Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obraz naprosté zkázy: Těla obětí koronaviru pálí v Indii na ulicích, nemocnicím došla lůžka i kyslík

Aktualizováno -
28. dubna 2021
21:38
Autor: ČTK, Mii - 
26. dubna 2021
09:39

Indie za poslední den zaznamenala 3293 úmrtí po nemoci covid-19 a více než 360 000 nově nakažených koronavirem. V obou případech jde o dosud nejvyšší denní údaje. Celková bilance zemřelých tím podle agentury Reuters přesáhla 200 000. Indie hlásí více než 300 000 nových případů infekce denně celý týden. Indické nemocnice se nadále potýkají s náporem pacientů s covidem-19 a musejí je odmítat, jelikož jim došly zásoby kyslíku a nemocniční lůžka. Mrtvé pálí v ulicích.

Druhá nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel hranici 200 000 úmrtí po covidu-19 překonala jako čtvrtá na světě po Spojených státech, Brazílii a Mexiku. Mnoho odborníků se přitom domnívá, že skutečné počty infikovaných jsou výrazně vyšší.

Zdravotní odborníci poukazují na to, že rychlý nástup infekce souvisí i s tím, že se konala shromáždění při hinduistických svátcích a v některých státech také předvolební shromáždění. Svůj podíl viny nese podle expertů i vláda, která předčasně vyhlásila úspěch v boji proti koronaviru, což vedlo k laxnosti a nedodržování ochranných opatření.

Naprosté katastrofě čelí nemocnice, kterým došla lůžka a kyslík, spousta lidítak umírá na ulicích. A úřady také řeší, co s mrtvými. Provizorní krematoria vznikají téměř na ulicích.

Kvůli devastující epidemické situaci indická vláda v pondělí rozhodla o okamžitém zapojení armády do boje s pandemií. Británie, Německo nebo Spojené státy Indii přislíbily pomoc v podobě zdravotnických potřeb.

V pondělí do Dillí dorazila první pomoc z Británie - zahrnuje 100 ventilátorů a 95 koncentrátorů kyslíku. Francie posílá Indii jednotky na výrobu kyslíku, kyslíkové kontejnery a respirátory. Americký prezident Joe Biden v pondělí oznámil, že USA do ciziny pošlou 60 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca, a podle stanice BBC největší část bude směřovat do Indie, i když Biden o konkrétních zemích nemluvil. Koordinátor Bílého domu pro boj proti koronaviru Jeff Zients, jehož citovala agentura AP, řekl, že chce administrativa pomoci v tom, co indická vláda požaduje nejvíc, a to je ochranné vybavení, testy, kyslík a léky.

Česko daruje Indii 500 kyslíkových lahví. Na twitteru to ve středu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), podle nějž to ve čtvrtek schválí vláda. Do Indie by měly být dopraveny začátkem příštího týdne společně s rakouským darem.

Začátek hromadných kremací, Nové Dillí, Indie Začátek hromadných kremací, Nové Dillí, Indie | Reuters

ČR od úterý zakázala cesty do Indie. Zemi nově zařadí mezi státy, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Do Česka se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie budou muset absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej budou muset zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Po celou tuto dobu budou muset být v karanténě.

Video  Plaga po vládní bouři: „Domluva s Blatným vždy platila, s Babišem jsme si to vyříkali.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ladybug ( 29. dubna 2021 03:11 )

Indové jsou všude rozlezlí po světě. Proč nepomáhají svým krajanům?

offline ( 28. dubna 2021 22:25 )

A co na R? Rusové, Rumuni, Rwanďané?

offline ( 28. dubna 2021 22:24 )

Myslel jsem, že bychom mohli v případě nedostatku Indů v Indii doplnit stavy z našich zásob, ale asi nehrozí, že bychom se toho dožili.

1 400 000 000 : 3293 = 425 144 dní = 1164 let

marlen52 ( 28. dubna 2021 18:13 )

vůbec se nedivím koupou se v posvátné řece je jich tam milion plavou mezi nima mrtvé tak co čekají pak s toho ještě pijou

nilud ( 28. dubna 2021 00:39 )

V Indii pálí mrtvé na ulicích pořád,potom ten popel sypou do té své posvátné řeky a nakonec se v hadrech v té řece koupou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa