Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Havlíček o rozvolnění: Kadeřnice a služby „na tělo“ mají šanci. Jak to bude s obchody?

Autor: simao - 
21. dubna 2021
15:52

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před čtvrtečním jednání vlády, na kterém se bude řešit další rozvolňování opatření, Blesk Zprávám reagoval na dotazy, jak by měl vypadat další postup v případě obchodů a také některých služeb. Po úterní večerní informaci CNN Prima News, že se rozvolnění nebude patrně týkat kadeřnictví, Havlíček uvedl, že by měly být otevřeny služby potřebné v tuto chvíli pro občany. Kadeřnice tedy mají šanci. Potvrdil slova ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), že se s úpravami počítá do 3. května.

Ve čtvrtek má vláda rozhodovat o dalším dílčím rozvolnění - v případě obchodů má jít o otevření nejpozději do 3. května, jak dnes pro CNN Prima News uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (Za ANO). „Směřujeme k tomu, aby se obchody otevřely nejpozději od 3. května,“ řekl dnes Blatného nástupce.

„Je to tak, jak říká pan ministr, ale zatím jsme se shodli, že to nemůžeme komentovat, protože čekáme ještě na čísla ze středy. Během čtvrtka uvidíme přesně ten 10. den poté, co se udělalo určité uvolnění, a musí to být vybalancováno, to jsme ve shodě - obchody, služby a školy,“ potvrdil Blesk Zprávám vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Obchody už jsou v podstatě většinou otevřené, bavíme se pouze o posledních 24 procentech přes počet obchodů a 18 procentech přes množství lidí v obchodech,“ poznamenal Havlíček.

Obchody otevřou plošně v celém Česku

U zbývajících zavřených obchodů nyní platí, že se by se měly otevírat plošně, nikoli regionálně po krajích - dílčí rozvolňování dle hranice 100 případů na 100 tisíc obyvatel je nyní směrodatné v rámci rozvolňování ve školách a školkách, kde je avizováno uvolnění zatím jen pro Královéhradecký a Karlovarský kraj. Na cestě k této „magické hranici“, jak uvedl Arenberger, jsou však i další kraje.

„To by neměl být případ obchodů ani služeb, protože zatímco do školy není většinou možné jet z jiného regionu, do toho obchodu to možné je, a to bychom celkové situaci nepomohli, protože to by se do těch otevřených obchodů nahrnuli ti ze zavřených. Ale my předpokládáme, že do toho 3. května už ta incidence bude dobrá. Pokud se bude otevírat toho 3. května, tak je tu samozřejmě podmínka, aby ta incidence byla nízká. Doladíme přesně čísla i s incidencí a zítra to zveřejníme,“ nechce Havlíček předbíhat závěry čtvrtečního jednání vlády.

V rámci obchodů zůstávají např. v supermarketech přelepené některé sekce se zbožím, které se nedá koupit. Jako třeba hračky. Má tohle opatření ještě smysl, když tam lidé stejně nakoupit chodí, není to přežitek? „To všechno zítra sdělíme,“ nechal tuto otázku Havlíček zatím bez odpovědi.

Kdy zmizí přelepené zboží ze supermarketů a dalších obchodů, které se zákazníkům nesmí prodávat? Kdy zmizí přelepené zboží ze supermarketů a dalších obchodů, které se zákazníkům nesmí prodávat? | Blesk:TONDA TRAN

Kadeřnice s otazníkem

CNN Prima News v úterý uvedla, že otevřít nebudou patrně moci v první fázi současného rozvolnění některé služby - třeba kadeřnice. „Ne, ne, nemají tyhle informace správné. Všechny ty informace, které kolují, tak jsou zatím spíš dohady, spekulace. Proto my to zatím nechceme komentovat, počkáme do zítřka. Ale není to v návrhu. Otázka je, co nakonec bude schváleno,“ upozornil Havlíček.

Jaké služby mají k otevření nejblíže? „Jsou to ty služby, které jsou už nezbytně nutné pro obyvatele. Třeba pedikéři, kadeřníci. Tzv. služby na tělo, které se nedají nahradit nijak jinak,“ řekl Blesk Zprávám vicepremiér.

O tom, zda třeba v případě některých služeb budou muset mít zákazníci negativní test - a zda postačí výsledek antigenního, nebo bude nutný PCR test - se zatím diskutuje, podotkl Havlíček.

„Přesně se počítá incidence, potřebujeme si vyhodnotit 10. den a trvale přepočítáme množství studentů, žáků, množství lidí v obchodech. Popravdě řečeno, jde stále hlavně o množství lidí v ulicích, o mobilitu a o to, abychom se přesvědčili, že ta čísla jsou skutečně stabilně klesající. Podívejte se, co udělalo Německo, Polsko, Maďarsko. Všichni s nadšením otevřeli a dnes jsou v situaci, kdy opět zavírají. Já jsem se bavil se svými kolegy z Německa. Jsou frustrovaní z toho stavu, který tam je, čísla jdou nahoru, takže teď řeší, co dělat, protože ta situace se tam vyvíjí velmi nepříznivě,“ podotkl Havlíček.

Osiřelé zahrádky restaurací

Ze zahraničí však nyní chodí zprávy také o tom, kde a jaké rozvolnění nyní chystají. Otevření zahrádek restaurací v Itálii či Nizozemsku. I s ohledem na to, že rovněž počasí se má postupně zlepšovat a na zahrádky by rádi vyrazili i čeští hosté restauračních zařízení, čelil Havlíček dotazu, zda se dá odhadovat, kdy se dočkají zahrádek Češi. V květnu? V červnu? „Zítra sdělíme, nezlobte se, nemůžu říct, když to vláda neprojednala,“ dodal vicepremiér.

Video  Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 22. dubna 2021 23:53 )

Jo, koupil jsem si u nich boty, když mi ty loňské nesměl nikdo opravit a nové mi nesměl nikdo prodat.

krapotkin ( 22. dubna 2021 23:51 )

To si tihle komedianti myslí, že lidi do podzimních voleb zapomenou na terorizování touhle vládou nedouků ?

starymlok ( 22. dubna 2021 23:09 )

Zavřít kadeřnictví a psí salony ,kam přijde pouze jeden objednaný člověk,
to musel vymyslet totální i.d.i ot

zlymikes ( 22. dubna 2021 21:13 )

služby „na tělo“ - hurá, holky z Perlovky, ze Sněmovní či z E 55 mohou vyrazit na šichtu

debruska ( 22. dubna 2021 11:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa