

stařec ( 3. května 2021 11:28 )

Já se nechám očkovat jedině SPUTNIKEM !!!! Jinak,ani náhodou.

strejda777 ( 2. května 2021 19:39 )

Válek to "válí" !!!!!!!!!!!!

LuCo ( 2. května 2021 19:37 )

Válek je machr! Když vláda řekne tak, válek řekne jinak! Když vláda řekne jinak, Válek řekne samazřejme zase opak! Radí mu zřejmě husa kejhalka Markéta, co sežrala šalomounovo lejno.

strejda777 ( 2. května 2021 19:20 )

Blacktip: Já to taky nechápu, jak to s těmi vakcínami je, jednou píšou že se akcíny hromadí a pak že nejsou....Jinak jak píšeš, že když se vše rozvolní a lidi nebude očkování zajímat, tak to se klidně může stát. Ale až se situace zase zhorší a bude se opět "utahovat", tak si ti samí lidi budou stěžovat, že nemají termíny k očkování a nebo že nejsou vakcíny......je to prostě náš národní sport na něco si stěžovat imrvére!

Covid_19 ( 2. května 2021 17:49 )

Prymula dostal od Chrenka židli ředitele jeho nemocnice v Říčanech, taková skrytá korupce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa