Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vakcína Johnson & Johnson dorazí do EU. V Česku bude za týden, tvrdí distributor

Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
16:00

Farmaceutická firma Johnson & Johnson zahájila dodávky svých vakcín proti covidu-19 do zemí Evropské unie. Uvedl to mluvčí Evropské komise, podle něhož termín prvního doručení závisí na dohodě firmy s jednotlivými zeměmi. Zatímco ve Francii má tak být první dodávka této vakcíny už dnes, v Česku za týden, uvedl distributor Avenier. Komisi se podle mluvčího naproti tomu stále nepodařilo přimět další společnost AstraZeneca, aby uspokojivě vysvětlila výrazné omezení dodávek pro první i druhé čtvrtletí. Poté, co firma v termínu neodpověděla na kritický dopis z Bruselu, bude unijní exekutiva požadovat další objasnění celého problému.

Zejména potíže s dodávkami takzvané oxfordské vakcíny vyráběné britsko-švédskou firmou způsobily v prvním čtvrtletí pomalejší rozjezd očkování v řadě zemí EU. AstraZeneca měla za první tři měsíce roku dodat okolo sto milionů dávek, doručila jich však pouze necelou třetinu. Omezení ohlásila i pro druhé čtvrtletí.

Komise se firmu snažila sérií jednání přimět k dodání většího množství a v polovině března jí odeslala dopis, v němž ji vyzvala k vysvětlení a nápravě stavu do 20 dnů. Přestože tento termín vypršel, odpověď Komise podle dostupných informací nedostala.

„Komise stále očekává, že společnost vysvětlí řadu dosud nevyjasněných otázek,“ řekl novinářům mluvčí EK Stefan De Keersmaecker.

AstraZeneku nahradí Johnson & Johnson

Částečně nahradit výpadky AstraZeneky by měla řadě unijních zemí pomoci vakcína od americké společnosti Johnson & Johnson, která se jako první ze čtyř preparátů schválených v EU podává v jediné dávce. Podle mluvčího Komise doručování do prvních zemí už začalo a například Belgie podle tamních médií očekává ještě dnes prvních 36 tisíc dávek. Do konce června by firma měla odeslat do celého evropského bloku 55 milionů vakcín. 

První dodávka vakcíny Johnson & Johnson by měla podle distributora Avenier dorazit 19. dubna. Půjde o 14 400 dávek, o týden později 24 000 dávek.

Video  Očkování AstraZenekou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5414691 ( 12. dubna 2021 21:35 )

Dobrý den nevím co máte s Pražákama ,manželovi je 71 je chronicky nemocný má cukrovku a vysoký tlak takže je v rizikové skupině a od 1.3 co je zaregistrován dosud stále marně čeká na druhou SMS aby mohl jít na očkování takže nějak to nefunguje ,že by Pražáci měli vyjímku

MAMKA2316 ( 12. dubna 2021 18:06 )

Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, řekl v sobotu rakouský kancléř Sebastian Kurz. Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny proti covidu-19. Pro rakouskou očkovací kampaň to bude znamenat „dodatečné urychlení“, citovala kancléře agentura APA.

Po skončení koronavirové krize se Kurz chystá v Evropě zjišťovat, co se dalo dělat jinak, aby kontinent postupoval při shánění vakcín i při jejich schvalování stejně rychle jako Spojené státy a Izrael.

MAMKA2316 ( 12. dubna 2021 18:06 )

Konečně budou mít Pražáci dost očkovacích látek !§ Většině Moravákům bude asi stačit SPUTNÍK V !!!!!!!

dostojevskij ( 12. dubna 2021 16:59 )

Letí do vesmíru...........

jajas ( 12. dubna 2021 16:15 )

V dnešní době to trvá týden? To si ta vakcína udělá cestu kolem světa nebo ji vezou na kole?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa