Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda pustí do škol středoškoláky na konzultace. A až šest dvojic na hřišti bez roušek

Aktualizováno -
12. dubna 2021
18:00
Autor: ČTK, Mii, kal, mach - 
12. dubna 2021
12:17

V Česku dál platí, že vevnitř i venku můžou být s výjimkou rodiny jen dva lidí. Ale na hřišti může být takových dvojic až šest, pokud dodrží rozestup deset metrů, uvedl po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Roušky ani antigenní testy nebudou potřeba. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zmínil, že žáci závěrečných ročníků středních škol a žáci středních škol ohrožení školním neúspěchem budou moci od 19. dubna docházet na skupinové konzultace.

Co všechno ministři odsouhlasili?

  • Vláda podle ministra Arenbergera potvrdila opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Trend epidemie je stále křehký, řekl.
  • Venku může na jednom sportovišti být až šest dvoučlenných skupin. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe. Roušky ani antigenní testy nejsou potřeba.
  • Žáci závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem budou moct od 19. dubna docházet na skupinové konzultace ve skupinách maximálně do šesti osob. Po jednání vlády to oznámil na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO).
  • Před jednáním kabinetu ministr řekl, že praktická výuka na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol se zřejmě příští pondělí neobnoví, jak vláda původně plánovala. Mluvčí ministerstva Aneta Lednová ČTK po jednání řekla, že kabinet tento záměr potvrdil. Návrat žáků a studentů do těchto škol zatím podle Plagy nedoporučují epidemiologové.
  • Rodiče autistů, kteří nemohou být testováni ve škole, budou mít nárok na ošetřovné.
  • Na svatbě a pohřbu bude moci být společně 15 osob.
  • Vláda schválila rozšíření státem zaručených úvěrů firmám v programu Covid III o úvěry určené nejen na provoz, ale i na investice. Začátek čerpání investičních úvěrů lze očekávat zhruba na počátku května, zmínil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
  • Podpora se nově bude vztahovat na investiční úvěry až do 90 milionů korun v závislosti na velikosti podniku a maximální výši ručení. V případě firem do 250 zaměstnanců bude stát ručit až do 90 procent u úvěrů do 50 milionů korun a do 50 procent pro úvěry do 90 milionů korun. V případě podniků od 251 do 500 zaměstnanců by stát měl ručit až do 80 procent pro úvěry do 50 milionů korun a až do 50 procent u úvěrů do 80 milionů korun. O podporu bude možné požádat do konce roku a délka ručení bude maximálně šest let.
  • Vláda rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo ČR a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. Vláda tak rozšířila generální pardon ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
  • Stát přispěje provozovatelům dětských skupin na nájemné a zvýšené náklady související s epidemií covidu.
  • Vláda schválila novou koncepci bydlení, která má podpořit družstevní a nájemní byty. Návrh má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).
  • V další vlně rozvolnění by jako první měly být podle vicepremiéra a ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka otevřeny tzv. nenahraditelné služby jako kadeřník nebo pedikúra. Nestane se tak ale dříve než za 14 dní, řekl ministr.

Video  Jak se změní pravidla pro sport? A další novinky u pandemie oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jednání vlády (12. 4. 2021).  - abl
Video se připravuje ...

Amatérští sportovci včetně klubů, které se starají o děti a mládež, byli v pátek přesvědčeni, že tento týden budou moci obnovit společné sportovní aktivity. Nový ministr zdravotnictví brzy odpoledne na tiskové konferenci potvrdil, že se ode dneška povolí shromažďování deseti lidem uvnitř a dvaceti venku. To mělo znamenat spuštění venkovního sportu pro až dvacetičlenné skupiny, vnitřní sportoviště měla pro amatéry zůstat uzavřena.

Po poradě s epidemiology z týmu MeSES ale ministr svůj názor přehodnotil a už v pátek večer hovořil o tom, že shromažďování zůstane na dvou osobách venku i uvnitř. V sobotu večer to potvrdil s tím, že to dnes musí ještě potvrdit vláda.

Novinkou je 2 x 6 dvojic a rozestup deset metrů

Ze sportovního prostředí se na něj snesla vlna kritiky. Především omezení organizovaného sportu dětí a mládeže nemá v Evropě obdoby a může vést k obezitě a psychickým problémům mladé generace, upozorňovali sportovní funkcionáři napříč organizacemi. V neděli se Hnilička a předsedové dvou střešních organizací domluvili na kompromisu. Sportovat by se smělo ve dvanácti lidech na organizovaných stanovištích po dvou. „Je to první konkrétní krok k rozvolnění ve sportu, který dostal za úkol vypracovat Milan Hnilička. Za týden bychom se měli opět sejít a vše vyhodnotit,“ uvedl pro ČTK předseda ČUS Jansta.

„Na venkovní sportovní ploše se sportuje ve dvojicích, přičemž na jedné sportovní ploše může být takových dvojic maximálně šest. Minimální vzdálenost mezi dvojicemi je 10 metrů,“ uvedl na twitteru ministr Arenberger s tím, že se jedná o výklad jím vydaného opatření na omezení shromažďování, které bude ratifikovat vláda. To se odpoledne i stalo.

Členka mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Ruth Tachezy se proti takovému pohledu ohradila, podle ní je omezení příliš mírné. „Za naši skupinu trváme na tom opatření dva na dva. Jestli ministerstvo (zdravotnictví) k tomu podalo jiný výklad, tak to rozhodně není na základě našeho doporučení,“ uvedla v České televizi.

Teoreticky by podle ní spolu mohly sportovat děti, které spolu chodí do třídy. Ve školách se totiž trvá na striktním dodržování homogenních skupin, které se nepotkávají. Možné setkávání dětí z různých školních kolektivů považoval pro restart sportu za problematické bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný. V rodinách nebo při neformálních volnočasových aktivitách se ale reálně děti z různých tříd potkávají.

Rozšířené odpuštění DPH u nákupu respirátorů, testů i očkovacích látek

Vláda už rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo ČR a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. Vláda tak rozšířila generální pardon ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dosud podle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet DPH a fakticky tak DPH byla odvedena. „MF proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou,“ uvedlo dnes MF.

Vláda prodloužila zrušení DPH na respirátory kategorie FFP2 a vyšší začátkem března. Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění.

„Chtěli jsme tímto krokem pomoci lidem, zejména sociálně slabším, důchodcům, rodinám s dětmi a dalším, aby pro ně respirátory byly dostupným zbožím,“ řekla tehdy Schillerová.

Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve vládu výrobci respirátorů. Schillerová opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Stanovení maximální ceny respirátorů tehdy vláda naopak odmítla.

Na stole je i plán boje s korupcí

Dále se vláda bude zabývat koncepcí bydlení. Stát chce podle koncepce bydlení na další roky podpořit družstevní a nájemní bydlení, ale také posílit institucionální a právní rámec sociálního bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj se také zasazuje o zlepšení jeho financování.

Na stole budou mít ministři i materiál o spoluúčasti při financování projektů z fondů Evropské unie. Spoluúčast při financování projektů z fondů EU by měla v novém programovém období 2021 až 2027 zůstat v případě škol, výzkumných organizací a veřejně prospěšných společností stejná jako v programovém období 2014 až 2020. U obcí, krajů a jejich příspěvkových organizací má stoupnout. Zároveň se bude státní rozpočet podílet i na spolufinancování v případě Prahy.

Vláda projedná i materiál, podle kterého stát v současnosti staví nebo připravuje skoro 230 velkých dopravních staveb za celkem 538,5 miliardy korun. Na programu je i návrh, aby se program ENERG na podporu energetických úspor podnikatelů rozšířil vedle Prahy na celou ČR. Vyhodnotí také loňské plnění opatření z akčního plánu boje s korupcí.

O dalším rozvolnění budou rozhodovat data, nikoli datumy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že o dalších opatřeních budou rozhodovat data o šíření epidemie, nikoli naplánované datumy. Dřívější metodika PES podle něj vyvolávala v lidech frustraci z očekávání, která nebyla naplněna. „Nechtějte od nás vědět, co uděláme za dva týdny, my nevíme, jaká bude epidemiologická situace,“ řekl Arenberger a dodal, že se jedná o komplex parametrů, se kterými bude vláda pracovat. Mezi jinými bude vláda zohledňovat počty hospitalizovaných, incidenci nebo také počty prodělaných infekcí a statistiku naočkovaných. 

Video  Arenberger řekl, podle čeho se bude rozvolňovat. A novinky u Sputniku?  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krkoun ( 13. dubna 2021 10:27 )

Oni se nám nesmějí do očí, oni si s námí vytírají zadek !!!

nilud ( 13. dubna 2021 09:00 )

Zapoměli na uklízečky a školníky,to bude mazec.

villon ( 13. dubna 2021 01:23 )

Jestli agrofertu nevyletěj preference strmě nahoru, můžeme se do dvou měsíců těšit na dalšího exota.

bauta ( 12. dubna 2021 23:18 )

Na tom hřišti provozovat ten vlastní sport, budou jen na místě poskakovat, dělat dřepy a sedy lehy. A pak se před stadionem všichni sejdou a půjdou si spolu všichni do něčí garáže zachlastat

bauta ( 12. dubna 2021 22:48 )

Na hřišti budou muset běhat se svinovacím metrem, to na pohřbu Kellnera se na nějakých 15 osob očividně vyprdli. Dobré ale je, že už jsou naočkovaní všichni od 60+ nahoru vč. zdravotníků atd. Jinak by se přeci neočkovali úřadové z minis­terste­v.Zv­láště když není vakcína.
Anebo si s očkovací metodikou můžem všichni vytřít ten konec pod zády? .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa