Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliony vakcín skončily v koši: V továrně Johnson & Johnson pomotali výrobu

Autor: ČTK - 
1. dubna 2021
14:40

Pracovníci jedné továrny na vakcíny ve Spojených státech nedávno znehodnotili velkou várku polotovaru pro očkovací látku od firmy Johnson & Johnson (J&J), uvedla tato farmaceutická společnost. V závodě, kde se vyrábějí dvě různé vakcíny na covid-19, byly podle informací deníku The New York Times (NYT) zkombinovány prvky ze dvou výrobních postupů. Kontaminováno tak bylo množství přípravku odpovídající 15 milionům dávek.

V továrně společnosti Emergent BioSolutions ve městě Baltimore se kromě vakcíny J&J vyrábí také vakcína od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. K pochybení tam došlo před několika týdny a závod pak musel přerušit produkci preparátu J&J na dobu vyšetřování, které vedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Vakcína od společnosti Johnson & Johnson Vakcína od společnosti Johnson & Johnson | Reuters

Johnson & Johnson oznámil, že jeho proces kontroly kvality odhalil jednu várku lékové substance, která neodpovídala standardům kvality. „Tato várka se nikdy nedostala do plnicích ani dokončovacích fází našeho výrobního procesu,“ uvádí prohlášení firmy. Úřady problém připisují lidské chybě.

NYT to hodnotí jako velmi trapný okamžik jak pro J&J, tak pro skupinu Emergent. Problém nicméně podle amerických médií neovlivnil aktuální distribuci dané vakcíny v USA. Dávky dodávané v těchto dnech byly vyrobeny v Nizozemsku, píše zpravodajský web Axios.

Johnson & Johnson nicméně počítal s tím, že závod v Baltimoru vyrobí do konce měsíce desítky milionů dávek její proticovidové vakcíny slíbených americké vládě. Nad těmito dodávkami teď visí otazník, zatímco se řeší problémy s kontrolou kvality, uvedly podle NYT osoby obeznámené se situací.

Vakcína od J&J se na konci února stala třetí schválenou očkovací látkou proti covidu-19 v USA, o necelé dva týdny později pak tuto vakcínu doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Využití přípravku by mohlo výrazně urychlit očkování, protože na rozdíl od dříve schválených se podává pouze v jedné dávce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa