Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Respirátor v kapse nebo umazaný od rtěnky: Kdy nás ještě chrání a kdy ho raději vyměnit?

  • Autor: ula - 
    10. 4. 2021
    05:15

    Ačkoliv se epidemiologická situace zlepšuje, povinné respirátory jen tak neodložíme. Na rozdíl od roušky nechrání jen okolí, ale i jeho nositele. Důležité ovšem je jeho správné nasazení a použití. Okolo respirátoru ovšem koluje celá řada mýtů a také otázek: Co se děje s respirátorem, pokud ho strčíme do kapsy? A ochrání nás, pokud jej umažeme od rtěnky? Kdy nás respirátor chrání a kdy už ne?

  • 1.Nejčastější dezinformace okolo respirátorů

    Od 1. března tohoto roku platí mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, jež zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek bránící šíření kapének s filtrační účinností alespoň 94 % dle příslušných norem. Jde přitom o respirátory s označením FFP2 nebo KN 95, případně o nanoroušky se zmíněnou minimální účinností. 

    Lidé mají mnohdy s orientací v problematice výběru a nošení respirátorů zmatek, a dokazují to i některé příspěvky na diskusních fórech. Mezi nejčastější dezinformace, které jsou bohužel vzdálené od samotné pravdy, se řadí:

    • Respirátor lze nosit opakovaně, až dokud nezačne zapáchat.
    • Přes respirátor je potřeba nosit ještě roušku. Tím ochrání lidé sebe i své okolí.
    • Respirátor je možné dezinfikovat Alpou v rozprašovači.
    • Navlhlý respirátor stačí vyfénovat.
    • Vysušit ochranné pomůcky lze také jejich vložením do igelitového sáčku a následně do trouby na 50 °C po dobu půl hodiny.
    • Respirátor se zbaví virů a škodlivin potřením lihem.

    „Zorientovat se v množství nabízených respirátorů na českém trhu není pro uživatele snadné. Alfou a omegou kvalitního, a hlavně funkčního respirátoru, je dostatečné těsnění a kvalitní filtrační materiál,“ říká Tomáš Drbal, ředitel společnosti BTL Medical Technologies, a dodává: „Důkazem kvalitního materiálu je značka CE s identifikačním číslem notifikační osoby, která by měla být uvedena přímo na respirátoru. Těsnost pak vyzkoušejte silnějším nádechem a výdechem a sledujte, kde vzduch uniká.”

    A jaké jsou nečastější otázky a odpovědi okolo nošení respirátorů?

    Respirátor Respirátor | Profimedia.cz

  • 2.Jak dlouho je respirátor funkční?

    Otázka: Nepracuji v žádné továrně, a tak nemusím mít respirátor celý den na obličeji. Jak dlouho bude funkční?

    Odpověď: Jednorázové respirátory jsou určeny většinou na dobu jedné směny – obvykle 8-10 hodin. Respirátory se netestují na opakované nebo přerušované používání, tudíž nelze zodpovědně prohlásit, že jejich účinnost je stejná, pokud se používají více dnů po sobě, byť v krátkých časových úsecích.

    Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. | Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

  • 3.Nandavání a sundavání respirátoru

    Otázka: Jízdě MHD se vyhýbám, využívám jen svůj vůz, kde si respirátor vždy sundám a následně znovu nasadím, když auto opustím. Jak se v takovém případě chovat k respirátoru, aby nebyl kontaminovaný?

    Odpověď: Bohužel riziko kontaminace při opakovaném nasazování stoupá. V tomto případě můžeme doporučit před manipulací s respirátorem důkladnou dezinfekci rukou a respirátor uložit například do sáčku či pouzdra a uzavřít. Nicméně musíme zdůraznit, že absolutní jistotu tento postup nedává.

    Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. | Reuters, R. Klejch

  • 4.Respirátor v kapse?

    Otázka: Co se děje s respirátorem, když ho mám v kapse?

    Odpověď: Je úplně jedno, zda máte respirátor v kapse, nebo „jen tak“ v kabelce/tašce, pohozený v autě – respirátor tím vždy vystavujete riziku kontaminace.

    Tisíce zdravotních pomůcek, které se nyní vyrábí v Šanghaji (18.3.2020) Tisíce zdravotních pomůcek, které se nyní vyrábí v Šanghaji (18.3.2020) | Reuters

  • 5.Respirátor od rtěnky?

    Otázka: Mám respirátor umazaný od rtěnky a make-upu. Znamená to, že už mě nechrání?

    Odpověď: Ano, může být kontaminovaný, byť je pravděpodobnost malá a možnost nákazy velmi nepravděpodobná. 100% ochranu poskytuje jen respirátor, který vyjmete z ochranného obalu a čistýma rukama si jej nasadíte. Následná manipulace by měla být vždy jen s rukama ošetřenýma dezinfekcí (nebo důkladně umytýma mýdlem), s tím, že je důležité respirátor sundávat pomocí úchopu za gumičky.

    Video  Vědec Ždímal o šíření koronaviru, rouškách a respirátorech: Polovina Čechů pravidla nedodržuje  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 6.Ohýbání respirátoru

    Otázka: Můj respirátor v kapse občas ohnu nebo je lehce pomačkaný. Vadí to?

    Odpověď: Respirátoru samotnému to v zásadě nevadí, ale nošení v kapse a opakované nasazování snižuje vaši ochranu, a z respirátoru se tak postupně stává spíše rouška, která vás tolik nechrání. Vždy je důležité zkontrolovat správné přilehnutí, respektive utěsnění k obličeji.

    Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. | Blesk:Jan Vilimek Jan Vilímek

  • 7.Sdílení respirátoru s partnerem?

    Otázka: Partner, s nímž sdílím domácnost, si občas zapomene respirátor, a tak mu na krátkou chvíli, např. když jde zaplatit, vypůjčím svůj. Je to problém?

    Odpověď: Je to vlastně takové políbení, které je mezi partnery většinou časté, a určitě tak může docházet k přenosu nákazy. Problém je však schován také v tom, že účinnost respirátoru se zkrátka s každou manipulací (nasazováním, sundáváním) snižuje a dochází k jeho kontaminaci. Proto bychom doporučovali s respirátorem zacházet šetrně a vždy s ním manipulovat co nejméně a s čistýma rukama.

    Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. Povinnost nosit respirátory místo roušek začala platit 25. února 2021. | Blesk:Jan Vilimek Jan Vilímek

  • 8.Zmoknutý respirátor

    Otázka: Respirátor mi zmoknul, bude funkční, když ho usuším?

    Odpověď: Bohužel jeho účinnost bude určitě nižší a doporučujeme jej vyměnit za nový. Obecně je funkčnost respirátoru vlhkostí snižována.

    Žena s nasazeným respirátorem v obchodě Žena s nasazeným respirátorem v obchodě | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusin

  • 9.Jak respirátor správně nasadit?

    Otázka: Jak poznám, že mám respirátor správně nasazený?

    Odpověď: Zde mají pomyslnou výhodu lidé, co nosí brýle. Pokud se jim mlží, je jisté, že respirátor netěsní. Respirátor po nasazení vytvarujte kolem obličeje a foukněte do něho. Nikde by neměl vzduch unikat po krajích, všechen musí vycházet přes respirační materiál, nikoli kolem. Velkou a častou chybou je nedostatečné utažení respirátoru – všimněte si, jestli se respirátor na obličeji různě odchlipuje, když mluvíte. Zejména u nejrozšířenějšího tvaru, tzv. „C“ typů, to je špatně a moc ochrany vám ani lidem okolo takový respirátor bohužel neposkytuje.

    „Tou nejdůležitější věcí je uvědomit si, že 9 999 nošení respirátorů není vyhovění vládním opatřením. Jde o pomůcky, které nás mají chránit v době pandemie. Měli bychom se tak k nim chovat tak, abychom maximalizovali jejich účinnost. Děláme to především sami pro sebe,” uzavírá Tomáš Drbal. 

    Video  Alena Schillerová, ministryně financí  - Markéta Mikešová
    Video se připravuje ...

Josef124 ( 26. července 2021 12:13 )

Já se přiznám, že také vyhazuji respirátor až, když je špinavý. Mám jich koupených hodně z http­s://ww­w.gr­eenmat­.cz/Res­pira­tory-c160_150_2.htm a mám je všude možně v kapsách a autě. Jeden respirátor je pro mě málo. Potřebuji jich mít hodně v autě, aby se mi nestalo, že nemůžu jít do obchodu. Takovou zkušenost už totiž také mám.

Zdenek ( 27. května 2021 06:27 )

Češi během roku pandemie nastřádali 230 miliard korun úspor, spořili více než čtyřikrát rychleji, než je běžné.

Ke konci letošního února měli obyvatelé ČR na svých vkladech v bankách o 341,2 miliardy korun více než přesně o rok dříve, jak plyne z nejnovějších dostupných údajů České národní banky. Meziroční narůst vkladů obyvatelstva tedy koncem letošního února představoval 13,3 procenta, což je nejvyšší procentuální nárůst od května 2009. V roce 2009 Češi navyšovali své vklady do značné míry preventivně, v obavě z dopadů tehdy vrcholící světové finanční krize.

Lze tedy tvrdit, že po zohlednění inflace, reálně, Češi v pandemických dvanácti měsících, tedy od začátku března 2020 do konce února 2021, nashromáždili reálně zhruba 4,2krát větší objem úspor – tedy vkladů očištěných o relevantní hypoteční dluh domácností – než průměrně každoročně v předchozích bezmála dvaceti letech. Spořili tedy více než čtyřikrát rychleji, než je v tomto tisíciletí běžné.

Právě podstatná část těchto úspor nyní bude proudit do ekonomiky. Češi v pandemickém roce, od začátku března 2020 do konce února 2021, uspořili nejspíše o zhruba 230 miliard korun více, než by uspořili nebýt pandemie.

Zdenek ( 27. května 2021 06:13 )

Blíží se další ekologická k a t a s t r o f a ? Respirátory se rozloží až za stovky let .... Pokud je lidé odhodí někde v lese, za stovky let je najdou jejich potomci. Roušky ani respirátory se totiž nerozkládají. Mohly by tak způsobit novou ekologickou katastrofu. Jen za měsíc se jich na celém světě spotřebuje 129 miliard kusů. A na rozdíl od PET lahví se nedají recyklovat.

Nejtypičtější složení respirátoru FFP2 je povrchová netkaná textilie doplněná filtrační membránou. Celá prostřední část respirátoru je vyrobená z polypropylenu, který není plně rozložitelný, ... Na rozdíl od plastových lahví, z nichž lze přibližně čtvrtinu recyklovat, pro roušky žádné pokyny k recyklaci neexistují. Někteří lidé s nimi navíc zacházejí ledabyle, nechávají je pohozené na zemi, a to i v přírodě. .... Podle Radima Many, mluvčího Pražských služeb, by se ochranné pomůcky měly dávat do směsného odpadu. „Ještě předtím, než je vložíme do klasického černého pytle, je vhodné tyto jednorázové pomůcky umístit do mikrotenového sáčku. .... Podle ekologů se plasty ve volné přírodě rozkládají velmi dlouho. Respirátorům to může trvat i stovky let

Zdenek ( 27. května 2021 06:08 )

Respirátor je většinou jednorázová pomůcka, kterou je třeba po použití nebo po kontaminaci zlikvidovat. Pokud nedojde k poškození respirátoru, pohybuje se doba použitelnosti v řádu hodin, většinou vydrží osmihodinovou směnu. Respirátor lze opakovaně sundat a znovu nasadit, ale je třeba manipulovat s ním tak, aby se člověk nedotýkal přední části a nekontaminoval respirátorem povrchy. Respirátor se ovládá za tkanice či za gumičky. Respirátory nejsou určené k dezinfekci.

TAKZE 8 HODIN !!!! Kolik tedy čtyřčlenná rodina za 20 pracovních dní zaplatí za jednorázové nošení respirátorů?

Při ceně 27,90 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 2232 korun.

Při ceně 17 Kč to bude 1360 korun.

Při ceně 14,83 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 1186,40 koruny.

TAKZE ZJEDNODUSENE 13 korun repirator ffp2 x 20 dnu x 8.5 milionu obyvatel 2.210.000.000 jen mesicne vytahne min. financi z kapas lidi --- takze uz od brezna 2021 do 5.2021 tedy za 3 mesice O K R A D L I lidi v Ceku o 6,6 miliard korun - 6.630.000.000 korun -- ale stale umira strane moc lidi ....

3.2021-5.2021 umrelo 9.140 lidi x pripominka 3.2020 - 5.2020 umrelo jennnnn 250 lidi !!!!

Od 18. 3. 2020 musí mít všichni na základě mimořádného opatření něco přes pusu, když vyjdou ven. Respirátor, roušku, šálu nebo šátek.

! Výroba roušek doma aneb šije celé česko ! - Roušek a respirátorů je v ČR stále nedostatek, lidé je vyrábí doma. - A protože je roušek všude nedostatek, lidé si je šijí doma. - Šije celé Česko. Tisíce lidí dělají doma roušky, zásobují jimi rodiny i nemocnice - Tisíce lidí, firmy i divadla šijí látkové roušky – pro své rodiny, na prodej i pro nemocnice, kde chybí. Na internetu jsou dostupné návody na ušití z bavlněné látky, která umožní roušku vyprat na 90 stupňů Celsia, přežehlit nebo sterilizovat v mikrovlnné troubě nebo horké vodě.......

Zdenek ( 27. května 2021 05:45 )

ale ale repiratory v Cesku je jen vytahnuti penez z kapes spodiny-dolnich 10 milionu obcanu v Ceaku ... nehledejte vtom nic jineho

v dobe od brezna 2020 do zari 2020 tedy za 7 mesicu umrelo v Cesku JENN 676 lidi ..... a to jsme si rousky museli sit doma v obchodech nebyly k dostani .......

pak nastala povinnostt noseni respiratoru ffp2 a byl ficak - Od 1. března 2021 bude v dopravě a obchodě povinný respirátor ... pocet mrtvych 30,054 - k 28.2.2021 byl pocet 20 914 ...... takze od 1.3.2021 ddo 27.5.2021 umrelo v Cesku 9.140 a to jen za 5 mesicu !!!!

!!! 3.2020 - 9.2020 - jen 676 lidi x 3.2021 - 5.2021 - 9.140 lidi !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa