Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman chtěl hlavu šéfky SÚKL. „Žádné tlaky necítím,“ říká Storová. Co studie na Sputnik?

Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2021
22:29

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová necítí tlak na své odvolání. S novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) má profesionální vztah, průběžně s ním komunikuje. Řekla to dnes v rozhovoru na Radiožurnálu. V souvislosti s debatou o ruské vakcíně Sputnik uvedla, že o použití neregistrovaných vakcín proti covidu-19 v rámci klinických studií zatím nikdo nepožádal, příprava takové studie podle ní nějaký čas zabere.

Šéfku SÚKLu Irenu Storovou a bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) označil už dříve prezident Miloš Zeman za hlavní překážky pro dodávky ruské vakcíny Sputnik V do Česka ještě před registrací pro použití v EU. Zeman, který je zastáncem této vakcíny, kvůli tomu požadoval demisi ministra.

Blatný byl minulý týden odvolán. Kvůli jednání o případných dodávkách Sputniku se příští týden chystá do Moskvy vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Storová na dotaz řekla, že necítí tlaky na své odvolání. Připomněla, že premiér Andrej Babiš (ANO) i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger preferují používání registrovaných vakcín. SÚKL je odborný ústav a tak se i chová, poznamenala. Na dotaz, zda se něco změnilo po výměně v ministerském křesle, uvedla, že s novým ministrem komunikuje, řeší pracovní věci a nejde o nic nestandardního. Společné vztahy označila za profesionální.

„Žádné tlaky necítím. SÚKL je odborný ústav, který má vycházet z odborných informací a faktů a podle toho se také chováme,“ uvedla Storová pro iRozhlas.cz.

Arenberger po svém nástupu uvedl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích.

Storová uvedla, že to je jeden ze způsobů, jak je možné používat neregistrované léky. „Má to ale svá pravidla,“ řekla. O povolení musí nejprve někdo SÚKL požádat, což se podle ředitelky zatím nestalo. Žadatel musí připravit řadu dokumentů a navrhnout, jak by studie vypadala. Pokud mají být klinická hodnocení kvalitní, jejich příprava podle Storové „nějaký čas“ zabere.

„Existuje nařízení Evropské komise, které naprosto explicitně vyjmenovává typy léčivých přípravků, které se musí registrovat centralizovanou procedurou. To znamená procedurou na úrovni EMA. Jsou tam vyjmenované různé typy – léčiva na vzácná onemocnění, nové léčivé látky, antivirotika, biologické léky, a také tam patří vakcíny proti covidu-19. Tím se musíme všichni řídit, není možné, abychom vakcíny proti covidu-19 registrovali na úrovních jednotlivých lékových agentur v evropských zemích. Tak to prostě je a tím se musíme řídit,“ vzkázal Storová.

Storová také komentovala rozhodnutí Dánska ukončit očkování vakcínou od firmy AstraZeneca kvůli vzácným případům krevních sraženin. Podle ní takové rozhodnutí může udělat každý stát. Česko podle ní v tomto respektuje vyjádření evropských orgánů, podle kterých jsou přínosy vakcíny větší než rizika. Kvůli případům krevních sraženin byla také odložena distribuce očkovací látky od společnosti Johnson & Johnson do Evropy. Storová předpokládá, že hodnocení amerických orgánů bude hotové v řádu dní.

Ředitelka SÚKL se staví rezervovaně k některým úvahám o tom, zda je možné kombinovat vakcíny různých výrobců. Uvedla, že nemá žádné důkazy o tom, že by to bylo vhodné a že by to byl přínos pro pacienta.

Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 16. dubna 2021 09:58 )

Storová to má těžké, Prymula s Vojtěchem zkazili objednávky vakcín a ona to dnes odnáší. Prymula se snaží prosazovat Novavax, kde má své zájmy, proto neopustí posty, kde může ovlivňovat nákupy a prosazování svých zájmů, je to hrobař

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa