Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

EMA otočila: AstraZeneca vzácně způsobuje sraženiny, tvrdí. Za vakcínou ale dál stojí

Aktualizováno -
7. dubna 2021
16:45
Autor: ČTK - 
7. dubna 2021
16:24

Výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem očkovací látky firmy AstraZeneca. Po podrobném hodnocení desítek případů úmrtí či zdravotních obtíží k tomu dnes dospěla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Její šéfka Emer Cookeová nicméně zdůraznila, že látka britsko-švédské firmy je velmi efektivní a její přínos v boji proti nemoci covid-19 stále převyšuje možná rizika.

Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) lékové agentury v minulých týdnech podrobně zkoumal okolnosti 86 případů tromboembolických potíží, z nichž 18 skončilo úmrtím. Podle Cookeové dospěl k závěru, že výskyt těchto obtíží by měl být uveden mezi dalšími možnými vzácnými vedlejšími účinky této vakcíny.

Problémy se podle ní vyskytují zvláště u žen mladších 60 let, není však průkazné, zda je tato skupina vzhledem k vakcíně rizikovější. „Specifické rizikové faktory, jako je věk, pohlaví nebo předchozí výskyt krevních sraženin nebyly potvrzeny,“ řekla dnes Cookeová.

V polovině března zhruba polovina unijních států pozastavila očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca kvůli zmíněným podezřelým úmrtím na následky krevních sraženin po očkování. Zdravotní komplikace se objevily u několika desítek z desítek milionů naočkovaných osob.

EMA 18. března na základě prvního zkoumání uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko vzniku krevních sraženin nezvyšuje. Většina zemí pak očkování opět obnovila, některé státy jako Německo či Nizozemsko s ní ale očkují pouze starší lidi. Na výsledek dnešního hodnocení čekaly také členské země Evropské unie. Při večerní videokonferenci jej chtějí rozebrat ministři zdravotnictví.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

deratizater ( 8. dubna 2021 04:34 )

Je to tak máte pravdu.Pokud budou Američani na vakcínách vydělávat obrovské peníze tak pandemie nikdy neskončí.Proto je třeba brát vakcíny z Číny a Ruska.

deratizater ( 8. dubna 2021 04:22 )

EMA potažmo SÚKL jsou vražedné prasácké instituce.Copak 18 zemřelých na trombózu po očkování AstraZeneca jsou vzácné vedlejší účinky?Nikdo tak nemá jistotu že to nebude i on kdo zemře po očkování vakcínou AstraZeneca .Sputnik V ještě nikoho neusmrtil přeočkovány bez následků byly miliony lidí po celém světě a přesto je účelově mafiánsky blokován na využití v rámci EÚ protože ho vyrábí Rusko.

corsa ( 7. dubna 2021 22:39 )

EMA, která schválila nebezpečnou Astra/Zenecu je naprosto nedůvěryhodná a úplně na nic.

CAVESMAN ( 7. dubna 2021 19:54 )

jako chemik ČSLA jsem od začátku psal ,že tyto Americké vakcíny budou řešit hlavně upadající ekonomiku USA založenou pouze na zbrojení a rabování okupovaných států. Člověk až na druhém místě.

panda82 ( 7. dubna 2021 19:17 )

A to je teprve začátek, to přiznali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa