Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přehledně: Návrat prvního stupně do škol 12. dubna a školky bez roušek. Kde to nepůjde?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. dubna 2021
12:53
Autor: ČTK, Mii - 
1. dubna 2021
07:00

Půl roku už většina dětí - s výjimkou těch nejmenších - neviděla, jak to ve školách vypadá. Řada z nich naposledy usedla do lavic loni v říjnu. Letošní duben to ale konečně zlomí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že první stupeň základních škol se vrátí v rotačním principu od 12. dubna - výjimkou můžou být ty okresy, kde nebude dobrá epidemiologická situace. Ke stejnému datu budou moci do školek děti z posledního ročníku, maximálně v 15členných skupinách, ale bez roušek. Praktická výuka na vysoké školy by se pak pro poslední ročníky mohla vrátit od 19. dubna. Podmínkou návratu školáků jsou antigenní testy 2x týdně.

Co nového na tiskové konferenci ministra zdravotnictví Jana Blatného a školství Roberta Plagy (oba za ANO) zaznělo:

  • Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z 1. stupně, řekl Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda, návrat se možná nebude týkat všech okresů. Důležité bude reprodukční číslo R v daném regionu, zda bude větší nebo menší než 1.
  • Třídy prvního stupně základních škol se budou střídat v týdenních intervalech. Školáci budou dvakrát týdně testováni.
  • Vrátit by se měli také předškoláci, budou maximálně v 15členných skupinách. Děti ve školkách nebudou muset nosit roušky, řekl Plaga. Kdy budou moci do školek i mladší děti, ministr neuměl říct.
  • Na praktickou výuku a do laboratoří se budou moct studenti posledních ročníků vysokých škol zřejmě vrátit 19. dubna, rozhodne se týden před tím.
  • Ministerstvo školství plánuje umožnit dobrovolné konzultace žákům druhého stupně základních škol a středních škol ve skupinách do šesti studentů.
  • Prezenční výuka se bude týkat i speciálních škol.

Kvůli epidemii covidu-19 jsou nyní otevřené jen školy pro děti zdravotníků a další vybrané profese. Ostatní se učí na dálku. „Hlavním kritériem bylo zohlednění vzdělávacího hlediska,“ sdělil k návratu dětí Plaga. Jak už řekl dříve, výuka bude probíhat rotačně. „Otevírání škol v tuto chvíli není signálem k dalšímu rozvolňování společenských aktivit,“ pokračoval Plaga.

Ministr podotkl, že důležité bude testování žáků antigenními testy dvakrát týdně, důležité je i očkování učitelů. „V týdenních rotacích se vrací první stupeň základních škol, v tuto chvíli je termín 12. dubna,“ řekl Plaga s tím, že je možné, že se to nebude týkat všech okresů. Bude záležet na regionální epidemiologické situaci. Druhý stupeň základních škol zatím zůstane doma.

Jakmile skončí nouzový stav, to, ve kterých okresech budou zavřené školy, se bude podle Blatného odvíjet od reprodukčního čísla R. Když se bude nacházet nad hodnotu 1, je možné, že školám v konkrétním regionu nebude umožněno otevřít. „Nošení roušek v mateřských školách zatím povinné nebude,“ odhalil také Plaga, původně se přitom s tímto opatřením počítalo. 

Testy, které se ve školách budou používat, budou podle Blatného neinvazivní. Školy dostanou instruktážní videa. 

Vše můžou zkazit Velikonoce

Debata o školách úzce souvisí s vývojem epidemiologické situace. Blatný ve středu ve Sněmovně varoval, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat protiepidemická opatření, hrozí, že se školy otevřou 12. dubna jen na týden, než se epidemie covidu-19 zase zhorší.

Podobně hovořil i na čtvrteční tiskové konferenci. „Chtěl bych ještě jednou apelovat na dodržování opatření během následujících dnů,“ zmínil šéf zdravotnictví. „Nejde o to, jestli lidé jdou na náplavku. Jde o to, jestli mají respirátory,“ odmítl také Blatný, že by kritizoval za chování jen Pražany. Podle něj k nepřiměřenému shlukování lidí dochází ve všech větších městech. Pražany ale vidí z okna své kanceláře, tak je má více pod dohledem.

Kontroly lidí v karanténě odstartují

Co se týče upravené tabulky PES, Blatný potvrdil, že ještě není hotová. „Je na tom protiepidemickém systému pracováno, je ve verzi, která je velmi pokročilá,“ sdělil ministr s tím, že zatím ji mají k dispozici jen odborné skupiny. Popřel, že by kdy slíbil, že ji veřejnosti představí ještě před Velikonoci.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová navázala komentářem ke kontrolám lidí v karanténě, které by se měly rozběhnout. Krajské hygienické stanice je budou provádět společně s policií. Pomoc policie je podle ní třeba, protože hygienici nestíhají. „Přeci jen občas se najdou osoby, které mají trochu jiný náhled, jak to jsou potřebná (opatření, pozn. red.),“ sdělila k nutnosti kontrol. „Ve chvíli, kdy není dodržovaná izolace, tak se opravdu jedná o trestný čin,“ zdůraznil Blatný.

2000-3000 hospitalizovaných osob s koronavirem je podle něj číslo, kdy by se nemocnice mohly vrátit k neakutní péči. „Do konce dubna se dá předpokládat (…) může být reálné, že ten zákaz poskytování bude zvednut,“ sdělil šéf resortu. Záleží ale na hodně faktorech, podotkl.

UFO1 ( 2. dubna 2021 04:03 )

Naprostý SOUHLAS Wilhelmina,vláda nepíše na Blesku a v médiích,že by navrat měl být na rozhodnutích rodičů,postupuje v souladu se zákonem? Děti bude bez souhlasu zákonných zástupců dusit v respirátorů a testovat,to je vzdělávání?tezko

UFO1 ( 2. dubna 2021 03:57 )

Tragédie v přímém přenosu,již potřetí, zběsile a rychle,brzda a plyn,jízda pokracuje,děti pisi na chodníky milovaná babicka,milovaný dedecek,co budou psát za měsíc?

Wilhelmina ( 1. dubna 2021 20:53 )

Já nesouhlasím s návratem celého prvního stupně do škol. Nákaza a počet nemocných v nemocnici je v dosti vysokém čísle. Není to správné řešení. Pouštět se má zcela pozvolna. OK 1,2,3. třída a 9 třídy...deváťáci jsou již hozeni zcela přes palubu. Žáci 5.třídy jsou již velcí ,děti co měly odklad mají 11 let a bude jim tento rok 12 roků. Učivo distančně zvládají dobře.
Má se nechat na rozhodnutí rodičů v této době. Ponechat možnost volby, zda prezenční nebo distanční výuka. Vím, že rotace je dobrý systém, ale i tak ať rodič rozhodne, co si vybere. On ví nejlépe, co je pro jeho dítě nejlepší.

brano34 ( 1. dubna 2021 19:52 )

Šilerka bude muset pro nedostatek peněz ve státní pokladně spáchat harakiri.
Důchody se sníží o 50% všem voličům ANO a bude propuštěno 30% státních zaměstnanců..

UFO1 ( 1. dubna 2021 18:42 )

Hlavně,aby se vláda a epidemiologové nezřikali odpovědnosti za tento počin,snad jim pomůže počasí,podle opatření Německa a Francie,tomu tak ale není???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa