Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mutace? Před nimi první dávka vakcíny Pfizer neochrání, varuje studie. Druhá ale pomůže

Autor: ČTK - 
30. dubna 2021
19:33

Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Lépe chráněni jsou po jedné dávce lidé, kteří se již dříve nakazili nemocí covid-19, vyplývá z britské studie, která byla dnes zveřejněna v časopise Science a o níž píše agentura Reuters.

Studie vedená Královskou univerzitou v Londýně zkoumala imunitní reakci zdravotníků v Británii po první dávce vakcíny Pfizer/BioNTech. Vědci zjistili, že lidé, kteří prodělali nemoc bez symptomů nebo s lehkým průběhem, mají po jedné dávce mRNA vakcíny výrazně vyšší ochranu před britskou a jihoafrickou mutací koronaviru. Ti, kteří nemoc neprodělali, vykazovali výrazně nižší imunitní reakci, a hrozilo jim tak potenciálně vyšší riziko nákazy.

„Naše zjištění ukazují, že lidé, kterým byla podána první dávka vakcíny a kteří dříve nebyli infikováni SARS-CoV-2, nejsou plně chráněni proti rozšířeným a obávaným mutacím. Tato studie zdůrazňuje význam druhých dávek vakcíny pro ochranu populace,“ uvedla Rosemary Boytonová, profesorka imunologie na Královské univerzitě v Londýně.

Studie testovala vzorky krve na přítomnost a úroveň imunity proti původnímu kmenu SARS-CoV-2 a mutacím, které se poprvé objevily v Británii (B.1.1.7) a v Jihoafrické republice (B.1.351). Vědci zjistili, že vyšší tvorba T-buněk, B-buněk a protilátek byla spojená s prodělanou nemocí. Tým studoval jen dvě mutace, ale předpokládá, že jejich zjištění budou platná i pro brazilskou a indickou mutaci.

Video  TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa