Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policejní kontroly karantén a izolací drhnou: Do Hamáčkova plánu se vložili ochránci dat

Autor: Dagmar Machotová - 
31. března 2021
19:59

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) spolu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) minulý týden po jednání vlády oznámili, že policie začne kontrolovat dodržování karantén a izolací. Ukázalo se, že kromě nedostatku naočkovaných policistů Policejnímu prezidiu chybí požehnání od Úřadu na ochranu osobních údajů.

Ministr vnitra minulý týden tvrdil, že tyto kontroly měly probíhat už loni, ale kvůli zásahu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOU) k nim nakonec nedošlo. Tentokrát však mělo být vše v pořádku. Podle informací Blesk Zpráv to není tak úplně pravda. 

„Stále probíhá místní šetření našeho úřadu u Policie ČR. Veškeré další kroky budou odvislé od výsledku tohoto šetření,“ řekl Blesk Zprávám tiskový mluvčí ÚOOU Tomáš Paták. Jeho slova potvrdil i Ondřej Moravčík z tiskového oddělení Policejního prezidia: „V tuto chvíli policie čeká na to, až ÚOOU řekne, že systém předávání dat je v souladu se zákonem.“

Video  Hamáček po krizovém štábu: Policisté na náplavku, odměny 20 tisíc a „běžný“ velikonoční víkend  - ČTK
Video se připravuje ...

Kromě výsledku šetření ÚOOU čeká policie také na vyjasnění otázky, jak bude zajištěna ochrana policistů při kontaktu s lidmi, kteří mají potvrzenou nákazu covidem-19. „Na tyto kontroly budeme primárně vyčleňovat ty policisty, kteří za sebou mají očkování proti covid-19, což ale zdaleka nejsou všichni,“ řekl Blesk Zprávám Ondřej Moravčík s tím, že pro policisty, kteří ještě očkování neprodělali, mají dostatek ochranných pomůcek včetně celotělových obleků.

Otázka metodického postupu, který požadoval ministr vnitra Jan Hamáček po hlavní hygieničce, je podle Moravčíka již vyřešena: „S hygienou máme postup již vyřešený, kontroly budou probíhat ve stejném režimu jako dosud. To znamená, že když nás hygienické stanice požádají, tak my jim tu součinnost poskytneme.“ 

Na konci února vláda prodloužila kvůli šíření nových mutací koronaviru karanténu a izolaci z deseti dnů na dva týdny. Desetidenní karanténa platila v Česku od září loňského roku. Lidé, kteří prodělali covid-19 v posledních třech měsících, do karantény nemusí. Stejně jako ti, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.

 

gjim ( 1. dubna 2021 07:58 )

Pan Hamáček si hraje asi na válku? Nemocenská, karanténa a podobné spadají asi pod sociálku, pod pracák, ne? Ještě jsem nezažil, aby mě kontroloval na nemocenské doma policajt. Vláda si musí udělat školení co kam patří a pak ať jedná, a tím vládu beru jako divadelní soubor Parlament hlásí.

marmat ( 31. března 2021 22:49 )

Tady je problém , že dosud "neumíme" udělit pořádnou pokutu....v okolních zemích vyloučeno...stejně jako u dopravních přestupků...jsme pro "s.andu králíkům"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa